Przepis na smalec z białą kiełbasą jest u nas od pokoleń. Lepszy nie istnieje
Dobrze mieć w zanadrzu zapas domowej roboty smalcu z białą kiełbasą. W każdym towarzystwie są osoby, które z chęcią zaglądną do słoiczka wypełnionego tym aromatycznym smarowidłem. Nie jest to opcja fit, ale w życiu warto co jakiś czas pozwalać sobie na odstępstwa.
16.10.2024 13:39
Smak domowej roboty smalcu pamiętam jeszcze z dzieciństwa, choć przyznam, że jako dziecko, nie przepadałam za tym specjałem. Z czasem jednak coraz chętniej zaczęłam sięgać po tego typu produkty. W moim domu smalec robiło się od pokoleń z jednego przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy smalec z białą kiełbasą nie ma sobie równych
Nie każdemu przypadnie do gustu takie smarowidło, ale jest to bez wątpienia jedno ze sztandarowych specjałów polskiej kuchni. Smalec - mocno doprawiony, pełen dodatków - rozsmarowany na grubej, podpieczonej pajdzie, rozgrzewa, syci i otula smakiem, który wielu zapamiętało z dzieciństwa.
Doskonałym sposobem na przygotowanie domowego smalcu może być połączenie słoniny i białej kiełbasy. To duet niemalże doskonały, a podkreślony skromnym bukietem przypraw, odda wszystko, co najlepsze.
Zobacz także
Smalec z białą kiełbasą. Przepis
Składniki:
- 500 g słoniny,
- 250 g białej kiełbasy surowej,
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- sól, pieprz, majeranek.
Przygotowanie:
- Słoninę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa (na drobnym oku).
- Słoninę przełóż do garnka, dodaj szklankę wody i całość podgrzewaj, aż tłuszcz stanie się przezroczysty, a woda wyparuje.
- Kiełbasę wyjmij z osłonek, pokrój drobno i dodaj do tłuszczu.
- Całość smaż ok. 60 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek.
- Całość smaż jeszcze kilka minut.
- Następnie przełóż smalec do słoiczków, ostudź i przechowuj w lodówce.