PrzepisSałatkiSurówkę z kapusty kiszonej podkręcam tym składnikiem. Pychotka to mało powiedziane

Surówkę z kapusty kiszonej podkręcam tym składnikiem. Pychotka to mało powiedziane

Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.09.2024 09:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszona kapusta z tym dodatkiem może ci się wydać pewną aberracją, ale tylko do momentu, w którym jej spróbujesz. Ja również potrzebowałem chwili, by oswoić się z tym przepisem. Dzisiaj został on już dopisany do panteonu moich ulubionych receptur na surówki!

Kiszona kapusta to samo zdrowie

Ze wszystkich zdrowych produktów spożywczych, które regularnie pojawiają się w mojej kuchni, kiszona kapusta to mój zdecydowany faworyt. Łączenie przyjemnego z pożytecznym staje się z nią bardzo łatwe. Przygotowana z kapusty surówka jest bowiem nie tylko rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, ale również wsparciem dla organizmu. Zawarte w niej witaminy i przeciwutleniacze to wystarczający powód do tego, by takie potrawy przyrządzać jak najczęściej. Oczywiście powtarzalność może stać się w pewnym momencie dokuczliwa, dlatego przy takich przepisach lubię trochę poeksperymentować

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moim ostatnim odkryciem jest surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem… żurawiny. Sam przyznaj, że nie jest to duet, który zdarza się widywać bardzo często. Kiedy pierwszy raz wypróbowywałem tę recepturę, robiłem to z lekkim przymrużeniem oka. Dopiero po pierwszym kęsie zdałem sobie sprawę z geniuszu tego przepisu. Kiszona kapusta i żurawina pasują do siebie jak ulał

Kiszona kapusta z dodatkiem żurawiny

Poniżej prezentuję prosty przepis na taką surówkę, który sam stosuję. Warto również dodać, że taka pozycja to podwójne wsparcie dla organizmu, bo żurawina wykazuje silne właściwości zwiększające odporność. To efekt, który na pewno przyda się również tobie podczas sezonu jesienno-zimowego.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • ½ łyżki płynnego miodu,
  • kminek do smaku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i jabłko obieram, a następnie ścieram na tarce. Kapustę kiszoną kroję na mniejszej kawałki – nie jest to obowiązkowe, ale w ten sposób surówka staje się przyjemniejsza do jedzenia.
  2. Przekładam składniki do salaterki, dodaję żurawinę, miód i przyprawy do smaku.
  3. Wlewam też łyżkę oleju i całość dokładnie mieszam.

Gotowe. Smacznego!