Maślane świeczki. Ulubiona przekąska Kardashianów, którą łatwo zrobisz w domu
Członków celebryckiej rodziny Kardashianów można lubić lub nie znosić, ale jedno nie ulega wątpliwości – potrafią kształtować trendy, którymi później kierują się liczni fani. Najnowszym są maślane świeczki, czyli pyszny dodatek do pieczywa albo krakersów. Jak je przygotować?
13.07.2023 09:17
Gdy w 2007 roku zadebiutował kontrowersyjny reality show „Z kamerą u Kardashianów”, podglądający życie zwariowanej rodziny, nikt nie spodziewał się, że odniesie taki sukces. Wszyscy jej członkowie, z Kim Kardashian na czele, szybko zyskali status celebrytów, w oszałamiającym tempie pomnażając majątek, a ich konta na portalach społecznościowych obserwuje miliony internautów.
Nic dziwnego, że Kardashianowie kreują trendy, także kulinarne. Ulubioną szefową kuchni celebryckiej rodziny jest pochodząca z Filipin Khristianne Uy, w sieci znana bardziej jako „Chef K”. Jednym z jej najpopularniejszych hitów są… maślane świeczki, czyli bardzo oryginalna przekąska.
Oryginalna przekąska z... masła
Bazą specjału jest oczywiście masło, Kardashianowie chętnie sięgają po jego wegańską wersję, ale świetnie sprawdzi się także tradycyjne, z mleka krowiego. To produkt kryjący sporo wartości odżywczych. Wprawdzie w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych (są obwiniane za podwyższanie stężenia „złego” cholesterolu LDL), ale jednocześnie stanowi jedno z najbogatszych źródeł sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który – jak wykazały badania naukowe – działa przeciwnowotworowo, zwiększa odporność, ogranicza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega astmie czy arteriosklerozie oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy. Poza tym tłuszcz mleczny jest przyswajalny najlepiej ze wszystkich tłuszczów spożywczych, zostaje szybko strawiony i zamieniony w energię.
Masło jest też bogatym źródłem witaminy A pod postacią retinolu. To związek, który pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie – jest niezbędny w procesie widzenia, sprzyja regeneracji komórek, wspomaga funkcjonowanie systemu immunologicznego, działa ochronnie na skórę i błony śluzowe oraz bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów.
Witamina A uchodzi również za silny przeciwutleniacz chroniący przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia organizmu oraz zwiększanie ryzyka schorzeń układu krążenia, nowotworów czy choroby Alzheimera.
Jak wybrać dobre masło
Do przygotowania maślanych świec potrzebujemy dobrej jakości masła. Jak je rozpoznać? Kostka prawdziwego masła powinna zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego (im więcej, tym lepiej), do 16 proc. wody i do 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka (np. białka). Jednak przed zakupem warto przeczytać informacje zawarte na etykiecie, ponieważ na rynku nie brakuje wyrobów „masłopodobnych”, kryjących dodatek tłuszczów roślinnych, najczęściej oleju rzepakowego, słonecznikowego czy palmowego. Niekiedy tego typu produkty wzbogaca się nawet utwardzonymi tłuszczami roślinnymi, sprzyjającymi rozwojowi otyłości i chorób układu krążenia.
Dobrej jakości masło powinno mieć jasną, niemal białą barwę. Intensywny żółty kolor zazwyczaj sugeruje stosowanie przez producenta sztucznych barwników. Ważny jest także zapach i smak. Prawdziwe masło smakuje i delikatnie pachnie mlekiem oraz śmietaną. Gdy ma w składzie tłuszcze roślinne, poczujemy zapewne aromat kojarzący się z margaryną.
Najlepszym testem na autentyczność produktu jest jego konsystencja po wyjęciu z lodówki. Dobre masło będzie wówczas bardzo twarde i trudne do rozsmarowania, natomiast rozmaite miksy – miękkie jak plastelina.
Przepis na maślane świeczki
Przygotowanie maślanych świeczek jest bardzo łatwe. Dwie kostki masła (w temperaturze pokojowej, powinno być dość miękkie) przekładamy do miski, po czy dodajemy ulubione przyprawy, np. świeży lub suszony rozmaryn, tymianek lub oregano, czosnek (granulowany albo świeży, przeciśnięty przez praskę), drobno posiekany koperek lub natkę pietruszki, skórkę świeżo startą z cytryny, sól, biały pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Na dnie papierowego kubka robimy mały otwór, przekładamy przez niego knot świecy (kupimy go w wyspecjalizowanych sklepach internetowych), po czym wypełniamy masą maślaną, pilnując, by knot był na środku.
Świecę umieszczamy na noc w lodówce. Następnie ją zapalamy, a w topiącym się maśle zanurzamy małe kromki chleba, grzanki, chipsy albo krakersy. Smakuje obłędnie!
Autor: Rafał Natorski