Dodaj do kolacji 2 łyżki tych pestek. Zaśniesz szybko i nie będziesz się wybudzać

Wiele czynników wpływa na jakość naszego snu, a jednym z nich jest dieta. Nie od dzisiaj wiadomo, że żołądek obciążony ciężkostrawnym jedzeniem nie zapewni głębokiego i nieprzerwanego snu. Z drugiej strony natomiast istnieją grupy produktów, które ze względu na pewne właściwoci powinny być jadane właśnie na kolację. To m.in. niedoceniane pestki dyni.

Dlaczego warto jeść pestki dyni? Dlaczego warto jeść pestki dyni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego akurat pestki dyni? Co takiego zawierają w sobie, że zalecane są jako remedium na problemy ze snem? W tych niewielkich pestkach kryje wielkie bogactwo związków, które pozwolą zrelaksować się, poprawią humor oraz uregulują rytm dobowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki drobiowe z pysznym farszem. Przepis godny polecenia

Pestki dyni na dobry sen. Dlaczego pestki dyni warto jeść na noc?

Pestki dyni są bogate w magnez, który pomaga relaksować mięśnie i wykazuje właściwości pozytywnie wpływające na ogólną jakość snu. Regularne spożywanie produktów bogatych w magnez znacznie wydłuża czas i efektywność snu, a także wpływa na naturalne poziomy melatoniny, która jest niezbędna dla jego regulacji. Ponadto magnez przyczynia się do obniżenia hormonu stresu. To jednak nie koniec, ponieważ pestki dyni zawierają również tryptofan.

Tryptofan jest prekursorem wielu związków bioaktywnych, w tym m.in. serotoniny i melatoniny. Serotonina nazywana jest hormonem szczęścia, a jej rolą jest m.in. wpływ na dobry nastrój. Z kolei melatonina reguluje fizjologiczny sen i niezbędna jest do utrzymania prawidłowego rytmu dobowego, snu i czuwania.

Tryptofan to niezbędny aminokwas, którego organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, a więc konieczne jest dostarczanie go w pożywieniu. Największe ilości tryptofanu znajdują się m.in. w pestkach dyni i słonecznika, a także w siemieniu lnianym, nasionach chia, nasionach sezamu, kakao, bananach, serze żółtym i jajkach. Wystarczą już dwie łyżki pestek dyni, by poprawić jakość snu. Dodaj je do kolacji lub zjedz jako przekąskę. Wcześniej możesz je podprażyć na suchej patelni.

Pestki dyni będą pomocne przy problemach ze snem
Pestki dyni będą pomocne przy problemach ze snem © Pixabay

Właściwości pestek dyni. Dlaczego warto je jeść?

Pestki dyni mogą okazać się niezwykle skutecznym narzędziem wspomagającym leczenie nerek. Wynika to z faktu, że zawierają one witaminy, które mają zdolność do zmniejszania ilości kwasu szczawiowego wydalanego z moczem. W ten sposób pestki dyni przyczyniają się do zapobiegania powstawaniu kamieni nerkowych.

"Pestki dyni są źródłem witamin i minerałów, w tym cynku. Zawierają fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz aminokwasy, takie jak alanina, kwas glutaminowy czy glicyna. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają korzystnie na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii" - wyjaśnia dietetyczka Patrycja Sankowska dla portalu zywienie.abczdrowie.pl.

Ale to nie wszystko. Regularne spożywanie pestek dyni pomaga zwalczać skurcze mięśniowe. Dodatkowo pestki dyni są skuteczne w łagodzeniu bólów dłoni i nadgarstków. Nie można również zapominać o tym, że pestki dyni łagodzą objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"