Znalazła w lesie nietypowego grzyba. Wyglądał jak żelki z kolcami

Nietypowym znaleziskiem pochwaliła się pani Ewa prowadząca w mediach społecznościowych profile o nazwie "Leśne wojaże". Na Facebooku opublikowała zdjęcia przedstawiające niemal przezroczystą galaretkę z kolcami od spodu. Okaz ten należy do grzybów, a jego nazwa to galaretek kolczasty.

Galaretek kolczasty charakteryzuje się nietypowy wyglądem Galaretek kolczasty charakteryzuje się nietypowym wyglądem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

"Leśny kosmita", "galaretka z lasu", "lodowe żelki" to tylko niektóre z określeń niepopularnego, choć rosnącego w polskich lasach okazu. Zobacz, co warto o nim wiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś

Galaretek kolczasty. Wyjątkowy grzyb w polskim lesie

Wśród grzybów nie brakuje osobliwości, a galaretek kolczasty z pewnością się do nich zalicza. Sfotografowany pod odpowiednim kątem przy sprzyjających warunkach atmosferycznych przypomina okaz żywcem wyjęty z baśni. Przezroczysty, jakby "wyczarowany", nieistniejący naprawdę.

Galaretek kolczasty to jednak najprawdziwszy grzyb i - jak się okazuje - spotkany również w polskich lasach. Udowodniła to pani Ewa z "Leśnych Wojaży". W jednym z postów wspomniała o nietypowym znalezisku, a samego galaretka nazwała "lodowym żelkiem". Dodała też, że na okaz natrafiła w pobliżu jeziora Hajka (województwo zachodniopomorskie).

"Rośnie w lasach mieszanych i iglastych. Występuje grupami po kilka okazów rosnących dachówkowato. W sprzyjających warunkach możemy znaleźć go już na wiosnę, ale najczęściej pojawia się latem i pojaw trwa do jesieni. Zwykle rosną na martwym drewnie świerkowym i sosnowym" - czytamy na profilu "Leśnych Wojaży" na Facebooku.

Czy galaretek kolczasty jest jadalny?

Z facebookowego wpisu dowiadujemy się również, że galaretek kolczasty jest grzybem jadalnym, również na surowo, jednakże ze względu na nieciekawe walory smakowe (lub ich brak) zdecydowanie więcej przyjemności można czerpać z podziwiania okazu niż konsumowania go.

Niemniej są osoby, które lubią zajadać się "galaretką z lasu". Grzyb ten może być dodawany do sałatek, a nawet suszony (mimo wysokiej zawartości wody). Warto mieć jednak na względzie, że z galaretka kolczastego po ususzeniu zostaje cieniutki płatek. Co ciekawe, niektórzy kropią go sokiem z cytryny i jedzą na surowo, zapewniając, że w takim wydaniu smakuje jak... ostryga.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości