Kiełbasa będzie chrupiąca bez oleju. Wystarczy prosty trik przy smażeniu

Smażona kiełbasa to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Doskonale sprawdza się na śniadanie i kolację dzięki swojej chrupiącej skórce oraz soczystemu wnętrzu. Sama w sobie bywa dość tłusta, więc dodawanie do niej dodatkowej porcji oleju niekoniecznie jest wskazane. Do wydobycia chrupkością są inne sposoby.

Kiełbasa będzie chrupiąca bez oleju. Wystarczy prosty trik przy smażeniuPieczona kiełbasa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Wielu miłośników smażonej kiełbasy zna znaczenie idealnie chrupiącej skórki i soczystego mięsa w jej wnętrzu. Smażenie, które prowadzi do mniejszej ilości tłuszczu, ale nadal pozwala zachować doskonały smak, to prawdziwa sztuka. Na szczęście, znając kilka prostych zasad, opanowanie jej to nic trudnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Wyjmij wcześniej kiełbasę

Wkładanie zimnej kiełbasy na rozgrzaną patelnię prowadzi do niejednorodnie ugotowanego mięsa i spalonej skórki. Aby tego uniknąć, warto wyjąć kiełbasę z lodówki około 40 minut przed smażeniem. Pozostawienie jej w temperaturze pokojowej sprawia, że mięso ogrzewa się równomiernie, co ułatwia proces smażenia.

Chrupiąca kiełbasa bez tłuszczu! Poznaj prosty sposób na idealnie usmażoną kiełbasę
Chrupiąca kiełbasa bez tłuszczu! Poznaj prosty sposób na idealnie usmażoną kiełbasę © Adobe Stock

Nie bój się temperatury

Jednym z powszechnie popełnianych błędów jest smażenie kiełbasy na zimnej patelni z dodatkiem roślinnego oleju. Niska temperatura oraz tłuszcz roślinny nie sprzyjają osiągnięciu idealnych rezultatów.

Czy idealna kiełbasa z grilla istnieje?
Czy idealna kiełbasa z grilla istnieje? © Canva

Jak w takim razie usmażyć kiełbasę? Rozgrzej porządnie patelnię i użyj gęsiego smalcu, który lepiej znosi wysokie temperatury. To z kolei przyspiesza smażenie i sprawia, że kiełbasa staje się wyjątkowo chrupiąca.

Nie nacinaj i nie nakłuwaj

Do obracania kiełbasy na patelni warto używać szczypiec, unikając widelca. Nakłucia powodują wyciek cennych soków, co skutkuje suchym i pozbawionym smaku mięsem. Ważne jest także zachowanie odpowiednich odstępów między kiełbaskami podczas smażenia, dzięki czemu zachowują one jednolitą temperaturę i równomiernie się smażą.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne © Pixabay

Stosując się do tych prostych zasad, można z łatwością przygotować doskonale usmażoną kiełbasę bez nadmiaru oleju. Dzięki temu będzie ona chrupiąca na zewnątrz, soczysta w środku oraz zachwycająca intensywnym smakiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie