Najgorsza kawa. Przez nią ciągle źle się czujesz i tyjesz
Kawę łatwo przeobrazić w deser o kaloryce dobrego obiadu. Nie wierzycie? W jednej ze znanych sieci kawiarni duży napój z mlekiem ma aż... 700 kcal. Dodatki wpychane do kubka z kawą nie giną, a efekt ich działania może być zgubny.
Wielu osobom regularne spożywanie kawy sprzyja, kolejni - ci bardziej wrażliwi na kofeinę - odczuwać mogą silne, nieprzyjemne dolegliwości po wypiciu nawet małej filiżanki naparu. Bywa jednak, że przykre objawy wywołuje nie tyle sama kawa, ile cała reszta dodatków, które znajdują się w niej. O czym konkretnie mowa?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lubisz śniadania na słodko? Dzisiejszy chlebek stanie się twoim ulubionym
Jaka kawa jest najgorsza?
Kawa ulepszona słodkimi dodatkami przestaje być ciepłym napojem, a przeobraża się w wysokokaloryczny deser. Nie wiesz, dlaczego przybierasz na wadze, chce ci się spać, odczuwasz przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Być może regularnie spożywasz ulepszaną kawę - z dużą ilością mleka, bitą śmietaną, syropami, musami, mocno słodzoną lub z dodatkiem szkodliwego "zabielacza". To wszystko znacznie podbija kalorykę naparu. Jak mocno? Największa kawa (venti), konkretniej caffe latte w popularnej sieci kawiarni ma... 700 kcal. Wspomnę, że to tylko kawa z mlekiem (w tym przypadku 0,5 proc.).
Do tego często dochodzą (sztuczne i niezdrowe) syropy i bita śmietana (najczęściej w aerozolu, czyli sama chemia). Tak wysoka dawka cukru dostarczona za kilkoma "łykami" dostarczy organizmowi tzw. kopa, jednak "wystrzał" ten nie trwa długo, a kiedy poziom energii zaczyna spadać, powoduje zmęczenie, senność. I tobie zdarzają się podobne sytuacje zwłaszcza po kawie w pracy? Sprawdź, czy nie przesadzasz z ulepszaczami.
Takiej kawy unikaj jak ognia
Wiele osób sięga po kawę rozpuszczalną. Produkt ten jest słabszym odpowiednikiem tradycyjnej kawy. Warto jednak dodać, że w kontekście wpływu na zdrowie obie mogą pochwalić się podobnymi cechami. Niemniej, nie dajmy się nabierać na kawy "xw1". Też rozpuszczalne, ale pełne cukru, aromatów i całej listy "E". Jak wygląda skład znanej kawy "3w1"?
"Cukier, syrop glukozowy, całkowicie utwardzony tłuszcz z ziaren palmowych, kawa rozpuszczalna 7,9%, skrobia z tapioki, stabilizatory (E331, E340, E452, E451), białka mleka, sól, emulgatory (E471, E472e), aromaty" - czytamy na etykiecie produktu.
Niczym złym jest popijanie kawy z mlekiem czy nawet cukrem, jeśli inaczej nie przejdzie nam przez gardło. Najważniejszy jest jednak umiar. Jak widać, łatwo zgubić rozeznanie, kawa wiele przyjmie, ale te wszystkie dodatki nie giną, a przeobrażają zdrowy napar w ulep o kaloryce dobrego obiadu.