PoradyKiełbasa będzie chrupiąca bez oleju. Wystarczy prosty trik przy smażeniu

Kiełbasa będzie chrupiąca bez oleju. Wystarczy prosty trik przy smażeniu

Pieczona kiełbasa - Pyszności
Pieczona kiełbasa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.07.2024 08:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smażona kiełbasa to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Doskonale sprawdza się na śniadanie i kolację dzięki swojej chrupiącej skórce oraz soczystemu wnętrzu. Sama w sobie bywa dość tłusta, więc dodawanie do niej dodatkowej porcji oleju niekoniecznie jest wskazane. Do wydobycia chrupkością są inne sposoby.

Wielu miłośników smażonej kiełbasy zna znaczenie idealnie chrupiącej skórki i soczystego mięsa w jej wnętrzu. Smażenie, które prowadzi do mniejszej ilości tłuszczu, ale nadal pozwala zachować doskonały smak, to prawdziwa sztuka. Na szczęście, znając kilka prostych zasad, opanowanie jej to nic trudnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjmij wcześniej kiełbasę

Wkładanie zimnej kiełbasy na rozgrzaną patelnię prowadzi do niejednorodnie ugotowanego mięsa i spalonej skórki. Aby tego uniknąć, warto wyjąć kiełbasę z lodówki około 40 minut przed smażeniem. Pozostawienie jej w temperaturze pokojowej sprawia, że mięso ogrzewa się równomiernie, co ułatwia proces smażenia.

Chrupiąca kiełbasa bez tłuszczu! Poznaj prosty sposób na idealnie usmażoną kiełbasę
Chrupiąca kiełbasa bez tłuszczu! Poznaj prosty sposób na idealnie usmażoną kiełbasę© Adobe Stock

Nie bój się temperatury

Jednym z powszechnie popełnianych błędów jest smażenie kiełbasy na zimnej patelni z dodatkiem roślinnego oleju. Niska temperatura oraz tłuszcz roślinny nie sprzyjają osiągnięciu idealnych rezultatów.

Czy idealna kiełbasa z grilla istnieje?
Czy idealna kiełbasa z grilla istnieje?© Canva

Jak w takim razie usmażyć kiełbasę? Rozgrzej porządnie patelnię i użyj gęsiego smalcu, który lepiej znosi wysokie temperatury. To z kolei przyspiesza smażenie i sprawia, że kiełbasa staje się wyjątkowo chrupiąca.

Nie nacinaj i nie nakłuwaj

Do obracania kiełbasy na patelni warto używać szczypiec, unikając widelca. Nakłucia powodują wyciek cennych soków, co skutkuje suchym i pozbawionym smaku mięsem. Ważne jest także zachowanie odpowiednich odstępów między kiełbaskami podczas smażenia, dzięki czemu zachowują one jednolitą temperaturę i równomiernie się smażą.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne© Pixabay

Stosując się do tych prostych zasad, można z łatwością przygotować doskonale usmażoną kiełbasę bez nadmiaru oleju. Dzięki temu będzie ona chrupiąca na zewnątrz, soczysta w środku oraz zachwycająca intensywnym smakiem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także