Za tę letnią zupę trzeba w restauracji zapłacić niemało pieniędzy. W domu przygotujesz ją za grosze
Zupa krem z białych warzyw to potrawa, która w polskich restauracjach już od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Z pozoru może się wydawać trudna, ale tak naprawdę jest to banalnie proste danie, które bez najmniejszego problemu przygotujesz w domu. Uwaga — latem smakuje najlepiej!
Trendy w gastronomii zmieniają się co roku, ale już od wielu lat w menu niezliczonej ilości restauracji można dostrzec pewną uparcie utrzymującą się tam pozycję. Zupa krem z białych warzyw stała się modna jakiś czas temu; dzisiaj być może mniej osób robi sobie z nią zdjęcia, ale nadal zamawiają ją ochoczo bez potrzeby specjalnego namawiania. Dlaczego? To bardzo proste. Ta zupa jest zwyczajnie pyszna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu
Przygotowanie tej pozycji jest, jak już wspomnieliśmy, banalnie proste, chociaż warto wiedzieć, że efekt "kremowości" można pogłębić za pomocą specjalnego triku. Chodzi tu o użycie mleka. Można użyć jego klasycznej wersji, albo sięgnąć po roślinną. Szczególnie dobrze oddziałuje tu mleko z nerkowców, chociaż zdajemy sobie sprawę z tego, że ten produkt mocno podwyższy ogólny kosztorys wykonania. Dlatego podkreślamy, że zwykłe mleko krowie również świetnie zdaje tu egzamin.
Zupa krem z białych warzyw i mleka
- 1 seler korzeniowy,
- 1 kalafior,
- 1 cebula,
- 2 pietruszki,
- 2 średnie ziemniaki,
- 3 łyżki masła,
- oliwa z oliwek,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 500 ml mleka,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- sól, pieprz,
- pestki dyni, słonecznik, prażone płatki migdałów lub grzanki.
Sposób przygotowania:
- Selera, pietruszki i ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.
- W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzuć do garnka wszystkie rozdrobnione warzywa. Podsmażaj na małym ogniu przez około 15 minut. Chodzi o to, by warzywa się dusiły, dlatego nie zapomnij o mieszaniu.
- Następnie wlej do garnka bulion warzywny i mleko. Gotuj przez kwadrans. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i ostrożnie zblenduj całość na krem. Na koniec wlej śmietanę. Wymieszaj i gotowe. Podawaj z pestkami dyni, słonecznikiem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!