Znudził ci się bób w klasycznym wydaniu? Ten po sycylijsku jest o niebo lepszy
Wybitnie aromatyczny i pełen smaku, a prosty i skromny. Bób po sycylijsku to propozycja nie tylko dla entuzjastów słonecznego Południa, ale też pragnących włączyć do diety sezonowe produkty w sposób niebanalny.
11.06.2024 17:11
Bób po sycylijsku zabierze twoją wyobraźnię na słoneczną włoską wyspę. Nie musisz jednak poszukiwać włoskich produktów w drogich delikatesach. Wystarczy naprawdę niewiele, by przygotować ten przysmak, a większość składników zapewne masz już pod ręką. Ten patent na bób jest koniecznie do wypróbowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować bób? Wypróbuj włoskiej wersji
Bób po sycylijsku to lista składników ograniczona do minimum, która daje maksimum smaku i aromatu. Młode nasiona bobu, oliwa, oregano i czosnek - tyle wystarczy, by stworzyć danie idealne na popołudniowe posiadówki z bliskimi. Do tego podaj grzankę lub świeży chleb.
Zanim jednak przystąpisz do przyrządzania bobu po sycylijsku, zwróć szczególną uwagę na odpowiednie przygotowanie nasion. Jeśli chcesz pozbawić je wzdymających właściwości, dobrze jest wcześniej zalać bób gorącą wodą i odstawić na 1 godzinę, a po tym ugotować nasiona w świeżej, wrzącej wodzie. Najlepszy jest oczywiście bób młody, zielony. Taki można zjadać ze skórką. Natomiast w przypadku dojrzałych ziaren, gotowanie może zająć dłuższą chwilę, a skórki mogą okazać się trudne do zjedzenia.
Zobacz także
Bób po sycylijsku. Przepis
Składniki:
- 1 kg młodego bobu,
- 2-3 litry wody do gotowania bobu,
- 120 ml oliwy,
- 1 szklanka wody źródlanej lub filtrowanej,
- 1 płaska łyżka soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki świeżego lub suszonego ziela oregano.
Przygotowanie:
- Oregano zalej kilkoma łyżkami wrzącej wody, by uwolniło aromat i zmiękło.
- Bób wrzuć do gotującej się wody i gotuj ok. 6 minut, aż będzie al dente (w przypadku dojrzałego, starszego bobu gotowanie może potrwać 10-15 minut).
- Gotowy bób odcedź i przelej od razu zimną wodą. Następnie natnij skórkę każdego ziarenka - dzięki temu marynata lepiej się wchłonie.
- Oliwę wymieszaj z wodą, solą o namoczonym oregano, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Bób wymieszaj z przygotowanym sosem i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Podawaj na zimno z grzankami lub świeżym pieczywem.