PrzepisTajny składnik placków ziemniaczanych. Dzięki niemu będą jeszcze lepsze

Tajny składnik placków ziemniaczanych. Dzięki niemu będą jeszcze lepsze

Tajny składnik placków ziemniaczanych, który sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Odrobina tego dodatku podkręci smak całego dania.

Tajny składnik placków ziemniaczanych- Pyszności
Tajny składnik placków ziemniaczanych- Pyszności
Ewa

29.01.2023 15:00

Mówi się, że placki ziemniaczane to znak rozpoznawczy dobrego kucharza. Chociaż mogłoby się wydawać, że to proste danie, to potrafi przysporzyć nieco kłopotów. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego i robiono je (podobnie jak obecnie) z tartych ziemniaków, jaj, cebuli oraz mąki w proporcjach łyżka na każdy kilogram ziemniaków. Zastępowały one chleb. Dziś mamy dla ciebie krótki i prosty przepis na idealne placki ziemniaczane z pewnym niestandardowym dodatkiem.

Tajny składnik placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej i majeranku to podkarpacki przysmak, który odmieni twoją kuchnię. Są pyszną odskocznią od klasycznych placków bez dodatków i ciekawym pomysłem na obiad. Świetnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżego koperku lub z aromatycznym sosem grzybowym.

Tajny składnik placków ziemniaczanych- Pyszności/  źródło: Canva
Tajny składnik placków ziemniaczanych- Pyszności/ źródło: Canva

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach — dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odstaw na bok. Kapustę kiszoną dokładnie poszatkuj na mniejsze części. Jeśli jest mocno kwaśna, a ty nie lubisz takiego smaku, to przepłucz ją nieco zimną wodą. Z ziemniaków odlej wodę, która zebrała się po starciu. Dodaj do nich kapustę, suszony majeranek, pieprz, sól oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka — dodaj więcej mąki. Masę wykładaj łyżką na mocno rozgrzany olej i smaż, aż placki apetycznie się zarumienią z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!

Przepis na placki ziemniaczane z patelni znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie