Surówkę z kapusty kiszonej podkręcam tym składnikiem. Pychotka to mało powiedziane

Kiszona kapusta z tym dodatkiem może ci się wydać pewną aberracją, ale tylko do momentu, w którym jej spróbujesz. Ja również potrzebowałem chwili, by oswoić się z tym przepisem. Dzisiaj został on już dopisany do panteonu moich ulubionych receptur na surówki!

Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiszona kapusta to samo zdrowie

Ze wszystkich zdrowych produktów spożywczych, które regularnie pojawiają się w mojej kuchni, kiszona kapusta to mój zdecydowany faworyt. Łączenie przyjemnego z pożytecznym staje się z nią bardzo łatwe. Przygotowana z kapusty surówka jest bowiem nie tylko rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, ale również wsparciem dla organizmu. Zawarte w niej witaminy i przeciwutleniacze to wystarczający powód do tego, by takie potrawy przyrządzać jak najczęściej. Oczywiście powtarzalność może stać się w pewnym momencie dokuczliwa, dlatego przy takich przepisach lubię trochę poeksperymentować

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Moim ostatnim odkryciem jest surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem… żurawiny. Sam przyznaj, że nie jest to duet, który zdarza się widywać bardzo często. Kiedy pierwszy raz wypróbowywałem tę recepturę, robiłem to z lekkim przymrużeniem oka. Dopiero po pierwszym kęsie zdałem sobie sprawę z geniuszu tego przepisu. Kiszona kapusta i żurawina pasują do siebie jak ulał

Kiszona kapusta z dodatkiem żurawiny

Poniżej prezentuję prosty przepis na taką surówkę, który sam stosuję. Warto również dodać, że taka pozycja to podwójne wsparcie dla organizmu, bo żurawina wykazuje silne właściwości zwiększające odporność. To efekt, który na pewno przyda się również tobie podczas sezonu jesienno-zimowego.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • ½ łyżki płynnego miodu,
  • kminek do smaku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę i jabłko obieram, a następnie ścieram na tarce. Kapustę kiszoną kroję na mniejszej kawałki – nie jest to obowiązkowe, ale w ten sposób surówka staje się przyjemniejsza do jedzenia.
  2. Przekładam składniki do salaterki, dodaję żurawinę, miód i przyprawy do smaku.
  3. Wlewam też łyżkę oleju i całość dokładnie mieszam.

Gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥