Ten przepis na pierogi ma ponad 100 lat. Kiedyś lepiono je zupełnie inaczej

Ten przepis na pierogi ma ponad 100 lat - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Pierogi nigdy nam się nie znudzą. Jakkolwiek podane i z jakimkolwiek farszem zawsze będą miały specjalne miejsce w naszych sercach (i żołądkach). Niemniej, niektóre wariacje, nawet te wywracające znaną nam recepturę do góry nogami, są warte uwagi. Jedna z nich (licząca już ponad 100 lat) to absolutny hit. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Takich pierogów jeszcze nie jedliście. Te chrupiące, aromatyczne i wypełnione przepysznym jajecznym farszem lepiaki podbiją podniebienia domowników. Przepis na to danie ma już ponad 100 lat. Tak zapewnia Olga – autorka youtubowego kanału „Przepisy od Olgi”, na którym pojawiło się nagranie prezentujące, jak krok po kroku przygotować tę nietuzinkową potrawę. Zobaczcie, jakie to proste!

Zobacz także: Genialny sos pierogowy. Zrobisz go ze składników, które masz w domu
Ten przepis ma 100 lat. Wystarczy mąka, woda i sól

Ciasto proponowane przez youtuberkę przygotowuje się tak, jak pierogowe, z jedną różnicą. Po wyrobieniu kawałki ciasta lądują w misce z rozpuszczonym masłem. Po godzinie spędzonej w takiej kąpieli mączne kulki staja się dużo bardziej elastyczne i miękkie, przez co łatwo je rozwałkować do pożądanej grubości. Następnie, już z nałożonym farszem, cienki płat ciasta należy zawinąć i piec, aż nabierze chrupkości i ładnego, brązowego koloru.
To bardzo nietypowe rozwiązanie na przygotowanie pierogów, ale finalny wygląd potrawy zwala z nóg. Ponadto na widok samego farszu – stworzonego z jajek gotowanych na twardo i zielonej cebulki – może zacząć cieknąć ślinka. By przygotować te pyszne pieczone pierogi, potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników. Większość znajdziesz w swojej kuchni.
Przeczytaj również: Panie podały dzieciom pierogi w przedszkolu. Straszne, co maluchy zaczęły znajdować w środku


Pokochacie ten przepis na pierogi. Wyjdą chrupiące i aromatyczne – Pyszności; Fot. Pixabay
Pieczone pierogi z farszem jajecznym. Przepis

Składniki:
- 750 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli do ciasta,
- 600 ml wody (najlepiej ciepłej),
- 200 ml roztopionego masła,
- 6-7 gotowanych jajek,
- pęczek zielonej cebuli,
- sól i pieprz do farszu,
- olej.

Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do naczynia, dodaj jedną łyżeczkę soli i wymieszaj składniki. W mące zrób wgłębienie i wlej do niego szklankę wody. Zacznij mieszać składniki, cały czas stopniowo dolewając wodę do mąki.
- Zacznij wyrabiać ciasto. Najlepiej jeśli przełożysz je na stolnicę bądź blat podsypany mąką.
- Kiedy ciasto będzie już miękkie i dobrze wyrobione, przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, przełóż na blat i posyp niewielką ilością mąki, następnie zagnieć kilkoma ruchami.
- Ciasto uformuj w kulę i podziel na dwie części. Z każdej uformuj gruby wałek, a z wałków wytnij po 8-9 części. Każdą z części uformuj w kulkę.
- Następnie każdą z części lekko ugnieć dłońmi i gotowe włóż do naczynia z roztopionym masłem.
- Naczynie przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę.
- Drobno posiekaj zieloną cebulę, następnie wrzuć ją na rozgrzany olej i smaż do miękkości.
- Gotową cebulkę przełóż do miski, dodaj do niej 6-7 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę. Dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj całość.
- Po godzinie znów możesz zająć się ciastem. Spłaszczone kulki delikatnie rozwałkuj dłońmi, aż zamienią się cienkie duże płaty ciasta.
- Na każdy płat nakładaj dużą łyżkę jajecznego farszu, a następnie zawiń ciasto tak, jak gołąbki.
- Każdy pierożek odkładaj na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Tak przygotowane piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-35 minut.
