Zawijas nasutowski gości w moim domu bardzo często. Uwielbiam to lubelskie danie
Szukasz pomysłu na smaczny, ciekawy i oryginalny obiad? Przygotuj lubelski przysmak z dobrze znanych i lubianych produktów. Każdy kęs zawijasa nasutowskiego będzie rozkoszą dla podniebienia.
24.05.2024 | aktual.: 24.05.2024 10:51
Tym razem zabieram cię w podróż kulinarną do województwa lubelskiego, gdzie jednym z regionalnych specjałów jest zawijas nasutowski. Co to za danie? I jak je przygotować? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Potrawa ta składa się z ciasta oraz farszu na bazie ziemniaków. Jest tak popularna, że w 2008 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie lubelskim". Na uwagę zasługuje również sama nazwa tego regionalnego przysmaku, bowiem odnosi się zarówno do formy złożenia potrawy, jak i regionu, z którego się dokładnie wywodzi. W tym przypadku chodzi konkretnie o wieś Nasutów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj przepyszny zawijas nasutowski, a zachwytom przy stole nie będzie końca
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- ½ szkl. ciepłej wody.
Farsz:
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- usmażony boczek,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu na drewnianej stolnicy łączę ze sobą: mąkę, jajko, ciepłą wodę oraz olej roślinny.
Krok 2. Składniki zagniatam na ciasto, po czym przykrywam je miską i odstawiam na 20 minut.
Krok 3. W międzyczasie zajmuję się farszem na bazie ziemniaków. Obieram warzywa i ścieram je na tarce na dużych oczkach.
Krok 4. Następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaję też ziemniaki, sól oraz pieprz. Zawartość patelni dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 5. Ciasto dzielę na pół, po czym każdy element rozwałkowuję na cienki placek przypominający kształtem prostokąt. Następnie nakładam (w dolnej części przez całą długość) ziemniaczany farsz i zaczynam zwijać ciasto w ciasną roladę.
Aby zadanie to przebiegło szybko i sprawnie, na wystających kawałkach ciasta rozprowadzam dodatkowo wodę przy pomocy kuchennego pędzelka.
Krok 6. Roladę z farszem dzielę na mniejsze kawałki, po czym gotuję je we wrzącej i osolonej wodzie przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcie na powierzchnię.
Krok 7. Gotowe danie serwuję z usmażonymi kawałkami boczku i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!