PrzepisPierogi gyros z ciasta francuskiego. Robi się je kilkanaście minut, a smakują bosko

Pierogi gyros z ciasta francuskiego. Robi się je kilkanaście minut, a smakują bosko

Pierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva
Pierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva
21.01.2023 15:00, aktualizacja: 08.08.2023 13:48

Czy da się połączyć kuchnię grecką, francuską i polską w jedno danie? Ano da się; co więcej, z tego międzynarodowego mixu powstaje jedna z najpyszniejszych przekąsek, jakie w życiu próbowaliśmy. Oto przepis na pierogi gyros z ciasta francuskiego. 

Jesteśmy wielkimi fanami ciasta francuskiego, które można wykorzystywać do niezliczonej liczby dań, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jego przynależność do kuchni francuskiej może być małym przeinaczeniem, ale nie zmienia to faktu, że to tam zostało po raz pierwszy opisane - idąc za Wikipedią - około 1650 roku.

Pierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva
Pierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj pokażemy ci, jak z tego rodzaju ciasta można stworzyć pyszne... pierogi. Farsz będzie nawiązywał zaś do greckiego gyrosa. Ten międzynarodowy mix będzie hitem każdej nasiadówki. Jeśli więc możemy pokusić się o dodatkową poradę — nie krępuj się z przygotowaniem większej porcji. Uwierz nam, każde ilości zostaną zjedzone ze smakiem!

Pierogi gyros z ciasta francuskiego

Składniki:

               
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej do smażenia
  • jajko lub mleko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż ją do miski, skropl odrobiną oleju i dopraw przyprawą do gyrosa. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.

Pierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva
Pierogi gyros z ciasta francuskiego - Pyszności; foto: Canva

W tym czasie umyj paprykę, wytnij gniazdo nasienne i pokrój warzywo w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Przygotuj też sos czosnkowy, łącząc majonez, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając.

Zamarynowanego kurczaka usmaż na patelni. Dodaj paprykę i cebulę i smaż do momentu, aż będą miękkie. Odstaw do przestygnięcia.

Kapustę pekińską drobno posiekaj i połącz w misce z odsączoną kukurydzą, drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym i sosem czosnkowym. Dorzuć też usmażonego kurczaka z warzywami i wszystko dokładnie wymieszaj.

Ciasto francuskie podziel na 12 kwadratów. Na środek każdego nałóż farsz i złóż ciasto w trójkąciki. Boki zlep.

Tak przygotowane pierogi ustaw na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto posmaruj odrobiną mleka albo rozbełtanego jajka. Piecz około 20 minut200 stopniach. Smacznego!

A jeśli szukasz jeszcze pomysłu na coś na słodko, zobacz ten przepis na jogurtowy sernik z malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także