Nawet doświadczeni grzybiarze mogą popełnić błąd. Te trujące grzyby są mylone z jadalnymi

Główny Inspektorat Sanitarny raz jeszcze przypomniał, że niektóre pomyłki w kwestii zbierania i spożywania grzybów są nieodwracalne. Specjaliści wymieniają tu przede wszystkim trzy gatunki grzybów jadalnych, które są bardzo podobne do śmiertelnie trujących muchomorów.

Grzyby jadalne bywają mylone z trującymi. Dowiedz się, jakie najczęściejGrzyby jadalne bywają mylone z trującymi. Dowiedz się, jakie najczęściej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Według niektórych źródeł w Polsce co roku nawet 1000 osób zatruwa się grzybami. Wskutek tego nawet 60 osób rocznie umiera. Inne odnalezione przez nas dane są jeszcze bardziej wstrząsające. Niemal co trzecia zatruta grzybami osoba, która trafia do szpitala, to... dziecko do 14 roku życia.

Biorąc pod uwagę te statystyki, dowiadujemy się, jak niezmiernie ważne jest to, żebyśmy jako dorośli wyrobili u swoich dzieci zdrowe i rozsądne nawyki dotyczące zbierania grzybów. Szczególnie istotna jest tu kwestia brawury, która tak jak latem często prowadzi do utopień, tak jesienią może powodować zbieranie i spożywanie nawet tych grzybów, co do których nie jesteśmy w stu procentach pewni. To bardzo zła decyzja, która może prowadzić do poważnych i nieodwracalnych zmian w organizmie — łącznie z potrzebą przeszczepu wątroby, a nawet zgonem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit

O pomyłkę bardzo łatwo

Nabywając i przekazując wiedzę o trujących gatunkach grzybów, warto podejść do tego rzetelnie i odpowiedzialnie. Najczęstszym skojarzeniem z tym zagadnieniem jest nieco stereotypowy czerwony grzyb o białych plamkach — muchomor czerwony. Trzeba tu jasno podkreślić, że w porównaniu z innymi gatunkami grzybów, nie jest on aż tak mocno trujący (co oczywiście nie znaczy, że wolno go jeść — bo nie wolno!).

Tymczasem muchomor sromotnikowy, plamisty i jadowity to grzyby śmiertelnie trujące, których już jeden "kęs" może powodować straszne następstwa. Nie są też aż tak charakterystyczne z wyglądu, co muchomor czerwony, dlatego łatwo je pomylić z innymi gatunkami — niestety także tymi smacznymi i jadalnymi. Takie zestawienie przygotował ostatnio Główny Inspektorat Sanitarny.

Niektórzy lekarze przekonują, by zupełnie zrezygnować ze spożywania grzybów blaszkowatych, bo to one najczęściej powodują poważne zatrucia. To dość mocne zalecenie, ale ma w sobie sporo sensu. Warto też pamiętać, że w sezonie grzybowym grzyboznawcy odbywają dyżury na stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Udzielają tam bezpłatnych konsultacji i w przypadku wątpliwości co do znalezionego lub kupionego grzyba można się do nich zwrócić o pomoc.  

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej