Za tę letnią zupę trzeba w restauracji zapłacić niemało pieniędzy. W domu przygotujesz ją za grosze

Zupa krem z białych warzyw to potrawa, która w polskich restauracjach już od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Z pozoru może się wydawać trudna, ale tak naprawdę jest to banalnie proste danie, które bez najmniejszego problemu przygotujesz w domu. Uwaga — latem smakuje najlepiej!

Krem z białych warzyw to w istocie banalnie prosta sprawaKrem z białych warzyw to w istocie banalnie prosta sprawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fascinadora
SKOMENTUJ

Trendy w gastronomii zmieniają się co roku, ale już od wielu lat w menu niezliczonej ilości restauracji można dostrzec pewną uparcie utrzymującą się tam pozycję. Zupa krem z białych warzyw stała się modna jakiś czas temu; dzisiaj być może mniej osób robi sobie z nią zdjęcia, ale nadal zamawiają ją ochoczo bez potrzeby specjalnego namawiania. Dlaczego? To bardzo proste. Ta zupa jest zwyczajnie pyszna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Przygotowanie tej pozycji jest, jak już wspomnieliśmy, banalnie proste, chociaż warto wiedzieć, że efekt "kremowości" można pogłębić za pomocą specjalnego triku. Chodzi tu o użycie mleka. Można użyć jego klasycznej wersji, albo sięgnąć po roślinną. Szczególnie dobrze oddziałuje tu mleko z nerkowców, chociaż zdajemy sobie sprawę z tego, że ten produkt mocno podwyższy ogólny kosztorys wykonania. Dlatego podkreślamy, że zwykłe mleko krowie również świetnie zdaje tu egzamin.

Zupa krem z białych warzyw i mleka

  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 kalafior,
  • 1 cebula,
  • 2 pietruszki,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 3 łyżki masła,
  • oliwa z oliwek,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 500 ml mleka,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz,
  • pestki dyni, słonecznik, prażone płatki migdałów lub grzanki.
Kalafior, cebula, ziemniaki, seler i pietruszka. Tak powstaje krem z białych warzyw
Kalafior, cebula, ziemniaki, seler i pietruszka. Tak powstaje krem z białych warzyw © Canva | AmbrustAnna

Sposób przygotowania:

  1. Selera, pietruszki i ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.
  2. W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzuć do garnka wszystkie rozdrobnione warzywa. Podsmażaj na małym ogniu przez około 15 minut. Chodzi o to, by warzywa się dusiły, dlatego nie zapomnij o mieszaniu.
  3. Następnie wlej do garnka bulion warzywny i mleko. Gotuj przez kwadrans. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i ostrożnie zblenduj całość na krem. Na koniec wlej śmietanę. Wymieszaj i gotowe. Podawaj z pestkami dyni, słonecznikiem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach