PrzepisPrzekąskiPrzepis na smalec z białą kiełbasą jest u nas od pokoleń. Lepszy nie istnieje

Przepis na smalec z białą kiełbasą jest u nas od pokoleń. Lepszy nie istnieje

Smalec domowej roboty to świetne smarowidło do chleba
Smalec domowej roboty to świetne smarowidło do chleba
Źródło zdjęć: © Canva | Aneta_Gu

16.10.2024 13:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dobrze mieć w zanadrzu zapas domowej roboty smalcu z białą kiełbasą. W każdym towarzystwie są osoby, które z chęcią zaglądną do słoiczka wypełnionego tym aromatycznym smarowidłem. Nie jest to opcja fit, ale w życiu warto co jakiś czas pozwalać sobie na odstępstwa.

Smak domowej roboty smalcu pamiętam jeszcze z dzieciństwa, choć przyznam, że jako dziecko, nie przepadałam za tym specjałem. Z czasem jednak coraz chętniej zaczęłam sięgać po tego typu produkty. W moim domu smalec robiło się od pokoleń z jednego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy smalec z białą kiełbasą nie ma sobie równych

Nie każdemu przypadnie do gustu takie smarowidło, ale jest to bez wątpienia jedno ze sztandarowych specjałów polskiej kuchni. Smalec - mocno doprawiony, pełen dodatków - rozsmarowany na grubej, podpieczonej pajdzie, rozgrzewa, syci i otula smakiem, który wielu zapamiętało z dzieciństwa.

Doskonałym sposobem na przygotowanie domowego smalcu może być połączenie słoniny i białej kiełbasy. To duet niemalże doskonały, a podkreślony skromnym bukietem przypraw, odda wszystko, co najlepsze.

Smalec z białą kiełbasą. Przepis

Składniki:

  • 500 g słoniny,
  • 250 g białej kiełbasy surowej,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie:

  1. Słoninę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa (na drobnym oku).
  2. Słoninę przełóż do garnka, dodaj szklankę wody i całość podgrzewaj, aż tłuszcz stanie się przezroczysty, a woda wyparuje.
  3. Kiełbasę wyjmij z osłonek, pokrój drobno i dodaj do tłuszczu.
  4. Całość smaż ok. 60 minut na wolnym ogniu.
  5. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek.
  6. Całość smaż jeszcze kilka minut.
  7. Następnie przełóż smalec do słoiczków, ostudź i przechowuj w lodówce.
biała kiełbasadomowy smalecjak zrobić smalec