Tajny składnik placków ziemniaczanych. Dzięki niemu będą jeszcze lepsze
Tajny składnik placków ziemniaczanych, który sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Odrobina tego dodatku podkręci smak całego dania.
29.01.2023 15:00
Mówi się, że placki ziemniaczane to znak rozpoznawczy dobrego kucharza. Chociaż mogłoby się wydawać, że to proste danie, to potrafi przysporzyć nieco kłopotów. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego i robiono je (podobnie jak obecnie) z tartych ziemniaków, jaj, cebuli oraz mąki w proporcjach łyżka na każdy kilogram ziemniaków. Zastępowały one chleb. Dziś mamy dla ciebie krótki i prosty przepis na idealne placki ziemniaczane z pewnym niestandardowym dodatkiem.
Zobacz również: tarte buraczki siostry Anastazji
Tajny składnik placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej i majeranku to podkarpacki przysmak, który odmieni twoją kuchnię. Są pyszną odskocznią od klasycznych placków bez dodatków i ciekawym pomysłem na obiad. Świetnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżego koperku lub z aromatycznym sosem grzybowym.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków mączystych
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 łyżki majeranku
- 3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach — dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odstaw na bok. Kapustę kiszoną dokładnie poszatkuj na mniejsze części. Jeśli jest mocno kwaśna, a ty nie lubisz takiego smaku, to przepłucz ją nieco zimną wodą. Z ziemniaków odlej wodę, która zebrała się po starciu. Dodaj do nich kapustę, suszony majeranek, pieprz, sól oraz mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka — dodaj więcej mąki. Masę wykładaj łyżką na mocno rozgrzany olej i smaż, aż placki apetycznie się zarumienią z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Przepis na placki ziemniaczane z patelni znajdziesz na naszym kanale YouTube