Ulubiona sałatka Kourtney Kardashian. Połączenie tych składników to odżywcza bomba

Jeśli myślicie, że gwiazdy objadają się tylko kawiorem i homarami, to jesteście w błędzie. Na przykład ulubionym daniem najstarszej z sióstr Kardashian jest bardzo prosta sałatka, którą bez trudu przygotujemy w domowym zaciszu. Naprawdę warto!

Ulubiona sałatka Kourtney KardashianUlubiona sałatka Kourtney Kardashian
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram

Kourtney jest najstarszą córką słynnego adwokata Roberta Kardashiana, która wraz z siostrami zyskała sławę dzięki udziałowi w popularnych reality show "Z kamerą u Kardashianów" oraz "Kourtney i Khloé jadą do Miami". W mediach często pojawia się u boku nie mniej znanego męża – muzyka Travisa Barkera.

Kourtney Kardashian to skuteczna bizneswoman, zarabia ogromne pieniądze jako influencerka, jest też właścicielką butików odzieżowych. Na swojej stronie internetowej chętnie dzieli się szczegółami z życia osobistego, a także… przepisami na ulubione potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Ostatnio Kourt pokochała sałatkę jajeczną. "Pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy i jest zaskakująco prosta do wykonania" – zachwala. Jak przygotować tę potrawę?

Jajka i co jeszcze?

Bazą sałatki są ugotowane na twardo jajka. Trudno znaleźć równie wartościowe źródło skondensowanych składników odżywczych. Dzięki nim ten popularny produkt wykazuje imponujące właściwości prozdrowotne. Spożywanie jajek reguluje procesy przemiany materii, zapobiega anemii, aktywizuje system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, wzmacnia kości, stawy i mięśnie, a także przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym, np. spowodowanym intensywnym treningiem.

Pamiętajmy jednak, by nie gotować ich za długo. Obróbka termiczna trwająca dłużej niż 10 minut znacząco zmniejsza ilość witamin i obniża wartość odżywczą białka (nawet o 40 proc.), a także doprowadza do reakcji siarki z żelazem – dookoła żółtka powstaje wtedy charakterystyczna zielonkawa obwódka. Jajko staje się wówczas bardziej ciężkostrawne, a dodatkowo może powodować bóle brzucha czy wzdęcia.

Nie mniej wartościowy jest inny składnik sałatki Kardashianów, czyli awokado. Choć uznaje się je za najbardziej kaloryczny owoc świata, to polecają go nawet dietetycy, ponieważ na kaloryczność wpływa przede wszystkim niezwykle silne stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo korzystnych dla zdrowia proporcjach.

Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna © Getty Images | RichHobson

Awokado dostarcza również dużej dawki potasu (więcej niż np. banan), magnezu, luteiny, kwasu foliowego, witaminy E oraz innych silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu oraz sprzyjających rozwojowi komórek nowotworowych. Owoc pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, zapobiega chorobom układu krążenia czy cukrzycy, reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie, wspiera pracę systemu odpornościowego oraz ułatwia przyswajanie niektórych witamin.

Co jeszcze trafia do sałatki celebrytki? Cukinia (bogate źródło witaminy C, wzmacniającej system odpornościowy i chroniącej organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz witamin z grupy B, zwłaszcza tiaminy niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca, a także zapewniającej dobre samopoczucie), szpinak (dostarcza potężnej dawki dobroczynnego żelaza, potasu, wapnia i witamin: C, E, K, B1, B2 czy B6, obecny w nim chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, natomiast koenzym Q10 zwiększa siłę mięśni), a dodatkowo jeszcze marchewka i dynia.

Przepis na sałatkę jajeczną Kardashianów

Zaczynamy od ugotowania na twardo trzech jajek. Kourtney proponuje, by włożyć je do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a później zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem przez 10 minut. Następnie przelewamy je zimną wodą i umieszczamy w lodówce, na godzinę.

Później jajka siekamy, dodajemy majonez, w wersji Kardashian wegański (2 łyżki) i musztardę (2 łyżeczki), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, po czym odstawiamy do lodówki, by masa się schłodziła.

W dużej misce mieszamy pokrojone w kostkę cukinię i dynię (po 1/4 szklanki), marchewkę (pół szklanki) i świeży szpinak (2 szklanki). Nakładamy pokrojone awokado i polewamy dressingiem z oliwy (1/4 szklanki), soku wyciśniętego z cytryny oraz octu jabłkowego (2 łyżki), doprawionym solą i pieprzem. Na wierzch wykładamy masę jajeczną.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej