Ten przepis ma już ponad 100 lat. Teraz ludzie znów oszaleli na punkcie tego dania

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są te dania, które przygotowujemy na podstawie tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jeśli w swojej kuchni masz nadmiar ugotowanych na twardo jajek, to możesz je wykorzystać, by przygotować pierożki z jajecznym farszem. Poznaj przepis, który ma 100 lat!

ObrazekPierożki z jajecznym farszem - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Przepisy od Olgi
Karol Wiak

Pierożki z jajecznym farszem - tradycyjne danie z ponad 100-letnią historią!

Przepisy od babci bardzo często królują podczas przygotowywania tradycyjnych przepisów. W opinii wielu osób są najlepsze z tego względu, że wyróżniają się charakterystycznym i wyjątkowym smakiem. I tak właśnie jest w przypadku 100-letniego przepisu, który mamy przyjemność zaprezentować w tym właśnie artykule. Można z niego skorzystać wtedy, gdy zostały nam ugotowane na twardo jajka, ale nie tylko. Bo świetnie sprawdzi się również jako przekąska wtedy, gdy po prostu najdzie nas na nią ochota. Zobacz, jak zrobić pierożki z jajecznym farszem.

Obrazek
Przygotowanie pierożków - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Jak przygotować pierożki z jajecznym farszem?

Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo potrzebnych będzie tylko kilka prostych składników. Warto wypróbować tę recepturę, przede wszystkim z tego względu, że przepis ma ponad 100 lat, dzięki czemu z tak przygotowanych pierożków, będziemy w stanie wydobyć ten możliwie najlepszy smak. Zobacz, jakie to proste!

Składniki na ciasto:

  • około 600 ml wody
  • 750 g mąki pszennej
  • 200 ml roztopionego masła
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 7 ugotowanych na twardo jajek
  • pęczek zielonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju.

Sposób przygotowania:

Pierożki z jajecznym farszem przygotujesz w parę chwil. Rozpoczynamy od wyrobienia ciasta. W tym celu do miski wsypujemy mąkę oraz sól i stopniowo, dolewając wodę, wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gotowe, to przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie należy je podzielić na kilkanaście części. Teraz formujemy spłaszczone małe kulki i układamy je w płaskim naczyniu z roztopionym masłem. Kolejny krok to przykrycie naczynia folią spożywczą i odstawienie go na około godzinę. Ten czas dobrze jest wykorzystać na przygotowanie farszu.

Obrazek
Pierożki - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Przepisy od Olgi

Drobno siekamy szczypiorek i podsmażamy go na oleju. Dodajemy go do pokrojonych w kostkę jajek, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto należy rozwałkować na cienkie placki, dodać odrobinę farszu i zawinąć jak krokiety. Przystępujemy do ich pieczenia. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy je obok siebie i wstawiamy na około 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Nasze pierożki z jajecznym farszem są już gotowe. Smacznego!

A co powiesz na podobną przekąskę, ale we włoskim stylu? Na naszym kanale YouTube znajdziesz film z przepisem na włoskie panzerotti:

Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku