Ten przepis ma już ponad 100 lat. Teraz ludzie znów oszaleli na punkcie tego dania
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są te dania, które przygotowujemy na podstawie tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jeśli w swojej kuchni masz nadmiar ugotowanych na twardo jajek, to możesz je wykorzystać, by przygotować pierożki z jajecznym farszem. Poznaj przepis, który ma 100 lat!
05.01.2023 14:24
Pierożki z jajecznym farszem - tradycyjne danie z ponad 100-letnią historią!
Przepisy od babci bardzo często królują podczas przygotowywania tradycyjnych przepisów. W opinii wielu osób są najlepsze z tego względu, że wyróżniają się charakterystycznym i wyjątkowym smakiem. I tak właśnie jest w przypadku 100-letniego przepisu, który mamy przyjemność zaprezentować w tym właśnie artykule. Można z niego skorzystać wtedy, gdy zostały nam ugotowane na twardo jajka, ale nie tylko. Bo świetnie sprawdzi się również jako przekąska wtedy, gdy po prostu najdzie nas na nią ochota. Zobacz, jak zrobić pierożki z jajecznym farszem.
Jak przygotować pierożki z jajecznym farszem?
Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo potrzebnych będzie tylko kilka prostych składników. Warto wypróbować tę recepturę, przede wszystkim z tego względu, że przepis ma ponad 100 lat, dzięki czemu z tak przygotowanych pierożków, będziemy w stanie wydobyć ten możliwie najlepszy smak. Zobacz, jakie to proste!
Składniki na ciasto:
- około 600 ml wody
- 750 g mąki pszennej
- 200 ml roztopionego masła
- łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 7 ugotowanych na twardo jajek
- pęczek zielonej cebuli
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju.
Sposób przygotowania:
Pierożki z jajecznym farszem przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. W tym celu do miski wsypujemy mąkę oraz sól i stopniowo, dolewając wodę, wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gotowe, to przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie należy je podzielić na kilkanaście części. Teraz formujemy spłaszczone małe kulki i układamy je w płaskim naczyniu z roztopionym masłem. Kolejny krok to przykrycie naczynia folią spożywczą i odstawienie go na około godzinę. Ten czas dobrze jest wykorzystać na przygotowanie farszu.
Drobno siekamy szczypiorek i podsmażamy go na oleju. Dodajemy go do pokrojonych w kostkę jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto należy rozwałkować na cienkie placki, dodać odrobinę farszu i zawinąć jak krokiety. Przystępujemy do ich pieczenia. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy je obok siebie i wstawiamy na około 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Nasze pierożki z jajecznym farszem są już gotowe. Smacznego!
A co powiesz na podobną przekąskę, ale we włoskim stylu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz film z przepisem na włoskie panzerotti: