Biorę plasterek cytryny i wrzucam do gotujących się jajek. Działa za każdym razem
25.09.2023 14:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wystarczy odrobina cytryny lub jej soku, żeby zapobiec częstemu problemowi występującemu podczas gotowania jajek. To właściwie dwie korzyści, o których musisz wiedzieć. Oszczędzisz na tym sporo zszarganych nerwów i wyrwanych z głowy włosów!
Wydawać by się mogło, że gotowanie jajek to najprostsza czynność na świecie. Rzeczywiście, zalanie ich wodą i włączenie palnika nie należy do zadań specjalnie trudnych. Problemy pojawiają się dopiero później, kiedy przychodzi nam obierać jajka. Ileż to "mięsa" zostało już rzuconego przez odrywające się wraz ze skorupką białko! My mówimy wprost: koniec z tym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytryna w garnku z jajkami
Dodanie do gotujących się jajek plasterka czy dwóch cytryny lub wciśnięcie tam niewielkiej ilości soku z tego owocu sprawi, że zyskasz nie tylko na czasie, ale również uczuciu spokoju. Zastanówmy się jednak, o co w tym chodzi. To wcale nie takie skomplikowane.
Cały myk polega na tym, że cytryna zakwasza wodę, a co a tym idzie, skorupki stają się twardsze. Następstwa tego zjawiska będą dwa. Po pierwsze, jajka nie będą pękały w garnku, nic z nich nie wypłynie, a estetyka będzie "na szóstkę". Po drugie, utwardzona skorupka stanie się znacznie łatwiejsza do obrania. Przyznaj sam, ile razy cierpiałeś przez tę niewygodną czynność kulinarne katusze.
Inny sposób na szybkie obieranie jajek
Ponieważ jajka to jeden z najbardziej podstawowych produktów w kuchni każdego z nas, pomysłów na ułatwienie sobie życia w związku z ich gotowaniem i obieraniem jest sporo. Oczywiście, jak zapewne się domyślasz, za znaczną ich część odpowiadają twórcy z TikToka. Czego to oni jeszcze nie wymyślili?
Do popularnych sposobów obierania skorupek (już po tym, gdy do wody w garnku dodamy cytryny) należy przełożenie ugotowanych jajek do szklanki, zalanie ich zimną wodą (chodzi tu nie tylko o zatrzymania procesu gotowania, ale również efekt szoku termicznego dla skorupek) i energiczne potrząsanie zawartością szklanki przez kilka chwil. To sprawi, że skorupki bez problemu odejdą od jajek.
Pamiętaj o tym, żeby zrobić to nad zlewem, żeby nie wyszło tak, że zaoszczędzisz czas na obieraniu, ale stracisz na wycieraniu kałuż z podłogi!