Najlepsze placki ziemniaczane bez użycia patelni. Tak chrupiących nigdy nie jadłeś
Chrupiące placki ziemniaczane prosto z piekarnika... Żart? Nic bardziej mylnego. Wystarczy opanować kilka prostych zasad, a będziesz mógł cieszyć się ulubionymi plackami, które są nie tylko mniej kaloryczne i mniej tłuste, ale również zachowują maksymalną chrupkość, intensywny aromat i, co najważniejsze, niepowtarzalny smak.
11.05.2024 12:59
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych, ale często błędnie uważa się, że można je uzyskać tylko poprzez smażenie. Jeśli poszukujesz alternatywy dla tej metody obróbki, a nie wyobrażasz sobie życia bez chrupiących placków ziemniaczanych, koniecznie zerknij na ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane z piekarnika były chrupiące?
Jeśli chcesz uzyskać idealnie chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika, musisz zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Przede wszystkim użyj mączystych ziemniaków, najlepiej typu C. Ich miąższ po ugotowaniu jest sypki i suchy, co sprawia, że są idealne do przygotowania chrupiących placków. Dodatkowo upewnij się, że dobrze odcisnąłeś starte ziemniaki z nadmiaru wody. W przeciwnym razie po upieczeniu placki będą miękkie i pozbawione chrupkości.
Składniki wiążące, takie jak jajko i odrobina mąki, są niezbędne nie tylko do utrzymania kształtu placków, ale również do nadania im chrupkości. Zamiast mąki możesz użyć skrobi z ziemniaków - wystarczy, że odstawisz na chwilę miskę z wodą po odciśnięciu startych kartofli, a na dnie osadzi się skrobia, którą możesz dodać do ciasta. Ważne jest również, aby formować stosunkowo cienkie placki - takie łatwiej i szybciej pokryją się kruchą warstwą. Gdy placki są już gotowe, nie układaj ich jeden na drugim - para wodna może sprawić, że staną się miękkie. Lepiej rozłożyć je na kratce lub w jednej warstwie na talerzu.
Zobacz także
Placki ziemniaczane z piekarnika. Przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu C,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 80 g oleju,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz, a następnie zetrzyj warzywa na tarce o drobnych oczkach.
- Do masy dodaj odrobinę soku z cytryny, a następnie odciśnij masę, przełóż na sitko i odstaw na kilku minut, by pozbyć się z masy nadmiaru wody.
- Po kilku minutach masę wymieszaj z dwoma jajkami, przyprawami, olejem oraz skrobią z wody po wyciśnięciu ziemniaków. Odrobinę oleju zostaw, by posmarować nim blachę i placki podczas pieczenia.
- Blachę przykryj papierem do pieczenia, a papier posmaruj cienką warstwą tłuszczu. Następnie wyłóż na blachę ciasto, formując je w placuszki. Pamiętaj, by często mieszać masę ziemniaczaną podczas wykładania placuszków.
- Placki piecz w 200 st. C przez ok. 30 (góra-dół). Pod koniec pieczenia możesz posmarować wierzch placków olejem, by nabrały chrupkości.
- Gotowe placki wyłóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.