Przepis na smalec z białą kiełbasą jest u nas od pokoleń. Lepszy nie istnieje

Dobrze mieć w zanadrzu zapas domowej roboty smalcu z białą kiełbasą. W każdym towarzystwie są osoby, które z chęcią zaglądną do słoiczka wypełnionego tym aromatycznym smarowidłem. Nie jest to opcja fit, ale w życiu warto co jakiś czas pozwalać sobie na odstępstwa.

Smalec domowej roboty to świetne smarowidło do chlebaSmalec domowej roboty to świetne smarowidło do chleba
Źródło zdjęć: © Canva | Aneta_Gu

Smak domowej roboty smalcu pamiętam jeszcze z dzieciństwa, choć przyznam, że jako dziecko, nie przepadałam za tym specjałem. Z czasem jednak coraz chętniej zaczęłam sięgać po tego typu produkty. W moim domu smalec robiło się od pokoleń z jednego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Domowy smalec z białą kiełbasą nie ma sobie równych

Nie każdemu przypadnie do gustu takie smarowidło, ale jest to bez wątpienia jedno ze sztandarowych specjałów polskiej kuchni. Smalec - mocno doprawiony, pełen dodatków - rozsmarowany na grubej, podpieczonej pajdzie, rozgrzewa, syci i otula smakiem, który wielu zapamiętało z dzieciństwa.

Doskonałym sposobem na przygotowanie domowego smalcu może być połączenie słoniny i białej kiełbasy. To duet niemalże doskonały, a podkreślony skromnym bukietem przypraw, odda wszystko, co najlepsze.

Smalec z białą kiełbasą. Przepis

Składniki:

  • 500 g słoniny,
  • 250 g białej kiełbasy surowej,
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie:

  1. Słoninę przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa (na drobnym oku).
  2. Słoninę przełóż do garnka, dodaj szklankę wody i całość podgrzewaj, aż tłuszcz stanie się przezroczysty, a woda wyparuje.
  3. Kiełbasę wyjmij z osłonek, pokrój drobno i dodaj do tłuszczu.
  4. Całość smaż ok. 60 minut na wolnym ogniu.
  5. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę. Kiedy nabierze złotego koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek.
  6. Całość smaż jeszcze kilka minut.
  7. Następnie przełóż smalec do słoiczków, ostudź i przechowuj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie