"Wielka Feta na TikToku". Znamy finalistów konkursu

Za nami półfinałowe starcie konkursu kulinarnego "Wielka Feta na TikToku"! To pierwszy tego rodzaju konkurs zorganizowany przez TikTok, w którym fani gotowania mogą podzielić się pasją i kucharskimi umiejętnościami. Z uczestników, którzy nadesłali swoje kreatywne nagrania, jury wyłoniło dziesiątkę najlepszych kucharzy. 25 listopada odbył się drugi etap, w którym półfinaliści zmierzyli się w gotowaniu na żywo przed 15 ambasadorami smaku.

Finaliści konkursu "Wielka Feta na TikToku"Finaliści konkursu "Wielka Feta na TikToku"
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl | Pyszności.pl

Półfinałowe starcie w konkursie "Wielka feta na TikToku"

– Wszyscy byli trochę zestresowani, ale widzieliśmy świetne kulinarne talenty, trzymam za nich kciuki – skomentował wydarzenie Michał Korkosz (Rozkoszny), który wyłaniał kandydatów do półfinału w kategorii "kuchnia polska".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Półfinał konkursu "Wielka Feta na TikToku". Poznaj finalistów!

Zgłoszenia do "smaków świata" oceniała z kolei Basia Starecka (Nakarmiona). – Mam nosa do talentów. Dwie z trzech osób w finale to moi kandydaci – stwierdziła na gorąco.

Uczestnicy mogli popisać się również w kategorii "comfort food", za którą odpowiadał Adi Owsianik (Foxx.Gotuje). – Nie spodziewałem się, że będzie tak różnorodnie. Miałbym problem, żeby coś wybrać – stwierdził po półfinale. Cała trójka będzie pełniła role mentorów, dzieląc się z półfinalistami sposobami na pyszne i piękne dania w przygotowaniu do wielkiego finału.

"Święto gotowania i jedzenia z nutką przyjacielskiej rywalizacji"

Treści kucharskie to jedna z najpopularniejszych kategorii na TikToku, a hasztag #FoodTok wyświetlony został już przeszło 70,6 miliarda razy! Ta niezwykła chęć użytkowników do dzielenia się nowymi przepisami i miłością do jedzenia zainspirowała platformę do stworzenia szytego na ich miarę konkursu. – Postanowiliśmy zrobić święto jedzenia i gotowania okraszone elementem radosnej i przyjacielskiej rywalizacji –skomentował Łukasz Dulniak, Content Programming Lead w TikToku.

TikTok to miejsce inspiracji, w którym rodzą się kulinarne trendy, a 50 proc. użytkowników przyznaje, że dzięki platformie odkryło wiele nowych smaków – sama nazwa konkursu zainspirowana została słynnym przepisem na feta pastę, który stał się viralem odtwarzanym przez kucharzy i amatorów. Konkursowe filmy z przepisami na ulubione dania uczestników znaleźć można pod oznaczeniem #wielkafeta i już teraz zgromadziły na TikToku ponad 150 milionów odtworzeń. Zobacz relację z półfinału i bądź z nami 9 grudnia na finale Wielkiej Fety!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy