Naleśniki zrobisz z jednego składnika. Zapomnij o mące i jajkach

Mąka, jajka, mleko? Niekoniecznie. Pyszne naleśniki przygotujesz przy użyciu jednego składnika. To doskonała alternatywa dla osób będących na dietach lub cierpiących na alergie pokarmowe. Zobacz i wybierz przepis dla siebie.

Zobacz, jak przygotować naleśniki z jednego składnikaZobacz, jak przygotować naleśniki z jednego składnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Te przepisy na jednoskładnikowe naleśniki sprawdzą się szczególnie w przypadku osób, będących na dietach bezglutenowej czy beznabiałowej. Nie zawierają też jajek ani innych nabiałowych zamienników mleka. To zupełnie nowatorskie, może nawet nieco nietypowe podejście do tworzenia naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Przepis na naleśniki z jednego składnika

Jednym z ciekawszych rozwiązań, wydającym się też nieco szalonym, jest smażenie naleśników wyłącznie z... mleka. Ten przepis na jednoskładnikowe naleśniki miał nawet chwile sławy na Tik Toku. Na platformie tej możemy znaleźć filmiki, które przedstawiają kolejne osoby testujące nietypową recepturę na słynne placuszki. Te przygotować można również z napoju roślinnego. A zatem - jak usmażyć naleśniki wyłącznie z mleka?

Wykonanie jednoskładnikowych naleśników z mleka będzie wymagać od ciebie cierpliwości. Wylej na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię (z odrobiną tłuszczu) tyle mleka bądź napoju roślinnego, by przykryć dno naczynia. Pod wpływem temperatury powinien utworzyć się tzw. kożuch - kiedy zarumieni się, należy przewrócić naleśnika na drugą stronę. Może to zająć chwilę, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość. Tak przygotowane naleśniki mogą być kruche i łamliwe.

Poznaj przepisy na jednoskładnikowe naleśniki
Poznaj przepisy na jednoskładnikowe naleśniki © Pixabay

Naleśniki bez mąki, jajek i nabiału? Tak, to możliwe!

Jednoskładnikowe naleśniki z powodzeniem przyrządzisz z soczewicy. Wystarczy zalać wodą czerwoną soczewicę i odczekać ok. 3 godziny, aż nasiona namokną (wody powinno być dwa razy więcej niż nasion). Po tym czasie odlej nadmiar płynu i zblenduj soczewicę na gładką masę, dla rozrzedzenia całości można dodać odrobinę wody z moczenia nasion. Gotową masę wylewaj na mocno rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron.

Fanów orzechowych nut i lekkiej gorzkości kaszy gryczanej ucieszy fakt, że można wykonać z niej jednoskładnikowe naleśniki. Podobnie jak we wcześniejszym przypadku kaszę należy namoczyć - najlepiej zalać ziarna wodą tak, by całkowicie były przykryte płynem i odstawić tak przygotowane na noc. Na drugi dzień należy odcedzić wodę, a kaszę zblendować na gładką masę, dodając wody dla uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji. Naleśniki smażymy na nieprzywierającej patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"