Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość
Lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki? Znudziły ci się już wszystkie obiady z mięsnym akcentem? Postaw na genialną roladę warzywną, która smakuje wręcz obłędnie. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy.
08.05.2024 07:51
Choć wiele ciekawych, smacznych i oryginalnych przepisów na obiad bazuje na mięsie, warto od czasu do czasu postawić na zupełnie inną kombinację. Tak, aby mięsne kęski szybko się nie przejadły. I tak się składa, że mam genialny pomysł, który sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie.
Co powiesz na przygotowanie pożywnej rolady warzywnej w kolorowym wydaniu? Oczywiście oprócz smacznych warzyw nie obejdzie się tu bez kremowego serka oraz aromatycznych przypraw. Kolejną zaletą przepisu jest fakt, że cały proces jest naprawdę bardzo prosty i szybki. Tak więc jeszcze dziś na twoim stole może pojawić się ciekawa propozycja obiadowa w bezmięsnej formie. Co o tym myślisz?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywną roladę wypełnij po brzegi smacznymi dodatkami. Twoi bliscy oszaleją na jej punkcie
Składniki:
Rolada:
- 4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 100 g mozzarelli + do posypania,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Dodatki:
- 1 pomidor,
- 1 zielony ogórek,
- 1 garść rukoli,
- 250 g serka śmietankowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłego przepisu, na które składają się marchewki i ziemniaki. Warzywa najpierw obieram, po czym ścieram na tarce na dużych oczkach.
Krok 2. Wstępnie przygotowane warzywa łączę następnie z jajkami, mozzarellą oraz przyprawami: ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Krok 3. Po dokładnym wymieszaniu składników powstałą mieszankę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypuję startą mozzarellą. Na koniec gotowa mieszanka trafia do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Krok 4. Na upieczonym spodzie rozprowadzam serek śmietankowy, po czym dodaję ulubione dodatki. Tym razem postawiłam na świeżą rukolę, zielonego ogórka i pomidora.
Krok 5. Kiedy wszystkie składniki są już dodane, zaczynam zwijać warzywny spód w ciasną roladę, po czym powstały rulon kroję na mniejsze elementy. I to wszystko, smacznego!