Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Taka rolada świetnie sprawdzi się w każdym domu
Taka rolada świetnie sprawdzi się w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
08.05.2024 07:51

Lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki? Znudziły ci się już wszystkie obiady z mięsnym akcentem? Postaw na genialną roladę warzywną, która smakuje wręcz obłędnie. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy.

Choć wiele ciekawych, smacznych i oryginalnych przepisów na obiad bazuje na mięsie, warto od czasu do czasu postawić na zupełnie inną kombinację. Tak, aby mięsne kęski szybko się nie przejadły. I tak się składa, że mam genialny pomysł, który sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie. 

Co powiesz na przygotowanie pożywnej rolady warzywnej w kolorowym wydaniu? Oczywiście oprócz smacznych warzyw nie obejdzie się tu bez kremowego serka oraz aromatycznych przypraw. Kolejną zaletą przepisu jest fakt, że cały proces jest naprawdę bardzo prosty i szybki. Tak więc jeszcze dziś na twoim stole może pojawić się ciekawa propozycja obiadowa w bezmięsnej formie. Co o tym myślisz?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywną roladę wypełnij po brzegi smacznymi dodatkami. Twoi bliscy oszaleją na jej punkcie

Składniki:

Rolada:

  • 4 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 100 g mozzarelli + do posypania,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu. 

Dodatki:

  • 1 pomidor,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 garść rukoli,
  • 250 g serka śmietankowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłego przepisu, na które składają się marchewki i ziemniaki. Warzywa najpierw obieram, po czym ścieram na tarce na dużych oczkach.

W pierwszej kolejności przygotowuję warzywa
W pierwszej kolejności przygotowuję warzywa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wstępnie przygotowane warzywa łączę następnie z jajkami, mozzarellą oraz przyprawami: ziołami prowansalskimi, suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. 

Do mieszanki dodaję też przyprawy
Do mieszanki dodaję też przyprawy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po dokładnym wymieszaniu składników powstałą mieszankę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypuję startą mozzarellą. Na koniec gotowa mieszanka trafia do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na upieczonym spodzie rozprowadzam serek śmietankowy, po czym dodaję ulubione dodatki. Tym razem postawiłam na świeżą rukolę, zielonego ogórkapomidora

Postaw na swoje ulubione dodatki
Postaw na swoje ulubione dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy wszystkie składniki są już dodane, zaczynam zwijać warzywny spód w ciasną roladę, po czym powstały rulon kroję na mniejsze elementy. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także