WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

"Wielka Feta na TikToku". Znamy finalistów konkursu

Za nami półfinałowe starcie konkursu kulinarnego "Wielka Feta na TikToku"! To pierwszy tego rodzaju konkurs zorganizowany przez TikTok, w którym fani gotowania mogą podzielić się pasją i kucharskimi umiejętnościami. Z uczestników, którzy nadesłali swoje kreatywne nagrania, jury wyłoniło dziesiątkę najlepszych kucharzy. 25 listopada odbył się drugi etap, w którym półfinaliści zmierzyli się w gotowaniu na żywo przed 15 ambasadorami smaku.

Finaliści konkursu "Wielka Feta na TikToku"Finaliści konkursu "Wielka Feta na TikToku"
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl | Pyszności.pl
SKOMENTUJ

Półfinałowe starcie w konkursie "Wielka feta na TikToku"

– Wszyscy byli trochę zestresowani, ale widzieliśmy świetne kulinarne talenty, trzymam za nich kciuki – skomentował wydarzenie Michał Korkosz (Rozkoszny), który wyłaniał kandydatów do półfinału w kategorii "kuchnia polska".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Zgłoszenia do "smaków świata" oceniała z kolei Basia Starecka (Nakarmiona). – Mam nosa do talentów. Dwie z trzech osób w finale to moi kandydaci – stwierdziła na gorąco.

Uczestnicy mogli popisać się również w kategorii "comfort food", za którą odpowiadał Adi Owsianik (Foxx.Gotuje). – Nie spodziewałem się, że będzie tak różnorodnie. Miałbym problem, żeby coś wybrać – stwierdził po półfinale. Cała trójka będzie pełniła role mentorów, dzieląc się z półfinalistami sposobami na pyszne i piękne dania w przygotowaniu do wielkiego finału.

"Święto gotowania i jedzenia z nutką przyjacielskiej rywalizacji"

Treści kucharskie to jedna z najpopularniejszych kategorii na TikToku, a hasztag #FoodTok wyświetlony został już przeszło 70,6 miliarda razy! Ta niezwykła chęć użytkowników do dzielenia się nowymi przepisami i miłością do jedzenia zainspirowała platformę do stworzenia szytego na ich miarę konkursu. – Postanowiliśmy zrobić święto jedzenia i gotowania okraszone elementem radosnej i przyjacielskiej rywalizacji –skomentował Łukasz Dulniak, Content Programming Lead w TikToku.

TikTok to miejsce inspiracji, w którym rodzą się kulinarne trendy, a 50 proc. użytkowników przyznaje, że dzięki platformie odkryło wiele nowych smaków – sama nazwa konkursu zainspirowana została słynnym przepisem na feta pastę, który stał się viralem odtwarzanym przez kucharzy i amatorów. Konkursowe filmy z przepisami na ulubione dania uczestników znaleźć można pod oznaczeniem #wielkafeta i już teraz zgromadziły na TikToku ponad 150 milionów odtworzeń. Zobacz relację z półfinału i bądź z nami 9 grudnia na finale Wielkiej Fety!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze