Pierogi gyros z ciasta francuskiego. Robi się je kilkanaście minut, a smakują bosko
Czy da się połączyć kuchnię grecką, francuską i polską w jedno danie? Ano da się; co więcej, z tego międzynarodowego mixu powstaje jedna z najpyszniejszych przekąsek, jakie w życiu próbowaliśmy. Oto przepis na pierogi gyros z ciasta francuskiego.
21.01.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:48
Jesteśmy wielkimi fanami ciasta francuskiego, które można wykorzystywać do niezliczonej liczby dań, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jego przynależność do kuchni francuskiej może być małym przeinaczeniem, ale nie zmienia to faktu, że to tam zostało po raz pierwszy opisane - idąc za Wikipedią - około 1650 roku.
Dzisiaj pokażemy ci, jak z tego rodzaju ciasta można stworzyć pyszne... pierogi. Farsz będzie nawiązywał zaś do greckiego gyrosa. Ten międzynarodowy mix będzie hitem każdej nasiadówki. Jeśli więc możemy pokusić się o dodatkową poradę — nie krępuj się z przygotowaniem większej porcji. Uwierz nam, każde ilości zostaną zjedzone ze smakiem!
Pierogi gyros z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ogórki kiszone
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
- jajko lub mleko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż ją do miski, skropl odrobiną oleju i dopraw przyprawą do gyrosa. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie umyj paprykę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój warzywo w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przygotuj też sos czosnkowy, łącząc majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając.
Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Dodaj paprykę i cebulę i smaż do momentu, aż będą miękkie. Odstaw do przestygnięcia.
Kapustę pekińską drobno posiekaj i połącz w misce z odsączoną kukurydzą, drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym i sosem czosnkowym. Dorzuć też usmażonego kurczaka z warzywami i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie podziel na 12 kwadratów. Na środek każdego nałóż farsz i złóż ciasto w trójkąciki. Boki zlep.
Tak przygotowane pierogi ustaw na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto posmaruj odrobiną mleka albo rozbełtanego jajka. Piecz około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!
A jeśli szukasz jeszcze pomysłu na coś na słodko, zobacz ten przepis na jogurtowy sernik z malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.