Racuchy Ani Lewandowskiej są inne niż babcine. Dorzuca składnik, który pomaga schudnąć
Racuchy z jabłkami to danie, do którego wiele osób podchodzi z sentymentem. Te słodkie placuszki często gościły na naszych stołach, ale nadal cieszą się ogromną popularnością. Dawniej mało kto przejmował się składnikami na tę potrawę, często nie było możliwości kupienia zamienników. Jednak idąc za duchem czasu, pora na przygotowanie kultowych racuchów z jabłkami w wersji fit. Z pomocą Ani Lewandowskiej sukces jest gwarantowany.
Anna Lewandowska, znana z promowania zdrowego stylu życia, zdradza swój przepis na odchudzone racuchy. Na liście składników figuruje kilka zamienników – zamiast mąki pszennej pojawia się owsiana, a mleko od krowy zastępuje napój roślinny. Ponadto tradycyjny olej i cukier Ania zamienia na ich zdrowsze alternatywy – olej i cukier kokosowy.
Ciekawostką w jej przepisie jest dodatek cynamonu, który nie tylko nadaje racuchom przyjemnego aromatu, ale także wspomaga odchudzanie. Przyspiesza bowiem metabolizm i zmniejsza apetyt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małdrzyki są o wiele pyszniejsze niż amerykańskie placki
Cukier kokosowy – co to takiego?
Cukier kokosowy to naturalny słodzik pozyskiwany z kwiatów palmy kokosowej. W przeciwieństwie do innych zamienników cukru białego, takich jak na przykład aspartam, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Ma krystaliczną strukturę, karmelowy kolor i lekko orzechowy smak.
Świetnie sprawdza się jako składnik wypieków i koktajli. Nie tylko dodaje im słodyczy, ale także uzupełnia o wartościowe substancje – zawiera witaminy, minerały i błonnik pokarmowy w postaci inuliny, która korzystnie wpływa na pracę jelit.
Przepis na racuchy z jabłkami według Ani Lewandowskiej
Słodkie placuszki z jabłkami od Ani Lewandowskiej nie tylko są fit i bardzo dobrze smakują, ale też uroczo wyglądają z plasterkami owoców zatopionymi w pysznym i lekkim cieście.
Składniki na racuchy:
- 2,5 szklanki mąki owsianej,
- 10 g drożdży,
- 1 jabłko,
- odrobina soku z cytryny,
- 1,5 szklanki ciepłego napoju roślinnego – może być mleko sojowe, owsiane lub migdałowe,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru kokosowego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 szczypta cynamonu.
Wykonanie:
- Jabłko przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój owoc w cienkie plastry. Aby zapobiec ciemnieniu, delikatnie polej jabłko sokiem z cytryny.
- W misce wymieszaj ciepły napój roślinny z pokruszonymi drożdżami. Dodaj mąkę owsianą, jajko i cukier kokosowy. Wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju kokosowego.
- Łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta, formując placuszki.
- Na wierzchu każdego placuszka ułóż plasterek jabłka.
- Smaż najpierw z jednej, a potem z drugiej strony na złoty kolor.
- Posyp racuchy odrobiną cynamonu.