PrzepisLubisz gołąbki? Z tym przepisem nie będziesz musiał zawijać farszu w kapustę

Lubisz gołąbki? Z tym przepisem nie będziesz musiał zawijać farszu w kapustę

Zapiekanka gołąbkowa - Pyszności; foto: Canva
Zapiekanka gołąbkowa - Pyszności; foto: Canva

25.05.2023 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki bez zawijania? Żaden problem! Kiedy jednak zobaczysz ten przepis, zorientujesz się, że nie jest to po prostu kwestia podsmażenia kotlecików i upieczenia ich razem z kapustą. Nie, dzisiaj chcemy ci pokazać zupełnie rewolucyjną recepturę. Oto jedyna w swoim rodzaju zapiekanka gołąbkowa. Jeszcze się taki nie znalazł, któremu by nie smakowała!

Fani gołąbków ruszyli do warzywniaków na łowy. Sezon na młodą kapustęjuż się rozpoczął, a nie od dziś wiadomo, że taka wersja tego warzywa nie tylko doskonale smakuje, ale również zawiera więcej witaminy C. Jednak mamy XXI wiek, a bezwzględne tempo życiowe często nie pozwala nam spędzić dużo czasu w kuchni i oddać się kulinarnemu hobby. Dlatego warto poznać sposób na gołąbki bez zawijania. I to taki, o którym prawdopodobnie jeszcze nie słyszałeś.

Zapiekanka gołąbkowa, gratka dla fanów gołąbków - Pyszności; foto: Canva
Zapiekanka gołąbkowa, gratka dla fanów gołąbków - Pyszności; foto: Canva

Zapiekanka gołąbkowa to alternatywa zarówno dla gołąbków tradycyjnych, jak i wersji bez zawijania. Zawiera wszystko, co fan gołąbków w tym daniu uwielbia: kapustę, ryż i idealnie doprawione mięso mielone. W ten smakołyk nie włożysz dużo pracy, a efekt przekroczy wszelkie oczekiwania. Wiemy, bo testowaliśmy, a dzień później musieliśmy robić całość od nowa, bo wszystkim członkom rodziny było mało!

Zapiekanka gołąbkowa

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 500 g wołowo-wieprzowego mięsa mielonego
  • 150 g surowego ryżu
  • 1 cebula
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • 200 ml kwaśnej śmietany (12 proc.)
  • 1 jajko
  • łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka gołąbkowa i nie trzeba już zawijać gołąbków - Pyszności; foto: Canva
Zapiekanka gołąbkowa i nie trzeba już zawijać gołąbków - Pyszności; foto: Canva
  1. Kapustę poszatkuj, przełóż do dużego garnka, zalej wodą i dopraw liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Gotuj 10 minut.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Ryż ugotuj. Bulion, przecier i koncentrat wlej do oddzielnego garnka, dopraw majerankiem i zagotuj. Następnie zdejmij go z ognia, a po ostygnięciu wymieszaj z mąką.
  3. Ryż, cebulę i mięso mielone połącz w jedną masę. Dodaj jeszcze drobno posiekany czosnek, słodką paprykę, sól i pieprz.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Natłuść je, a następnie przełóż do niego połowę ugotowanej i odcedzonej kapusty. Na nią wylej połowę sosu pomidorowego i wyłóż mieszankę ryżu, mięsa i cebuli. Całość przykryj drugą połową kapusty i polej pozostałym sosem.
  5. Jajko wbij do miski i połącz ze śmietaną. Dodaj starty na dużych oczkach tarki ser, szczyptę soli i pieprzu. Tą mieszanką wysmaruj wierzchnią warstwę zapiekanki. Piecz 60 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także