Zamiast do szarlotki, dodaję do kiełbasy z cebulą i zapiekam. W kilka chwil mam pyszny obiad

Jednogarnkowe obiady to najlepszy ratunek na zabiegane dni, gdy nie ma się za dużo czasu na gotowanie. Nie muszą być one nudne i sztampowe, bo nawet zapiekana w piekarniku kiełbasa staje się jeszcze większym rarytasem dzięki odpowiednim dodatkom. W całym domu podczas pieczenia pachnie tak, że ślinka od razu napływa do ust.

Zapiekanka kiełbasaZapiekanka kiełbasa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sheet pan dinner to szybki i prosty sposób na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Wszystko, co potrzebujesz, to jedna blacha do pieczenia, na której umieszczasz ulubione warzywa i mięso. Mogą to być ryby, może być to kurczak, a jednym z najszybszych rozwiązań jest też nasza swojska, polska kiełbasa. Towarzyszy jej cebula oraz jabłko, dzięki czemu zyskuje naprawdę dużo na smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka Bulgogi z kurczakiem

Pieczona kiełbasa z cebulą i jabłkiem

Jabłka to nie tylko smaczny dodatek do ciast i deserów, bo ich smak sprawdza się w wielu potrawach. Wątróbka z jabłkiem czy pieczona kaczka to dania, które oswoiły ten owocowy dodatek. Jabłko świetnie sprawdzi się również jako dodatek do pieczonej kiełbasy.

Kiełbasa z jabłkiem i cebulą
Kiełbasa z jabłkiem i cebulą © Adobe Stock

To danie proste w przygotowaniu i szybkie, bo wystarczy wrzucić na blaszkę i wsunąć do piekarnika. Kosztuje grosze, a smakuje tak dobrze, że po pieczeniu nie zostaje nawet kawałek jabłka czy cebuli, nie wspominając nawet o kiełbasie.

Składniki:

  • 8 kiełbasek,
  • 2 jabłka (np. szara reneta),
  • 4 cebule szalotki,
  • 4 gałązki świeżego tymianku,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kiełbaski na ćwiartki, jabłka na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a szalotki przekrój na pół lub na ćwiartki.
  2. Ma blaszce do pieczenia rozłóż kiełbaski, kawałki jabłek i szalotki.
  3. Dodaj gałązki tymianku i skrop całość obficie oliwą z oliwek.
  4. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 35-45 minut, aż kiełbaski będą rumiane, a warzywa miękkie.

Gotowe kiełbaski możesz podać z pieczywem. Jeśli chcesz, by obiad był jeszcze bardziej sycący, to możesz zapiec je wraz z kawałkami ziemniaków. Smacznym dodatkiem będzie również surówka z kiszonej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej