Żadne liście kapusty. Najlepsze gołąbki zrobisz zupełnie inaczej
To, co prawda, nie jest pomysł na gołąbki bez zawijania, bo zawijanie jest tutaj niezbędne. Ale nie będzie to klasyczny gołąbek w kapuście. Dzięki innemu dodatkowi, a będąc bardziej konkretną - dzięki chwastowi - stworzysz niebanalne, wyraziste danie, które na długo zapada w pamięci. Łap przepis.
28.07.2023 20:00
Masz ochotę na gołąbki, ale zastanawiasz się nad inną, nieco bardziej szaloną wariacją na temat tego dania? Zamiast liści kapusty wykorzystaj liście chrzanu. Powszechnie uważane są za chwast, a tak naprawdę to skarbnica wielu prozdrowotnych składników i prawdziwa smakowa bomba. Liście chrzanu nadadzą gołąbkom wyrazistości i głębokiego aromatu. Koniecznie zobacz ten przepis.
Przepis na gołąbki z liśćmi chrzanu
Składniki:
- liście chrzanu,
- 250 g mielonego mięsa,
- 50 g ryżu,
- 50 g kaszy jęczmiennej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- sól, pieprz, majeranek,
- tłuszcz do smażenia,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Liście chrzanu dokładnie wymyj, a następnie wrzuć je do miski z wrzątkiem na 2 minuty.
- Po tym czasie przelej liści zimną wodą i usuń twarde części łodygi.
- Ugotuj ryż i kaszę. Kiedy będą gotowe, przesyp je do jednej miski.
- Marchewkę i cebulę drobno pokrój, a następnie podsmaż oliwie. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kiedy warzywa będą delikatnie podsmażone, dodaj je do ryżu i kaszy.
- Mięso podsmaż i dopraw solą, pierzem i majerankiem. Połącz je z pozostałymi składnikami.
- Mieszankę dopraw według uznania i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Farsz zacznij zawijać w liście chrzanu. Gotowe gołąbki odkładaj do naczynia żaroodpornego. Podlej je bulionem lub wodą (możesz dodać też sok z kiszonych ogórków).
- Gołąbki piecz pod przykryciem w temp. 180 st. C przez ok. 45 min. Następnie odkryj je i dopiecz jeszcze 10 - 15 min.
- Jeśli wolisz dusić gołąbki, patelnię o głębokim dnie lub inne naczynie wyłóż pozostałymi liśćmi, ułóż na nich gołąbki i przykryj je liśćmi bądź przykrywką. Zalej gołąbki wodą, bulionem lub wodą wymieszaną z sokiem z ogórków kiszonych. Gołąbki duś ok. godzinę.
Liście chrzanu powinny częściej gościć w naszych kuchniach. Oto dlaczego
Liście chrzanu zawierają różne składniki odżywcze, tj. witaminę C, witaminę K, a także minerały np. wapń, żelazo, magnez. Są również źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C liście chrzanu wspierają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji i chorób.
Niektóre badania sugerują, że składniki zawarte w liściach chrzanu, takie jak glukozynolany, mogą działać przeciwzapalnie i pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie. Ponadto, liście te zawierają związki, które wspomagają procesy trawienia, a także pobudzają apetyt. Co więcej, ekstrakty z liści chrzanu wykazują działanie antybakteryjne, co może być korzystne w zapobieganiu niektórym infekcjom.