PrzepisCiastaDo kawki robię ciasto z jabłkami na jogurcie. Przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Do kawki robię ciasto z jabłkami na jogurcie. Przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Jesienią, prosty przepis na ciasto z jabłkami i cynamonem, to skarb na wagę złota. U Ewy Wachowicz można znaleźć nie tylko taki, który jest łatwy wykonania, ale także odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. To doskonała para do Pumpkin Spice Latte.

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ciasto od Ewy Wachowicz jest lekkie, puszyste i pachnie jesienią. Co więcej, to świetna propozycja na deser dla tych, o których troszczysz się najbardziej. Bez grama mąki pszennej, z erytrolem zamiast białego cukru – ten placek z jabłkami i cynamonem możesz bez wyrzutów sumienia zapakować dziecku do śniadaniówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Jakie jabłka są najlepsze do ciasta Wachowicz?

Jesienią warto postawić na odmiany sezonowe, takie jak jonagold lub kosztela. Te pierwsze dojrzewają w październiku i wtedy są najsmaczniejsze. Kosztele są doskonałe chwilę później, czyli w listopadzie. Słodkie i chrupkie owoce świetnie sprawdzą się do jesiennych wypieków. Idealnie komponują się z cynamonem.

Do ciasta od Ewy Wachowicz możesz wybrać też odmianę Autumn Glory, która posiada naturalny delikatny aromat cynamonu. Odpowiednie będą też popularne ligole o słodko-kwaskowym smaku.

Ciasto z jabłkami bez mąki pszennej

Wypiek jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej, Ewa Wachowicz proponuje mąkę migdałową i kukurydzianą. Obydwie są nie tylko bezpieczne dla osób z celiakią, ale także bogate w składniki odżywcze. Dodatkowo mąka kukurydziana sprawia, że ciasto ma naturalnie słodki smak, a mąka migdałowa dodaje orzechowych nut.

Składniki:

  • 300 g mąki migdałowej,
  • 10 g mąki kukurydzianej,
  • 5 jajek,
  • 150 g erytrolu,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 5 g cynamonu,
  • 1 kg jabłek.

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój jabłka na półksiężyce. Dodatkowo możesz obtoczyć je w mące migdałowej, aby podczas pieczenia nie opadły na dno ciasta.
  2. W misce miksujesz jajka, erytrol i mąkę migdałową. Dodajesz jogurt, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę kukurydzianą. Po wymieszaniu przekładasz do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza będzie o średnicy 24 cm. Możesz wykorzystać także kwadratową blaszkę o boku długości 20 cm.
  3. Na wierzch ciasta układasz jabłka. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 45 min. Po wystudzeniu możesz posypać erytrolem lub erytrolem zmieszanym z cynamonem.
ciastoprzepisjabłka
Wybrane dla Ciebie