PrzepisŻadne liście kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz zupełnie inaczej

Żadne liście kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz zupełnie inaczej

Zrób gołąbki inaczej. Zapomnij o liściach kapusty - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Pixabay
Zrób gołąbki inaczej. Zapomnij o liściach kapusty - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Pixabay
28.07.2023 20:00

To, co prawda, nie jest pomysł na gołąbki bez zawijania, bo zawijanie jest tutaj niezbędne. Ale nie będzie to klasyczny gołąbek w kapuście. Dzięki innemu dodatkowi, a będąc bardziej konkretną - dzięki chwastowi - stworzysz niebanalne, wyraziste danie, które na długo zapada w pamięci. Łap przepis.

Masz ochotę na gołąbki, ale zastanawiasz się nad inną, nieco bardziej szaloną wariacją na temat tego dania? Zamiast liści kapusty wykorzystaj liście chrzanu. Powszechnie uważane są za chwast, a tak naprawdę to skarbnica wielu prozdrowotnych składników i prawdziwa smakowa bomba. Liście chrzanu nadadzą gołąbkom wyrazistości i głębokiego aromatu. Koniecznie zobacz ten przepis.

Przepis na gołąbki z liśćmi chrzanu

Składniki:

  • liście chrzanu,
  • 250 g mielonego mięsa,
  • 50 g ryżu,
  • 50 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • tłuszcz do smażenia,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie: 

  1. Liście chrzanu dokładnie wymyj, a następnie wrzuć je do miski z wrzątkiem na 2 minuty.
  2. Po tym czasie przelej liści zimną wodą i usuń twarde części łodygi.
  3. Ugotuj ryż i kaszę. Kiedy będą gotowe, przesyp je do jednej miski.
  4. Marchewkę i cebulę drobno pokrój, a następnie podsmaż oliwie. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Kiedy warzywa będą delikatnie podsmażone, dodaj je do ryżu i kaszy.
  6. Mięso podsmaż i dopraw solą, pierzem i majerankiem. Połącz je z pozostałymi składnikami.
  7. Mieszankę dopraw według uznania i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  8. Farsz zacznij zawijać w liście chrzanu. Gotowe gołąbki odkładaj do naczynia żaroodpornego. Podlej je bulionem lub wodą (możesz dodać też sok z kiszonych ogórków).
  9. Gołąbki piecz pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. 45 min. Następnie odkryj je i dopiecz jeszcze 10 - 15 min.
  10. Jeśli wolisz dusić gołąbki, patelnię o głębokim dnie lub inne naczynie wyłóż pozostałymi liśćmi, ułóż na nich gołąbki i przykryj je liśćmi bądź przykrywką. Zalej gołąbki wodą, bulionem lub wodą wymieszaną z sokiem z ogórków kiszonych. Gołąbki duś ok. godzinę.
Gołąbki w liściach chrzanu to strzał w dziesiątkę - Pyszności; Fot. Pixabay
Gołąbki w liściach chrzanu to strzał w dziesiątkę - Pyszności; Fot. Pixabay

Liście chrzanu powinny częściej gościć w naszych kuchniach. Oto dlaczego

Liście chrzanu zawierają różne składniki odżywcze, tj. witaminę C, witaminę K, a także minerały np. wapń, żelazo, magnez. Są również źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C liście chrzanu wspierają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji i chorób.

Niektóre badania sugerują, że składniki zawarte w liściach chrzanu, takie jak glukozynolany, mogą działać przeciwzapalnie i pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Ponadto, liście te zawierają związki, które wspomagają procesy trawienia, a także pobudzają apetyt. Co więcej, ekstrakty z liści chrzanu wykazują działanie antybakteryjne, co może być korzystne w zapobieganiu niektórym infekcjom.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także