Kroję w plasterki i zalewam śmietaną. Najlepsze, co można zrobić z ziemniaków

Ziemniaki – nieodłączny element polskiej kuchni. Gotowane, pieczone, tłuczone… Znamy je w wielu odsłonach, ale czy na pewno odkryliśmy już wszystkie ich sekrety? Ziemniaki gratin to propozycja dla tych, którzy pragną doświadczyć ziemniaczanego smaku w nowej, wykwintnej odsłonie.

Kroję w plasterki i zalewam śmietaną. Najlepsze, co można zrobić z ziemniakówKroję w plasterki i zalewam śmietaną. Najlepsze, co można zrobić z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ziemniaki au gratin to wyrafinowane danie, które przygotować można z niewielkiej ilości składników, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wasze podniebienia. Wystarczy kilka prostych kroków, by w domowym zaciszu stworzyć prawdziwą kulinarną ucztę. Przekonajcie się sami, jak wspaniałe smaki kryją się w tym tradycyjnym daniu. Podzielę się z wami dzisiaj moim niezawodnym przepisem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Gratin – królewska uczta z ziemniaków

Ziemniaki gratin to francuska potrawa, która zaskarbiła sobie serca smakoszy na całym świecie. Jej sekret tkwi w niewielu, starannie dobranych składnikach oraz prostej metodzie przygotowania. Do stworzenia tego dania potrzebujesz jedynie:

  • Ziemniaków – najlepiej sprawdzą się odmiany o zwartym miąższu, np. Irys, Bryza, Vineta.
  • Śmietanki 30% – nada ona ziemniakom kremowej konsystencji i bogatego smaku.
  • Masła – podkreśli aromat ziemniaków i nada im złocistego koloru.
  • Sera żółtego – np. Bursztyn, Cheddar, Manchego, Gruyère – jego roztopiony smak idealnie komponuje się z ziemniakami.
  • Czosnku – dodaje potrawie pikantnego aromatu.

Przygotowanie ziemniaków gratin – łatwiej niż myślisz!

Wystarczy kilka prostych kroków, aby na twoim stole zagościło aromatyczne, złociste danie, które zachwyci całą rodzinę:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki (około 1-2 mm) – najlepiej użyć do tego celu malaksera.
  2. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, na przemian posypując solą.
  3. Zalej śmietanką i przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
  4. Piecz przez 60 minut w temperaturze 200°C.
  5. Zdejmij pokrywkę i posyp zapiekankę startym serem.
  6. Piecz bez przykrycia przez 15 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.

To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkowe okazje. Idealnie komponuje się z mięsami, rybami, warzywami, a także z sosami i dipami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej