Do kawki robię ciasto z jabłkami na jogurcie. Przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz
Jesienią, prosty przepis na ciasto z jabłkami i cynamonem, to skarb na wagę złota. U Ewy Wachowicz można znaleźć nie tylko taki, który jest łatwy wykonania, ale także odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. To doskonała para do Pumpkin Spice Latte.
Ciasto od Ewy Wachowicz jest lekkie, puszyste i pachnie jesienią. Co więcej, to świetna propozycja na deser dla tych, o których troszczysz się najbardziej. Bez grama mąki pszennej, z erytrolem zamiast białego cukru – ten placek z jabłkami i cynamonem możesz bez wyrzutów sumienia zapakować dziecku do śniadaniówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych
Jakie jabłka są najlepsze do ciasta Wachowicz?
Jesienią warto postawić na odmiany sezonowe, takie jak jonagold lub kosztela. Te pierwsze dojrzewają w październiku i wtedy są najsmaczniejsze. Kosztele są doskonałe chwilę później, czyli w listopadzie. Słodkie i chrupkie owoce świetnie sprawdzą się do jesiennych wypieków. Idealnie komponują się z cynamonem.
Do ciasta od Ewy Wachowicz możesz wybrać też odmianę Autumn Glory, która posiada naturalny delikatny aromat cynamonu. Odpowiednie będą też popularne ligole o słodko-kwaskowym smaku.
Ciasto z jabłkami bez mąki pszennej
Wypiek jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej, Ewa Wachowicz proponuje mąkę migdałową i kukurydzianą. Obydwie są nie tylko bezpieczne dla osób z celiakią, ale także bogate w składniki odżywcze. Dodatkowo mąka kukurydziana sprawia, że ciasto ma naturalnie słodki smak, a mąka migdałowa dodaje orzechowych nut.
Składniki:
- 300 g mąki migdałowej,
- 10 g mąki kukurydzianej,
- 5 jajek,
- 150 g erytrolu,
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 8 g proszku do pieczenia,
- 5 g cynamonu,
- 1 kg jabłek.
Przygotowanie
- Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój jabłka na półksiężyce. Dodatkowo możesz obtoczyć je w mące migdałowej, aby podczas pieczenia nie opadły na dno ciasta.
- W misce miksujesz jajka, erytrol i mąkę migdałową. Dodajesz jogurt, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę kukurydzianą. Po wymieszaniu przekładasz do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza będzie o średnicy 24 cm. Możesz wykorzystać także kwadratową blaszkę o boku długości 20 cm.
- Na wierzch ciasta układasz jabłka. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 45 min. Po wystudzeniu możesz posypać erytrolem lub erytrolem zmieszanym z cynamonem.