Za tę letnią zupę trzeba w restauracji zapłacić niemało pieniędzy. W domu przygotujesz ją za grosze

Zupa krem z białych warzyw to potrawa, która w polskich restauracjach już od wielu lat cieszy się dużą popularnością. Z pozoru może się wydawać trudna, ale tak naprawdę jest to banalnie proste danie, które bez najmniejszego problemu przygotujesz w domu. Uwaga — latem smakuje najlepiej!

Krem z białych warzyw to w istocie banalnie prosta sprawaKrem z białych warzyw to w istocie banalnie prosta sprawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fascinadora

Trendy w gastronomii zmieniają się co roku, ale już od wielu lat w menu niezliczonej ilości restauracji można dostrzec pewną uparcie utrzymującą się tam pozycję. Zupa krem z białych warzyw stała się modna jakiś czas temu; dzisiaj być może mniej osób robi sobie z nią zdjęcia, ale nadal zamawiają ją ochoczo bez potrzeby specjalnego namawiania. Dlaczego? To bardzo proste. Ta zupa jest zwyczajnie pyszna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

Przygotowanie tej pozycji jest, jak już wspomnieliśmy, banalnie proste, chociaż warto wiedzieć, że efekt "kremowości" można pogłębić za pomocą specjalnego triku. Chodzi tu o użycie mleka. Można użyć jego klasycznej wersji, albo sięgnąć po roślinną. Szczególnie dobrze oddziałuje tu mleko z nerkowców, chociaż zdajemy sobie sprawę z tego, że ten produkt mocno podwyższy ogólny kosztorys wykonania. Dlatego podkreślamy, że zwykłe mleko krowie również świetnie zdaje tu egzamin.

Zupa krem z białych warzyw i mleka

  • 1 seler korzeniowy,
  • 1 kalafior,
  • 1 cebula,
  • 2 pietruszki,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 3 łyżki masła,
  • oliwa z oliwek,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 500 ml mleka,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz,
  • pestki dyni, słonecznik, prażone płatki migdałów lub grzanki.
Kalafior, cebula, ziemniaki, seler i pietruszka. Tak powstaje krem z białych warzyw
Kalafior, cebula, ziemniaki, seler i pietruszka. Tak powstaje krem z białych warzyw © Canva | AmbrustAnna

Sposób przygotowania:

  1. Selera, pietruszki i ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i posiekaj. Kalafiora podziel na różyczki.
  2. W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzuć do garnka wszystkie rozdrobnione warzywa. Podsmażaj na małym ogniu przez około 15 minut. Chodzi o to, by warzywa się dusiły, dlatego nie zapomnij o mieszaniu.
  3. Następnie wlej do garnka bulion warzywny i mleko. Gotuj przez kwadrans. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i ostrożnie zblenduj całość na krem. Na koniec wlej śmietanę. Wymieszaj i gotowe. Podawaj z pestkami dyni, słonecznikiem lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka