Racuchy Ani Lewandowskiej są inne niż babcine. Dorzuca składnik, który pomaga schudnąć

Racuchy z jabłkami to danie, do którego wiele osób podchodzi z sentymentem. Te słodkie placuszki często gościły na naszych stołach, podawane przez mamy czy babcie. Wtedy mało kto przejmował się składnikami, często nie było możliwości kupienia zamienników. Idąc za duchem czasu, pora na przygotowanie kultowych racuchów z jabłkami w wersji fit. Z pomocą Ani Lewandowskiej sukces jest gwarantowany.

Racuchy od Ani Lewandowskiej są pełne wartościowych składnikówRacuchy od Ani Lewandowskiej są pełne wartościowych składników
Źródło zdjęć: © Adobe, Canva
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Anna Lewandowska, znana z promowania zdrowego stylu życia, zdradza swój przepis na odchudzone racuchy. Na liście składników figuruje kilka zamienników – zamiast mąki pszennej pojawia się owsiana, a mleko od krowy zastępuje napój roślinny. Ponadto tradycyjny olej i cukier Ania zamienia na ich zdrowsze alternatywy – olej i cukier kokosowy.

Ciekawostką w jej przepisie jest dodatek cynamonu, który nie tylko nadaje racuchom przyjemnego aromatu, ale także wspomaga odchudzanie. Przyspiesza bowiem metabolizm i zmniejsza apetyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki

Cukier kokosowy – co to takiego?

Cukier kokosowy to naturalny słodzik pozyskiwany z kwiatów palmy kokosowej. W przeciwieństwie do innych zamienników cukru białego, takich jak na przykład aspartam, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Ma krystaliczną strukturę, karmelowy kolor i lekko orzechowy smak.

Świetnie sprawdza się jako składnik wypieków i koktajli. Nie tylko dodaje im słodyczy, ale także uzupełnia o wartościowe substancje – zawiera witaminy, minerały i błonnik pokarmowy w postaci inuliny, która korzystnie wpływa na pracę jelit.

Przepis na racuchy z jabłkami według Ani Lewandowskiej

Słodkie placuszki z jabłkami od Ani Lewandowskiej nie tylko są fit i bardzo dobrze smakują, ale też uroczo wyglądają z plasterkami owoców zatopionymi w pysznym i lekkim cieście.

Składniki na racuchy:

  • 2,5 szklanki mąki owsianej,
  • 10 g drożdży,
  • 1 jabłko,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 1,5 szklanki ciepłego napoju roślinnego – może być mleko sojowe, owsiane lub migdałowe,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru kokosowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 szczypta cynamonu.

Wykonanie:

  1. Jabłko przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój owoc w cienkie plastry. Aby zapobiec ciemnieniu, delikatnie polej jabłko sokiem z cytryny.
  2. W misce wymieszaj ciepły napój roślinny z pokruszonymi drożdżami. Dodaj mąkę owsianą, jajko i cukier kokosowy. Wymieszaj na gładką masę.
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju kokosowego.
  4. Łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta, formując placuszki.
  5. Na wierzchu każdego placuszka ułóż plasterek jabłka.
  6. Smaż najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na złoty kolor.
  7. Posyp racuchy odrobiną cynamonu.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach