Zawijas nasutowski gości w moim domu bardzo często. Uwielbiam to lubelskie danie

Szukasz pomysłu na smaczny, ciekawy i oryginalny obiad? Przygotuj lubelski przysmak z dobrze znanych i lubianych produktów. Każdy kęs zawijasa nasutowskiego będzie rozkoszą dla podniebienia.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Tym razem zabieram cię w podróż kulinarną do województwa lubelskiego, gdzie jednym z regionalnych specjałów jest zawijas nasutowski. Co to za danie? I jak je przygotować? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Potrawa ta składa się z ciasta oraz farszu na bazie ziemniaków. Jest tak popularna, że w 2008 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie lubelskim". Na uwagę zasługuje również sama nazwa tego regionalnego przysmaku, bowiem odnosi się zarówno do formy złożenia potrawy, jak i regionu, z którego się dokładnie wywodzi. W tym przypadku chodzi konkretnie o wieś Nasutów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Przygotuj przepyszny zawijas nasutowski, a zachwytom przy stole nie będzie końca

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ szkl. ciepłej wody.

Farsz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • usmażony boczek,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu na drewnianej stolnicy łączę ze sobą: mąkę, jajko, ciepłą wodę oraz olej roślinny.

W pierwszej kolejności zabieram się za ciasto
W pierwszej kolejności zabieram się za ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki zagniatam na ciasto, po czym przykrywam je miską i odstawiam na 20 minut

Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na 20 minut
Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na 20 minut © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie zajmuję się farszem na bazie ziemniaków. Obieram warzywa i ścieram je na tarce na dużych oczkach. 

Następnie zajmuję się ziemniakami
Następnie zajmuję się ziemniakami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaję też ziemniaki, sól oraz pieprz. Zawartość patelni dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. 

Nie zapominam też o soli i pieprzu
Nie zapominam też o soli i pieprzu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ciasto dzielę na pół, po czym każdy element rozwałkowuję na cienki placek przypominający kształtem prostokąt. Następnie nakładam (w dolnej części przez całą długość) ziemniaczany farsz i zaczynam zwijać ciasto w ciasną roladę

Zawijas powoli nabiera kształtów
Zawijas powoli nabiera kształtów © Licencjodawca | Pyszności

Aby zadanie to przebiegło szybko i sprawnie, na wystających kawałkach ciasta rozprowadzam dodatkowo wodę przy pomocy kuchennego pędzelka. 

Krok 6. Roladę z farszem dzielę na mniejsze kawałki, po czym gotuję je we wrzącej i osolonej wodzie przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcie na powierzchnię. 

Czas na gotowanie
Czas na gotowanie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe danie serwuję z usmażonymi kawałkami boczku i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni