Najlepsze placki ziemniaczane bez użycia patelni. Tak chrupiących nigdy nie jadłeś

Chrupiące placki ziemniaczane prosto z piekarnika... Żart? Nic bardziej mylnego. Wystarczy opanować kilka prostych zasad, a będziesz mógł cieszyć się ulubionymi plackami, które są nie tylko mniej kaloryczne i mniej tłuste, ale również zachowują maksymalną chrupkość, intensywny aromat i, co najważniejsze, niepowtarzalny smak.

Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić w piekarniku
Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.05.2024 12:59

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych, ale często błędnie uważa się, że można je uzyskać tylko poprzez smażenie. Jeśli poszukujesz alternatywy dla tej metody obróbki, a nie wyobrażasz sobie życia bez chrupiących placków ziemniaczanych, koniecznie zerknij na ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane z piekarnika były chrupiące?

Jeśli chcesz uzyskać idealnie chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika, musisz zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Przede wszystkim użyj mączystych ziemniaków, najlepiej typu C. Ich miąższ po ugotowaniu jest sypki i suchy, co sprawia, że są idealne do przygotowania chrupiących placków. Dodatkowo upewnij się, że dobrze odcisnąłeś starte ziemniaki z nadmiaru wody. W przeciwnym razie po upieczeniu placki będą miękkie i pozbawione chrupkości.

Składniki wiążące, takie jak jajko i odrobina mąki, są niezbędne nie tylko do utrzymania kształtu placków, ale również do nadania im chrupkości. Zamiast mąki możesz użyć skrobi z ziemniaków - wystarczy, że odstawisz na chwilę miskę z wodą po odciśnięciu startych kartofli, a na dnie osadzi się skrobia, którą możesz dodać do ciasta. Ważne jest również, aby formować stosunkowo cienkie placki - takie łatwiej i szybciej pokryją się kruchą warstwą. Gdy placki są już gotowe, nie układaj ich jeden na drugim - para wodna może sprawić, że staną się miękkie. Lepiej rozłożyć je na kratce lub w jednej warstwie na talerzu.

Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika
Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika© Pixabay

Placki ziemniaczane z piekarnika. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 80 g oleju,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz, a następnie zetrzyj warzywa na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do masy dodaj odrobinę soku z cytryny, a następnie odciśnij masę, przełóż na sitko i odstaw na kilku minut, by pozbyć się z masy nadmiaru wody.
  3. Po kilku minutach masę wymieszaj z dwoma jajkami, przyprawami, olejem oraz skrobią z wody po wyciśnięciu ziemniaków. Odrobinę oleju zostaw, by posmarować nim blachę i placki podczas pieczenia.
  4. Blachę przykryj papierem do pieczenia, a papier posmaruj cienką warstwą tłuszczu. Następnie wyłóż na blachę ciasto, formując je w placuszki. Pamiętaj, by często mieszać masę ziemniaczaną podczas wykładania placuszków.
  5. Placki piecz w 200 st. C przez ok. 30 (góra-dół). Pod koniec pieczenia możesz posmarować wierzch placków olejem, by nabrały chrupkości.
  6. Gotowe placki wyłóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie