Pijesz kawę i nie czujesz przypływu energii? Powodów jest kilka

Jedni cierpią na skoki ciśnienia, innym drżą dłonie, a ty po kolejnej filiżance mocnej kawy czujesz się jak gdyby nigdy nic? Jeśli nie przesadzasz z ilością spożywanej dziennie kofeiny, twoja wysoka tolerancja zależeć może w dużej mierze od genów.

Dlaczego po kawie niektórzy nie odczuwają eneregtycznego kopa?Dlaczego po kawie niektórzy nie odczuwają eneregtycznego kopa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zawarta w kawie kofeina jest środkiem pobudzającym - ​​zwiększa aktywność mózgu i układu nerwowego, a także pobudza krążenie substancji chemicznych, takich jak kortyzol i adrenalina w organizmie. Niemniej niektórzy po wypiciu kawy nie odczuwają typowego "kopa", zastrzyku energii. Dlaczego? Odpowiedź może być zapisana w genach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak metabolizujemy kawę?

Za metabolizowanie kawy w głównej mierze odpowiada enzym wytwarzany przez wątrobę - cytochrom P450. Szybkość tego procesu może się różnić w zależności od zmienności genu CYP1A2, który ten enzym koduje (kontroluje). W zależności od tego, jaki wariant tego genu posiadasz, tak twój organizm metabolizuje kofeinę.

- Blisko połowa wszystkich ludzi ma dwie kopie "szybkiego" wariantu CYP1A2, co czyni je szybkimi metabolizatorami kofeiny. Kolejne 40 procent ma tylko jedną kopię i metabolizuje kofeinę wolniej, a pozostałe 10 procent bez kopii ma ultrawolny metabolizm - mówi Ahmed El-Sohemy, profesor nauk o żywieniu na Uniwersytecie w Toronto w rozmowie z dziennikiem "The Washington Post".

Inaczej: ludzie, którzy posiadają wolny i ultrawolny wariant genu CYP1A2, po prostu dłużej i mocniej odczuwają pobudzający efekt kawy oraz, niestety, są bardziej narażeni na negatywne skutki picia czarnego naparu, np. choroby serca. Okazuje się bowiem, że spożywanie nawet dwóch czy trzech filiżanek kawy dziennie podnosi u nich ryzyko zawału serca nawet o 36 proc. Tak więc jeśli po wypiciu kawy masz problemy z zaśnięciem, czujesz nadmierne pobudzenie, a nawet bóle głowy, może to wskazywać na wolny metabolizm kofeiny.

Nie czujesz przypływu energii po kawie?
Nie czujesz przypływu energii po kawie? © Pixabay

Genetyka może również wpływać na preferencje dotyczące kawy. Jak wskazują badania z 2021 roku, ​​osoby z wariantami genetycznymi związanymi z dużą wrażliwością na kofeinę rzadziej cieszyły się gorzkim smakiem ciemnej kawy.

Brak energii po kawie? Powodów jest kilka

Jak jest z posiadaczami szybszego wariantu genu CYP1A2? Tutaj sytuacja wygląda zgoła inaczej. To właśnie w ich przypadku efekt pobudzający kofeiny jest krótszy. Ponadto osoby te rzadko odczuwają negatywne skutki spożywania kawy takie, jak bóle głowy, nerwowość, drażliwość czy niepokój. Co więcej, jeśli spożywają kawę umiarkowanie, działa ona na ich organizm prozdrowotnie i skutecznie obniża ryzyko zawału.

Może być też tak, że niektóre osoby nie odczuwają pobudzającego działania kawy, gdyż najzwyczajniej w świecie "uodpornili" się na nią. Jak? Poprzez częste jej spożywanie. Po prostu. Warto też wiedzieć, że kofeina blokuje receptory adenozyny (wywołujące senność), ale nie wstrzymuje jej produkcji. Tak więc kiedy następuje ich odblokowanie, nadchodzi zmęczenie. I to ze zdwojoną siłą.

Z jednej strony więc im wyższą dawkę kofeiny dostarczasz do organizmu, tym czas blokowania adenozyny jest dłuższy (dłużej nie odczuwasz senności). Natomiast jeśli stale pijesz dużo kawy i te kanały są stale blokowane, organizm kompensuje to, tworząc więcej receptorów adenozynowych. Dlatego też potrzebujesz więcej i więcej kofeiny, by móc zablokować receptory odpowiedzialne za senność. A przez to zwiększasz tolerancję na kofeinę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety