PrzepisŻadne liście kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz zupełnie inaczej

Żadne liście kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz zupełnie inaczej

Zrób gołąbki inaczej. Zapomnij o liściach kapusty - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Pixabay
Zrób gołąbki inaczej. Zapomnij o liściach kapusty - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Pixabay

28.07.2023 20:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To, co prawda, nie jest pomysł na gołąbki bez zawijania, bo zawijanie jest tutaj niezbędne. Ale nie będzie to klasyczny gołąbek w kapuście. Dzięki innemu dodatkowi, a będąc bardziej konkretną - dzięki chwastowi - stworzysz niebanalne, wyraziste danie, które na długo zapada w pamięci. Łap przepis.

Masz ochotę na gołąbki, ale zastanawiasz się nad inną, nieco bardziej szaloną wariacją na temat tego dania? Zamiast liści kapusty wykorzystaj liście chrzanu. Powszechnie uważane są za chwast, a tak naprawdę to skarbnica wielu prozdrowotnych składników i prawdziwa smakowa bomba. Liście chrzanu nadadzą gołąbkom wyrazistości i głębokiego aromatu. Koniecznie zobacz ten przepis.

Przepis na gołąbki z liśćmi chrzanu

Składniki:

  • liście chrzanu,
  • 250 g mielonego mięsa,
  • 50 g ryżu,
  • 50 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie: 

  1. Liście chrzanu dokładnie wymyj, a następnie wrzuć je do miski z wrzątkiem na 2 minuty.
  2. Po tym czasie przelej liści zimną wodą i usuń twarde części łodygi.
  3. Ugotuj ryż i kaszę. Kiedy będą gotowe, przesyp je do jednej miski.
  4. Marchewkę i cebulę drobno pokrój, a następnie podsmaż oliwie. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Kiedy warzywa będą delikatnie podsmażone, dodaj je do ryżu i kaszy.
  6. Mięso podsmaż i dopraw solą, pierzem i majerankiem. Połącz je z pozostałymi składnikami.
  7. Mieszankę dopraw według uznania i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  8. Farsz zacznij zawijać w liście chrzanu. Gotowe gołąbki odkładaj do naczynia żaroodpornego. Podlej je bulionem lub wodą (możesz dodać też sok z kiszonych ogórków).
  9. Gołąbki piecz pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. 45 min. Następnie odkryj je i dopiecz jeszcze 10 - 15 min.
  10. Jeśli wolisz dusić gołąbki, patelnię o głębokim dnie lub inne naczynie wyłóż pozostałymi liśćmi, ułóż na nich gołąbki i przykryj je liśćmi bądź przykrywką. Zalej gołąbki wodą, bulionem lub wodą wymieszaną z sokiem z ogórków kiszonych. Gołąbki duś ok. godzinę.
Gołąbki w liściach chrzanu to strzał w dziesiątkę - Pyszności; Fot. Pixabay
Gołąbki w liściach chrzanu to strzał w dziesiątkę - Pyszności; Fot. Pixabay

Liście chrzanu powinny częściej gościć w naszych kuchniach. Oto dlaczego

Liście chrzanu zawierają różne składniki odżywcze, tj. witaminę C, witaminę K, a także minerały np. wapń, żelazo, magnez. Są również źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C liście chrzanu wspierają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji i chorób.

Niektóre badania sugerują, że składniki zawarte w liściach chrzanu, takie jak glukozynolany, mogą działać przeciwzapalnie i pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Ponadto, liście te zawierają związki, które wspomagają procesy trawienia, a także pobudzają apetyt. Co więcej, ekstrakty z liści chrzanu wykazują działanie antybakteryjne, co może być korzystne w zapobieganiu niektórym infekcjom.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także