Za tę letnią zupę trzeba w restauracji zapłacić niemało pieniędzy. W domu przygotujesz ją za grosze
Zupa krem z białych warzyw to potrawa, która w polskich restauracjach już od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Z pozoru może się wydawać trudna, ale tak naprawdę jest to banalnie proste danie, które bez najmniejszego problemu przygotujesz w domu. Uwaga — latem smakuje najlepiej!
21.05.2024 12:34
Trendy w gastronomii zmieniają się co roku, ale już od wielu lat w menu niezliczonej ilości restauracji można dostrzec pewną uparcie utrzymującą się tam pozycję. Zupa krem z białych warzyw stała się modna jakiś czas temu; dzisiaj być może mniej osób robi sobie z nią zdjęcia, ale nadal zamawiają ją ochoczo bez potrzeby specjalnego namawiania. Dlaczego? To bardzo proste. Ta zupa jest zwyczajnie pyszna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie tej pozycji jest, jak już wspomnieliśmy, banalnie proste, chociaż warto wiedzieć, że efekt "kremowości" można pogłębić za pomocą specjalnego triku. Chodzi tu o użycie mleka. Można użyć jego klasycznej wersji, albo sięgnąć po roślinną. Szczególnie dobrze oddziałuje tu mleko z nerkowców, chociaż zdajemy sobie sprawę z tego, że ten produkt mocno podwyższy ogólny kosztorys wykonania. Dlatego podkreślamy, że zwykłe mleko krowie również świetnie zdaje tu egzamin.
Zupa krem z białych warzyw i mleka
- 1 seler korzeniowy,
- 1 kalafior,
- 1 cebula,
- 2 pietruszki,
- 2 średnie ziemniaki,
- 3 łyżki masła,
- oliwa z oliwek,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 500 ml mleka,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- sól, pieprz,
- pestki dyni, słonecznik, prażone płatki migdałów lub grzanki.
Sposób przygotowania:
- Selera, pietruszki i ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.
- W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzuć do garnka wszystkie rozdrobnione warzywa. Podsmażaj na małym ogniu przez około 15 minut. Chodzi o to, by warzywa się dusiły, dlatego nie zapomnij o mieszaniu.
- Następnie wlej do garnka bulion warzywny i mleko. Gotuj przez kwadrans. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i ostrożnie zblenduj całość na krem. Na koniec wlej śmietanę. Wymieszaj i gotowe. Podawaj z pestkami dyni, słonecznikiem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!