Pierogi gyros z ciasta francuskiego. Robi się je kilkanaście minut, a smakują bosko

Czy da się połączyć kuchnię grecką, francuską i polską w jedno danie? Ano da się; co więcej, z tego międzynarodowego mixu powstaje jedna z najpyszniejszych przekąsek, jakie w życiu próbowaliśmy. Oto przepis na pierogi gyros z ciasta francuskiego. 

ObrazekPierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva

Jesteśmy wielkimi fanami ciasta francuskiego, które można wykorzystywać do niezliczonej liczby dań, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jego przynależność do kuchni francuskiej może być małym przeinaczeniem, ale nie zmienia to faktu, że to tam zostało po raz pierwszy opisane - idąc za Wikipedią - około 1650 roku.

Obrazek
Pierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj pokażemy ci, jak z tego rodzaju ciasta można stworzyć pyszne... pierogi. Farsz będzie nawiązywał zaś do greckiego gyrosa. Ten międzynarodowy mix będzie hitem każdej nasiadówki. Jeśli więc możemy pokusić się o dodatkową poradę — nie krępuj się z przygotowaniem większej porcji. Uwierz nam, każde ilości zostaną zjedzone ze smakiem!

Pierogi gyros z ciasta francuskiego

Składniki:

               
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
  • jajko lub mleko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż ją do miski, skropl odrobiną oleju i dopraw przyprawą do gyrosa. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.

Obrazek
Pierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva

W tym czasie umyj paprykę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój warzywo w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przygotuj też sos czosnkowy, łącząc majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając.

Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Dodaj paprykę i cebulę i smaż do momentu, aż będą miękkie. Odstaw do przestygnięcia.

Kapustę pekińską drobno posiekaj i połącz w misce z odsączoną kukurydzą, drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym i sosem czosnkowym. Dorzuć też usmażonego kurczaka z warzywami i wszystko dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie podziel na 12 kwadratów. Na środek każdego nałóż farsz i złóż ciasto w trójkąciki. Boki zlep.

Tak przygotowane pierogi ustaw na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto posmaruj odrobiną mleka albo rozbełtanego jajka. Piecz około 20 minut200 stopniach. Smacznego!

A jeśli szukasz jeszcze pomysłu na coś na słodko, zobacz ten przepis na jogurtowy sernik z malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny