Masło do dań z grilla. Połącz trzy proste składniki, a wzbogacisz smak potraw

Masło smakowe z czosnkiem niedźwiedzim to pyszny dodatek do grilla. Podkręci smak potraw i nada im niesamowitego aromatu. Potrzebujesz zaledwie trzech składników.

Masło z liśćmi czosnku niedźwiedziegoMasło z czosnkiem niedźwiedzim- Pyszności; źródło Canva
Ewa

Grillowanie zdecydowanie mogłoby być naszym sportem narodowym. Wraz z początkiem maja ruszył wielki sezon, w którym przydomowe ogródki i tarasy wypełniają się zapachem pieczonego mięsa. Poza oczywistościami, jak karkówka, kiełbasa i kurczak, na stołach pojawiają się różne sosy oraz dodatki. Świetnym pomysłem jest podanie swoim bliskim pysznego, domowego masła smakowego.

Czosnek niedźwiedzi w koszyku
Czosnek niedźwiedzi - Pyszności; Foto Pixabay

Masło z czosnkiem niedźwiedzim

Chociaż pierwszym skojarzeniem ze smakowym masłem jest czosnek i pietruszka, to świetnie sprawdzą się również inne dodatki. Cebula czarownic, bo tak mówi się również na czosnek niedźwiedzi, ma smak zbliżony do klasycznego czosnku, jednak delikatniejszy, subtelniejszy i świeższy. W wersji suszonej smak jest jeszcze łagodniejszy, chociaż w moim domu króluje przede wszystkim intensywnie zielona wersja tego przysmaku.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 30 listków czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól himalajska

Sposób przygotowania:

  1. Liście dokładnie myję i osuszam.
  2. Przekładam czosnek niedźwiedzi do blendera, dodaję oliwę i miksuję.
  3. Zieloną masę mieszam z miękkim masłem i doprawiam do smaku solą.
  4. Przekładam do pojemnika, szczelnie zamykam i przechowuję w lodówce.

Aromatyczne masło z czosnkiem niedźwiedzim świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Możesz również wykorzystać je do kanapek, tostów i zapiekanek. Pachnącym masłem można faszerować pieczarki, smarować cukinię, bakłażan i różne rodzaje mięs.

Pesto z czosnku niedźwiedziego
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Łagodny kuzyn czosnku

Czosnek niedźwiedzi świetnie sprawdzi się również w formie pesto czy past, dodatków do surówek i zup krem. Jeśli natkniesz się na niego w lesie, powstrzymaj się przed zrywaniem. Od roku 2006 figuruje na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski (lista gatunków zagrożonych wyginięciem). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby kupić w sklepie lub wyhodować we własnym ogródku. Warto dołączyć czosnek do swojej diety: wspiera działanie układu krążenia, oddechowego, pokarmowego, a także odpornościowego.

A może masz ochotę na coś innego? Wypróbuj nasz przepis.

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają