Sąsiadka twierdzi, że są lepsze niż śledzie. Dała mi przepis na te rybne pulpeciki
Podczas karnawałowych imprez w domu warto mieć w lodówce śledzie na przekąskę. Moja sąsiadka ma jednak zupełnie inny pomysł na ryby. Jej pulpeciki są pyszne, soczyste i smakują wszystkim. Tak jak śledzie, można je przygotować znacznie wcześniej.
Ryby odgrywają bardzo ważną rolę na świątecznym stole. Jednak po maratonie spotkań przy śledziku możemy mieć ich już dość. Moja sąsiadka przekonała mnie, że na przystawkę świetnie sprawdzą się też rybne pulpeciki w zalewie octowej. Chętnie zjedzą je także ci, którzy nie przepadają za śledziami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni
Nadaje się każda ryba
Marynata octowa to uniwersalny sposób na przygotowanie ryby. Pasuje do wielu gatunków, takich jak karp, płotka, szczupak, sandacz, dorsz, łosoś czy flądra. Można ją wykorzystać do filetów, ale także do kawałków tuszek. Co ważne, marynata nadaje się także do ryb ośćmi. Przed podaniem wystarczy je usunąć. Drobniejsze ości rozpuści zalewa octowa.
Ości? To nie kłopot
Można także zupełnie odpuścić sobie taki drobiazg jak ości. Wystarczy użyć ryb mrożonych w kostkach i przygotować z nich pulpeciki. Tak właśnie robi moja sąsiadka. To danie można przygotować znacznie wcześniej. Naprawdę długo zachowuje wyśmienity smak, bo aż do czterech tygodni. Trzeba tylko słoik z pulpecikami przechowywać w lodówce.
Pulpeciki rybne mojej sąsiadki
Składniki:
- 800 g mrożonych filetów rybnych, na przykład z morszczuka, mintaja, dorsza,
- 1 jajko,
- 1 biała cebula,
- 1 kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- bułka tarta do panierki.
Zalewa:
- 4 szklanki wody,
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
- 3 łyżki cukru.
- pół łyżeczki soli,
- 2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 6 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego.
Sposób przygotowania:
- Filety rybne rozmroź, a potem dobrze odsącz z nadmiaru wody. Zmiel je w maszynce do mięsa.
- Na koniec zmiel obraną cebulę i odsączoną bułkę.
- Do zmielonej masy wbić jajko, dopraw ją solą, pieprzem i dokładnie ją wymieszaj, a potem wyrób.
- Zwilżonymi dłońmi formuj z masy rybnej małe pulpeciki. Obtaczaj je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej smażyć pulpeciki na złoty kolor. Odkładaj je na papierowy ręcznik, by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu.
- Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę i dodaj przyprawy. Gdy zacznie się gotować dodaj cebulę pokrojoną w plasterki.
- Gotuj całość kilka minut, dodaj ocet, ponownie zagotuj i odstaw do wystudzenia.
- Do większego słoika lub dwóch mniejszych włóż usmażone pulpety i zalej je przestudzoną zalewą.
- Słoiki włóż do lodówki na dzień lub dwa, aby pulpety przeszły smakiem zalewy.