Kiełbasa będzie chrupiąca bez oleju. Wystarczy prosty trik przy smażeniu

Smażona kiełbasa to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Doskonale sprawdza się na śniadanie i kolację dzięki swojej chrupiącej skórce oraz soczystemu wnętrzu. Sama w sobie bywa dość tłusta, więc dodawanie do niej dodatkowej porcji oleju niekoniecznie jest wskazane. Do wydobycia chrupkością są inne sposoby.

Pieczona kiełbasa - PysznościPieczona kiełbasa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wielu miłośników smażonej kiełbasy zna znaczenie idealnie chrupiącej skórki i soczystego mięsa w jej wnętrzu. Smażenie, które prowadzi do mniejszej ilości tłuszczu, ale nadal pozwala zachować doskonały smak, to prawdziwa sztuka. Na szczęście, znając kilka prostych zasad, opanowanie jej to nic trudnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Wyjmij wcześniej kiełbasę

Wkładanie zimnej kiełbasy na rozgrzaną patelnię prowadzi do niejednorodnie ugotowanego mięsa i spalonej skórki. Aby tego uniknąć, warto wyjąć kiełbasę z lodówki około 40 minut przed smażeniem. Pozostawienie jej w temperaturze pokojowej sprawia, że mięso ogrzewa się równomiernie, co ułatwia proces smażenia.

Chrupiąca kiełbasa bez tłuszczu! Poznaj prosty sposób na idealnie usmażoną kiełbasę
Chrupiąca kiełbasa bez tłuszczu! Poznaj prosty sposób na idealnie usmażoną kiełbasę © Adobe Stock

Nie bój się temperatury

Jednym z powszechnie popełnianych błędów jest smażenie kiełbasy na zimnej patelni z dodatkiem roślinnego oleju. Niska temperatura oraz tłuszcz roślinny nie sprzyjają osiągnięciu idealnych rezultatów.

Czy idealna kiełbasa z grilla istnieje?
Czy idealna kiełbasa z grilla istnieje? © Canva

Jak w takim razie usmażyć kiełbasę? Rozgrzej porządnie patelnię i użyj gęsiego smalcu, który lepiej znosi wysokie temperatury. To z kolei przyspiesza smażenie i sprawia, że kiełbasa staje się wyjątkowo chrupiąca.

Nie nacinaj i nie nakłuwaj

Do obracania kiełbasy na patelni warto używać szczypiec, unikając widelca. Nakłucia powodują wyciek cennych soków, co skutkuje suchym i pozbawionym smaku mięsem. Ważne jest także zachowanie odpowiednich odstępów między kiełbaskami podczas smażenia, dzięki czemu zachowują one jednolitą temperaturę i równomiernie się smażą.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne © Pixabay

Stosując się do tych prostych zasad, można z łatwością przygotować doskonale usmażoną kiełbasę bez nadmiaru oleju. Dzięki temu będzie ona chrupiąca na zewnątrz, soczysta w środku oraz zachwycająca intensywnym smakiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟