Najlepsze placki ziemniaczane bez użycia patelni. Tak chrupiących nigdy nie jadłeś

Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić w piekarniku
Chrupiące placki ziemniaczane można zrobić w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.05.2024 12:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące placki ziemniaczane prosto z piekarnika... Żart? Nic bardziej mylnego. Wystarczy opanować kilka prostych zasad, a będziesz mógł cieszyć się ulubionymi plackami, które są nie tylko mniej kaloryczne i mniej tłuste, ale również zachowują maksymalną chrupkość, intensywny aromat i, co najważniejsze, niepowtarzalny smak.

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie chrupiących placków ziemniaczanych, ale często błędnie uważa się, że można je uzyskać tylko poprzez smażenie. Jeśli poszukujesz alternatywy dla tej metody obróbki, a nie wyobrażasz sobie życia bez chrupiących placków ziemniaczanych, koniecznie zerknij na ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane z piekarnika były chrupiące?

Jeśli chcesz uzyskać idealnie chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika, musisz zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Przede wszystkim użyj mączystych ziemniaków, najlepiej typu C. Ich miąższ po ugotowaniu jest sypki i suchy, co sprawia, że są idealne do przygotowania chrupiących placków. Dodatkowo upewnij się, że dobrze odcisnąłeś starte ziemniaki z nadmiaru wody. W przeciwnym razie po upieczeniu placki będą miękkie i pozbawione chrupkości.

Składniki wiążące, takie jak jajko i odrobina mąki, są niezbędne nie tylko do utrzymania kształtu placków, ale również do nadania im chrupkości. Zamiast mąki możesz użyć skrobi z ziemniaków - wystarczy, że odstawisz na chwilę miskę z wodą po odciśnięciu startych kartofli, a na dnie osadzi się skrobia, którą możesz dodać do ciasta. Ważne jest również, aby formować stosunkowo cienkie placki - takie łatwiej i szybciej pokryją się kruchą warstwą. Gdy placki są już gotowe, nie układaj ich jeden na drugim - para wodna może sprawić, że staną się miękkie. Lepiej rozłożyć je na kratce lub w jednej warstwie na talerzu.

Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika
Chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika© Pixabay

Placki ziemniaczane z piekarnika. Przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typu C,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 80 g oleju,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obierz, a następnie zetrzyj warzywa na tarce o drobnych oczkach.
  2. Do masy dodaj odrobinę soku z cytryny, a następnie odciśnij masę, przełóż na sitko i odstaw na kilku minut, by pozbyć się z masy nadmiaru wody.
  3. Po kilku minutach masę wymieszaj z dwoma jajkami, przyprawami, olejem oraz skrobią z wody po wyciśnięciu ziemniaków. Odrobinę oleju zostaw, by posmarować nim blachę i placki podczas pieczenia.
  4. Blachę przykryj papierem do pieczenia, a papier posmaruj cienką warstwą tłuszczu. Następnie wyłóż na blachę ciasto, formując je w placuszki. Pamiętaj, by często mieszać masę ziemniaczaną podczas wykładania placuszków.
  5. Placki piecz w 200 st. C przez ok. 30 (góra-dół). Pod koniec pieczenia możesz posmarować wierzch placków olejem, by nabrały chrupkości.
  6. Gotowe placki wyłóż na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl