PrzepisSekretny składnik idealnego ciasta na pierogi. Aksamitny dodatek zupełnie odmienia ich smak

Sekretny składnik idealnego ciasta na pierogi. Aksamitny dodatek zupełnie odmienia ich smak

Sekretny składnik idealnego ciasta nie pierogi - Pyszności; Foto: Canva.com
Sekretny składnik idealnego ciasta nie pierogi - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

30.07.2022 13:40, aktual.: 31.07.2022 08:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierogi to kultowe danie, które często przygotowujemy w naszych domach. Niezależnie od farszu, jaki w sobie kryją, ich ciasto musi być elastyczne oraz miękkie. Jak je uzyskać? Okazuje się, że sekret ciasta na pierogi tkwi w dodatku jednego prostego składnika. Poniżej zdradzamy więcej szczegółów.

Sekret ciasta na pierogi

Pierogi - Pyszności
Pierogi - Pyszności

Idealne ciasto na pierogi jest nie tylko miękkie, ale również wyjątkowo elastyczne. Poza tym, powinno być również wytrzymałe. Dzięki temu możemy je cienko rozwałkować i bez problemów zamknąć w nich pyszny farsz. Praca z takim ciastem jest bardzo przyjemna. Dodatkowo pierogi rozpływają się w ustach.

Jak w takim razie uzyskać idealne ciasto na pierogi? Okazuje się, że sekret tkwi w dodatku mleka. Wystarczy pół szklanki tego składnika na około 4 - 5 szklanek mąki. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na to ciasto.

Idealne pierogi krok po kroku

Ciasto na pierogi - Pyszności
Ciasto na pierogi - Pyszności

Składniki:

  • 250 ml gorącej wody
  • 4 - 5 szklanek mąki
  • 125 ml gorącego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Zmieszaj mąkę z solą. Następnie dodaj gorącą wodę, mleko oraz dwie łyżki miękkiego masła. Wymieszaj wszystko ze sobą. W kolejnym kroku dobrze zagnieć ciasto. Gotowe ciasto powinno być miękkie oraz elastyczne. Na końcu zawiń je w folię i odstaw na 30 minut.

Czy pierogi można zamrozić?

Pierogi z łatwością możesz zamrozić. Najlepiej zrób to jeszcze przed ich obróbką termiczną. Surowe pierogi oprósz mąką, a następnie zapakuj w odpowiednie woreczki na mrożonki.

Jeśli jednak zdążyłeś ugotować pierogi, w takiej sytuacji należy odłożyć je na deskę do ostygnięcia. Pierogi nie mogą się stykać. W przeciwnym razie się posklejają. Jeśli chcesz możesz posmarować wierzch ciasta olejem lub masłem. Na końcu zapakuj je w specjalne woreczki przeznaczone do mrożenia.

Surowe pierogi możemy przechowywać maksymalnie trzy miesiące. Natomiast te ugotowane tylko jeden miesiąc. Po tym czasie mogą stracić na smaku i konsystencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe pierogi ukraińskie krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

proste przepisyporadyprzepis