WAŻNE
TERAZ

Wiceminister finansów zrezygnował ze stanowiska

Zawijasz ziemniaki w folię? Tracą smak i mogą zamienić się w truciznę

Z ogniska, grilla, z piekarnika - pieczenie ziemniaków w folii to dla wielu jedyny słuszny sposób. Warto jednak pamiętać, z czym może wiązać się stosowanie takiej metody. Eksperci mówią o poważnym zatruciu.

Ziemniaki z foliiZiemniaki z folii
Źródło zdjęć: © Pixabay
SKOMENTUJ

W rozmowie z portalem southernliving.com na temat potencjalnego ryzyka związanego ze spożywaniem ziemniaków pieczonych w folii wypowiedziała się dr Kimberly Baker, dyrektor ds. systemów żywności i bezpieczeństwa na Uniwersytecie Clemson oraz Stephen Chavez, szef kuchni i instruktor sztuki kulinarnej opartej na roślinach w kampusie Instytutu Edukacji Kulinarnej w Los Angeles.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Ziemniak pieczony w folii? Specjaliści odradzają

Szef kuchni Stephen Chavez wyjaśnia, że ziemniak owinięty w folię zatrzymuje wilgoć, a więc jest nie tyle pieczony, ile gotowany. Wnętrze bulwy będzie więc bardziej wilgotne niż puszyste, a skóra nie nabierze chrupkości. Ekspert dodaje, że obecna pod folią wilgoć tworzy idealne schronienie do rozmnażania bakterii, które następuje, gdy pieczony ziemniak stygnie nadal ciasno zawinięty, a jego temperatura osiąga zakres od 57 do 5 st. C (w gastronomii uważany za niebezpieczny dla przechowywania żywności).

Jeśli jednak lubisz zapiekać ziemniaki folii, pamiętaj, by zdjąć ją tuż po wyjęciu bulw z piekarnika, by zmniejszyć ryzyko rozwoju bakterii. Specjaliści dodają, że folia może okazać się niezbędna, chcąc upiec ziemniaki w ognisku lub na grillu. Wtedy bowiem chroni bulwy przed spaleniem. Niemniej również w tym przypadku należy pamiętać, by zdjąć folię zaraz po upieczeniu.

Ziemniaki z folii obierz tuż po upieczeniu
Ziemniaki z folii obierz tuż po upieczeniu © Adobe Stock

Dlaczego nie powinno się piec ziemniaków w folii aluminiowej?

O jakich bakteriach mowa, skoro mamy do czynienia z ziemniakiem poddanym działaniu wysokiej temperatury? Dr Kimberly Baker tłumaczy, że ziemniaki owinięte w folię nie mają dostępu do tlenu, co stwarza idealne środowisko dla rozwoju bakterii, które odpowiadają za zatrucie jadem kiełbasianym.

"Zatrucie jadem kiełbasianym jest wywoływane przez bakterię zwaną Clostridium botulinum, która występuje naturalnie w środowisku, szczególnie w glebie" – mówi dr Kimberly Baker.

Specjalistka dodaje, że bakteria nie znika pod wpływem ciepła, zamiast tego czeka, aż pojawią się odpowiednie warunki (najlepiej beztlenowe). W międzyczasie wytwarza zarodniki, które pozwalają jej przetrwać do momentu wystąpienia warunków optymalnych dla rozwoju. Baker tłumaczy, że Clostridium botulinum najlepiej rozwija się w środowiskach ciepłych, wilgotnych i ubogich w tlen. Szef kuchni podkreśla też, by przed pieczeniem dobrze wymyć skórkę ziemniaka.

"Jeśli ziemniak nie zostanie dokładnie umyty zimną bieżącą wodą w celu fizycznego usunięcia zarodników, a następnie zostanie upieczony w folii, zarodniki zostaną poddane idealnemu środowisku, ponieważ będą miały ciepło, wilgoć i niską zawartość tlenu. W takich warunkach, gdy ziemniak zacznie się ochładzać, zarodniki Clostridium botulinum zaczną aktywnie rosnąć".

Źródło: southernliving.com

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu