PrzepisObiadZamiast do szarlotki, dodaję do kiełbasy z cebulą i zapiekam. W kilka chwil mam pyszny obiad

Zamiast do szarlotki, dodaję do kiełbasy z cebulą i zapiekam. W kilka chwil mam pyszny obiad

Jednogarnkowe obiady to najlepszy ratunek na zabiegane dni, gdy nie ma się za dużo czasu na gotowanie. Nie muszą być one nudne i sztampowe, bo nawet zapiekana w piekarniku kiełbasa staje się jeszcze większym rarytasem dzięki odpowiednim dodatkom. W całym domu podczas pieczenia pachnie tak, że ślinka od razu napływa do ust.

Zapiekanka kiełbasa
Zapiekanka kiełbasa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.10.2024 09:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sheet pan dinner to szybki i prosty sposób na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Wszystko, co potrzebujesz, to jedna blacha do pieczenia, na której umieszczasz ulubione warzywa i mięso. Mogą to być ryby, może być to kurczak, a jednym z najszybszych rozwiązań jest też nasza swojska, polska kiełbasa. Towarzyszy jej cebula oraz jabłko, dzięki czemu zyskuje naprawdę dużo na smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona kiełbasa z cebulą i jabłkiem

Jabłka to nie tylko smaczny dodatek do ciast i deserów, bo ich smak sprawdza się w wielu potrawach. Wątróbka z jabłkiem czy pieczona kaczka to dania, które oswoiły ten owocowy dodatek. Jabłko świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonej kiełbasy.

Kiełbasa z jabłkiem i cebulą
Kiełbasa z jabłkiem i cebulą© Adobe Stock

To danie proste w przygotowaniu i szybkie, bo wystarczy wrzucić na blaszkę i wsunąć do piekarnika. Kosztuje grosze, a smakuje tak dobrze, że po pieczeniu nie zostaje nawet kawałek jabłka czy cebuli, nie wspominając nawet o kiełbasie.

Składniki:

  • 8 kiełbasek,
  • 2 jabłka (np. szara reneta),
  • 4 cebule szalotki,
  • 4 gałązki świeżego tymianku,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kiełbaski na ćwiartki, jabłka na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a szalotki przekrój na pół lub na ćwiartki.
  2. Ma blaszce do pieczenia rozłóż kiełbaski, kawałki jabłek i szalotki.
  3. Dodaj gałązki tymianku i skrop całość obficie oliwą z oliwek.
  4. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 35-45 minut, aż kiełbaski będą rumiane, a warzywa miękkie.

Gotowe kiełbaski możesz podać z pieczywem. Jeśli chcesz, by obiad był jeszcze bardziej sycący, to możesz zapiec je wraz z kawałkami ziemniaków. Smacznym dodatkiem będzie również surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!

przepisobiad za 15 złkiełbasa