O te śledzie dopomina się teściowa. Do kuchni odnoszę tylko pustką miskę

Pomysłów na śledzie jest cała masa, więc warto zajadać je nie tylko od święta. Moi bliscy pokochali pyszne śledzie po łowicku, które szybko zdeklasowały rybną konkurencję.

Przepis na śledzie po łowickuPrzepis na śledzie po łowicku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na śledzie zawsze jest odpowiednia pora. W szczególności na te po łowicku, które podane są wraz z delikatnie słodką marchewką, chrupiącymi ogórkami konserwowymi oraz wyrazistą cebulą. Ten przepis to pyszny dowód na to, że nie potrzeba wielu składników, by wyczarować coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto bananowo-cynamonowe. Przepis na aromatyczny deser do kawy

Przepis na śledzie po łowicku

Śledzie po łowicku to rybny must have w moim domu. Pojawiają się na kolację, serwuję je na obiady i podaję na rodzinnych imprezach. Moja teściowa wprost za nimi przepada i przed każdą rodzinną uroczystością dopytuje, czy przygotuję je również tym razem.

Sałatka rybna lepsza od śledziowej
Sałatka rybna lepsza od śledziowej © Adobe Stock

Połączenie słonego śledzia, słodkiej marchewki, chrupiącego ogórka i delikatnej cebuli tworzy niepowtarzalny smak. Takie śledzie możesz podać w towarzystwie świeżego pieczywa, na przykład razowego. Sprawdzą się również na obiad, serwowane wraz z ugotowanymi ziemniakami.

Jeśli chcesz odchudzić ten przepis, część majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym. Ogórki konserwowe możesz zastąpić również ogórkami kiszonymi, w zależności od twoich preferencji.

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych w occie,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 2-3 cebule,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz, wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż marchew będzie al dente. Uważaj, by nie rozgotować warzywa.
  2. Ostudź, a następnie pokrój w półplasterki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w pióra, ogórki zamień w dość grube półplasterki.
  4. Śledzie osusz i zamień w cienkie paseczku.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Schłódź w lodówce.

Pyszne śledzie po łowicku z marchewką i ogórkiem są już gotowe do jedzenia. Możesz podawać je od razu lub wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by bardziej przeszły smakiem.

Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi