Kulinarna Stolica PolskiZawijas nasutowski gości w moim domu bardzo często. Uwielbiam to lubelskie danie

Zawijas nasutowski gości w moim domu bardzo często. Uwielbiam to lubelskie danie

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

24.05.2024 09:21, aktual.: 24.05.2024 10:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na smaczny, ciekawy i oryginalny obiad? Przygotuj lubelski przysmak z dobrze znanych i lubianych produktów. Każdy kęs zawijasa nasutowskiego będzie rozkoszą dla podniebienia.

Tym razem zabieram cię w podróż kulinarną do województwa lubelskiego, gdzie jednym z regionalnych specjałów jest zawijas nasutowski. Co to za danie? I jak je przygotować? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Potrawa ta składa się z ciasta oraz farszu na bazie ziemniaków. Jest tak popularna, że w 2008 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie lubelskim". Na uwagę zasługuje również sama nazwa tego regionalnego przysmaku, bowiem odnosi się zarówno do formy złożenia potrawy, jak i regionu, z którego się dokładnie wywodzi. W tym przypadku chodzi konkretnie o wieś Nasutów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj przepyszny zawijas nasutowski, a zachwytom przy stole nie będzie końca

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ szkl. ciepłej wody.

Farsz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • usmażony boczek,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu na drewnianej stolnicy łączę ze sobą: mąkę, jajko, ciepłą wodę oraz olej roślinny.

W pierwszej kolejności zabieram się za ciasto
W pierwszej kolejności zabieram się za ciasto© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki zagniatam na ciasto, po czym przykrywam je miską i odstawiam na 20 minut

Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na 20 minut
Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na 20 minut© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie zajmuję się farszem na bazie ziemniaków. Obieram warzywa i ścieram je na tarce na dużych oczkach. 

Następnie zajmuję się ziemniakami
Następnie zajmuję się ziemniakami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaję też ziemniaki, sól oraz pieprz. Zawartość patelni dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. 

Nie zapominam też o soli i pieprzu
Nie zapominam też o soli i pieprzu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ciasto dzielę na pół, po czym każdy element rozwałkowuję na cienki placek przypominający kształtem prostokąt. Następnie nakładam (w dolnej części przez całą długość) ziemniaczany farsz i zaczynam zwijać ciasto w ciasną roladę

Zawijas powoli nabiera kształtów
Zawijas powoli nabiera kształtów© Licencjodawca | Pyszności

Aby zadanie to przebiegło szybko i sprawnie, na wystających kawałkach ciasta rozprowadzam dodatkowo wodę przy pomocy kuchennego pędzelka. 

Krok 6. Roladę z farszem dzielę na mniejsze kawałki, po czym gotuję je we wrzącej i osolonej wodzie przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcie na powierzchnię. 

Czas na gotowanie
Czas na gotowanie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe danie serwuję z usmażonymi kawałkami boczku i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także