WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Wszyscy zachwycają się czosnkiem niedźwiedzim, a ignorują inne pyszne listki. Mówi się o nich "szpinak przedwiośnia"

Na przedwiośniu, kiedy natura budzi się do życia, w lasach i na łąkach można znaleźć prawdziwe skarby kulinarne. W ostatnich latach króluje czosnek niedźwiedzi, ale mało kto zwraca uwagę na gwiazdnicę pospolitą – roślinę, którą można określić mianem "szpinaku przedwiośnia". Delikatna, chrupiąca, o świeżym smaku, doskonale sprawdzi się w sałatkach, zupach i pastach, a do tego jest pełna wartości odżywczych.

GwiazdnicaGwiazdnicę pospolitą nazywa się niekiedy szpinakiem przedwiośnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) to dziko rosnąca roślina jadalna, którą można spotkać niemal wszędzie – na łąkach, w ogrodach, w lasach i przy drogach. Choć często traktowana jest jako chwast, to w rzeczywistości jest cennym i zdrowym dodatkiem do diety. W smaku przypomina młody szpinak lub sałatę, ale jest delikatniejsza i bardziej soczysta. Warto się nią zainteresować, bo to jedno z pierwszych dzikich warzyw dostępnych na wiosnę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Dlaczego warto jeść gwiazdnicę pospolitą?

Gwiazdnica to roślina bogata w witaminy i minerały. Jest doskonałym źródłem witaminy C, żelaza, potasu i magnezu, a także kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność i wspiera procesy trawienne.

Co ciekawe, gwiazdnica ma działanie oczyszczające organizm, dlatego od wieków była stosowana w medycynie ludowej jako naturalny środek wspomagający wątrobę i nerki. Regularne spożywanie tej rośliny może również poprawić kondycję skóry oraz przyspieszyć regenerację organizmu po zimie.

Jak wykorzystać gwiazdnicę w kuchni?

Świeże listki gwiazdnicy można dodawać do sałatek, kanapek, past kanapkowych czy smoothie. Doskonale komponuje się z oliwą, cytryną, czosnkiem i orzechami, dzięki czemu można przygotować z niej pyszne pesto. Można ją również dusić na patelni, podobnie jak szpinak, i serwować jako dodatek do dań głównych. W niektórych kuchniach stosuje się ją także jako składnik zup i farszów do pierogów.

Przepis na pastę kanapkową z gwiazdnicy pospolitej

Jeśli szukasz zdrowego, nietypowego dodatku do pieczywa, pasta z gwiazdnicy pospolitej będzie strzałem w dziesiątkę! Jest pełna witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów, a do tego ma delikatny, lekko orzechowy smak. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do chleba, dodatek do warzyw czy nadzienie do wrapów.

Składniki:

  • 100 g świeżych listków gwiazdnicy pospolitej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 g twarogu (lub serka kremowego),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich lub pestek dyni.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników, gwiazdnicę dokładnie opłukać i osuszyć, czosnek obrać i posiekać.
  2. Miksowanie, w blenderze połączyć gwiazdnicę, twaróg, oliwę, czosnek i sok z cytryny, miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Doprawianie, dodać sól i pieprz do smaku, ponownie wymieszać, opcjonalnie dodać posiekane orzechy lub pestki dyni dla chrupkości.
  4. Serwowanie, pastę przełożyć do miseczki, podawać z chrupiącym pieczywem lub warzywami.

Do czego jeszcze pasuje pasta z gwiazdnicy?

Ta zdrowa i lekka pasta świetnie komponuje się z chrupiącymi grzankami, świeżymi warzywami czy pełnoziarnistym pieczywem. Możesz również używać jej jako dip do warzyw, smarowidło do wrapów lub dodatek do naleśników na wytrawnie. Jeśli chcesz nadać jej bardziej kremowej konsystencji, możesz dodać odrobinę jogurtu greckiego lub awokado.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo