Lubisz gołąbki? Z tym przepisem nie będziesz musiał zawijać farszu w kapustę
Gołąbki bez zawijania? Żaden problem! Kiedy jednak zobaczysz ten przepis, zorientujesz się, że nie jest to po prostu kwestia podsmażenia kotlecików i upieczenia ich razem z kapustą. Nie, dzisiaj chcemy ci pokazać zupełnie rewolucyjną recepturę. Oto jedyna w swoim rodzaju zapiekanka gołąbkowa. Jeszcze się taki nie znalazł, któremu by nie smakowała!
25.05.2023 13:00
Fani gołąbków ruszyli do warzywniaków na łowy. Sezon na młodą kapustęjuż się rozpoczął, a nie od dziś wiadomo, że taka wersja tego warzywa nie tylko doskonale smakuje, ale również zawiera więcej witaminy C. Jednak mamy XXI wiek, a bezwzględne tempo życiowe często nie pozwala nam spędzić dużo czasu w kuchni i oddać się kulinarnemu hobby. Dlatego warto poznać sposób na gołąbki bez zawijania. I to taki, o którym prawdopodobnie jeszcze nie słyszałeś.
Zapiekanka gołąbkowa to alternatywa zarówno dla gołąbków tradycyjnych, jak i wersji bez zawijania. Zawiera wszystko, co fan gołąbków w tym daniu uwielbia: kapustę, ryż i idealnie doprawione mięso mielone. W ten smakołyk nie włożysz dużo pracy, a efekt przekroczy wszelkie oczekiwania. Wiemy, bo testowaliśmy, a dzień później musieliśmy robić całość od nowa, bo wszystkim członkom rodziny było mało!
Zapiekanka gołąbkowa
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 500 g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
- 150 g surowego ryżu
- 1 cebula
- 150 ml bulionu wołowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera żółtego
- 200 ml kwaśnej śmietany (12 proc.)
- 1 jajko
- łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 ziarna ziela angielskiego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, przełóż do dużego garnka, zalej wodą i dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Gotuj 10 minut.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Ryż ugotuj. Bulion, przecier i koncentrat wlej do oddzielnego garnka, dopraw majerankiem i zagotuj. Następnie zdejmij go z ognia, a po ostygnięciu wymieszaj z mąką.
- Ryż, cebulę i mięso mielone połącz w jedną masę. Dodaj jeszcze drobno posiekany czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz.
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Natłuść je, a następnie przełóż do niego połowę ugotowanej i odcedzonej kapusty. Na nią wylej połowę sosu pomidorowego i wyłóż mieszankę ryżu, mięsa i cebuli. Całość przykryj drugą połową kapusty i polej pozostałym sosem.
- Jajko wbij do miski i połącz ze śmietaną. Dodaj starty na dużych oczkach tarki ser, szczyptę soli i pieprzu. Tą mieszanką wysmaruj wierzchnią warstwę zapiekanki. Piecz 60 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!