Zawijas nasutowski gości w moim domu bardzo często. Uwielbiam to lubelskie danie

Szukasz pomysłu na smaczny, ciekawy i oryginalny obiad? Przygotuj lubelski przysmak z dobrze znanych i lubianych produktów. Każdy kęs zawijasa nasutowskiego będzie rozkoszą dla podniebienia.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem zabieram cię w podróż kulinarną do województwa lubelskiego, gdzie jednym z regionalnych specjałów jest zawijas nasutowski. Co to za danie? I jak je przygotować? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Potrawa ta składa się z ciasta oraz farszu na bazie ziemniaków. Jest tak popularna, że w 2008 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy w województwie lubelskim". Na uwagę zasługuje również sama nazwa tego regionalnego przysmaku, bowiem odnosi się zarówno do formy złożenia potrawy, jak i regionu, z którego się dokładnie wywodzi. W tym przypadku chodzi konkretnie o wieś Nasutów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Przygotuj przepyszny zawijas nasutowski, a zachwytom przy stole nie będzie końca

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • ½ szkl. ciepłej wody.

Farsz:

  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Dodatki:

  • usmażony boczek,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta. W tym celu na drewnianej stolnicy łączę ze sobą: mąkę, jajko, ciepłą wodę oraz olej roślinny.

W pierwszej kolejności zabieram się za ciasto
W pierwszej kolejności zabieram się za ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Składniki zagniatam na ciasto, po czym przykrywam je miską i odstawiam na 20 minut

Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na 20 minut
Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na 20 minut © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie zajmuję się farszem na bazie ziemniaków. Obieram warzywa i ścieram je na tarce na dużych oczkach. 

Następnie zajmuję się ziemniakami
Następnie zajmuję się ziemniakami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaję też ziemniaki, sól oraz pieprz. Zawartość patelni dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły. 

Nie zapominam też o soli i pieprzu
Nie zapominam też o soli i pieprzu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ciasto dzielę na pół, po czym każdy element rozwałkowuję na cienki placek przypominający kształtem prostokąt. Następnie nakładam (w dolnej części przez całą długość) ziemniaczany farsz i zaczynam zwijać ciasto w ciasną roladę

Zawijas powoli nabiera kształtów
Zawijas powoli nabiera kształtów © Licencjodawca | Pyszności

Aby zadanie to przebiegło szybko i sprawnie, na wystających kawałkach ciasta rozprowadzam dodatkowo wodę przy pomocy kuchennego pędzelka. 

Krok 6. Roladę z farszem dzielę na mniejsze kawałki, po czym gotuję je we wrzącej i osolonej wodzie przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcie na powierzchnię. 

Czas na gotowanie
Czas na gotowanie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotowe danie serwuję z usmażonymi kawałkami boczku i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji