Gołąbki bez grama mięsa i ryżu. Strzelczyk zaszalał i postawił na nietypowy składnik
O gołąbkach Tomasza Strzelczyka można powiedzieć wiele, ale to, co wyróżnia je najbardziej, to ich nietypowy i jedyny w swoim rodzaju skład. Mięso? Brak. Ryż? Nie tym razem! Taka odmiana na pewno przyda się w każdej kuchni, a kubki smakowe wprost oszaleją ze szczęścia. Tak smacznie nie było jeszcze nigdy.
26.06.2023 | aktual.: 26.06.2023 13:46
Tomasz Strzelczyk to jedna z najbardziej znanych postaci polskiej sceny kulinarnej. Na szczęście dla wszystkich fanów smacznej i zdrowej kuchni, jego publiczne gotowanie nie skończyło się wraz z czwartą edycją "MasterChefa", w której brał udział. Aktualnie kanał na YouTube Strzelczyka pobija wszelkie rekordy popularności, ale nie można się temu dziwić. Czemu? Właśnie ze względu na tak niesamowite przepisy, jak ten, który znajdziesz poniżej.
Gołąbki, które stworzył Strzelczyk, nie są klasyczną wersją tego dania. Do niej jest jej zdecydowanie daleko, ale nie zmienia to faktu, że potrawę kucharza polubią nawet najbardziej zatwardziali zwolennicy tradycyjnej kuchni polskiej. My ją pokochaliśmy i założymy się, że i ty to zrobisz! Nie zwlekajmy więc — oto przepis, który zmieni twoje podejście do gołąbków.
Gołąbki według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 150 g pieczarek,
- 3 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Sos pieczarkowy:
- 2 cebule,
- 350 g pieczarek,
- 150 ml bulionu,
- 1,5 szklanki śmietanki 30%,
- łyżka masła,
- łyżka suszonego tymianku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pozbaw głąba i wstaw do garnka z wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, do momentu, w którym zewnętrzne liście zaczną z łatwością odchodzić. Zerwij je i przełóż na talerz.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do niej oczyszczone i starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Smaż przez 2-3 minuty.
- Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na średnich oczkach tarki. Odciśnij je z nadmiaru wody i dodaj do posmażonej cebuli i pieczarek. Wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i sprasowanymi ząbkami czosnku i przełóż do oddzielnej miski.
- Z obgotowanej kapusty odkrój grubsze części. Przygotowany farsz wyłóż na liście. Złóż boki do środka i zawiń gołąbki.
- Pozostałymi liśćmi kapusty wyłóż dno naczynia żaroodpornego. Na nich ułóż ciasno gołąbki.
- Teraz możesz zabrać się za sos. Cebule obierz i drobno posiekaj. Zarumień na maśle. Dodaj pokrojone w cienkie plastry pieczarki, dopraw tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Kiedy całość się będzie już podsmażona, podlej ją bulionem i dodaj śmietankę. Wymieszaj, a gdy sos zgęstnieje, zalej nim gołąbki.
- Naczynie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 80 minut. Smacznego!