Pierogi gyros z ciasta francuskiego. Robi się je kilkanaście minut, a smakują bosko
Czy da się połączyć kuchnię grecką, francuską i polską w jedno danie? Ano da się; co więcej, z tego międzynarodowego mixu powstaje jedna z najpyszniejszych przekąsek, jakie w życiu próbowaliśmy. Oto przepis na pierogi gyros z ciasta francuskiego.
21.01.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesteśmy wielkimi fanami ciasta francuskiego, które można wykorzystywać do niezliczonej liczby dań, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jego przynależność do kuchni francuskiej może być małym przeinaczeniem, ale nie zmienia to faktu, że to tam zostało po raz pierwszy opisane - idąc za Wikipedią - około 1650 roku.
Dzisiaj pokażemy ci, jak z tego rodzaju ciasta można stworzyć pyszne... pierogi. Farsz będzie nawiązywał zaś do greckiego gyrosa. Ten międzynarodowy mix będzie hitem każdej nasiadówki. Jeśli więc możemy pokusić się o dodatkową poradę — nie krępuj się z przygotowaniem większej porcji. Uwierz nam, każde ilości zostaną zjedzone ze smakiem!
Pierogi gyros z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
- jajko lub mleko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż ją do miski, skropl odrobiną oleju i dopraw przyprawą do gyrosa. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie umyj paprykę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój warzywo w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przygotuj też sos czosnkowy, łącząc majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając.
Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Dodaj paprykę i cebulę i smaż do momentu, aż będą miękkie. Odstaw do przestygnięcia.
Kapustę pekińską drobno posiekaj i połącz w misce z odsączoną kukurydzą, drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym i sosem czosnkowym. Dorzuć też usmażonego kurczaka z warzywami i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie podziel na 12 kwadratów. Na środek każdego nałóż farsz i złóż ciasto w trójkąciki. Boki zlep.
Tak przygotowane pierogi ustaw na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto posmaruj odrobiną mleka albo rozbełtanego jajka. Piecz około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!
A jeśli szukasz jeszcze pomysłu na coś na słodko, zobacz ten przepis na jogurtowy sernik z malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.