Pijesz kawę i nie czujesz przypływu energii? Powodów jest kilka

Jedni cierpią na skoki ciśnienia, innym drżą dłonie, a ty po kolejnej filiżance mocnej kawy czujesz się jak gdyby nigdy nic? Jeśli nie przesadzasz z ilością spożywanej dziennie kofeiny, twoja wysoka tolerancja zależeć może w dużej mierze od genów.

Dlaczego po kawie niektórzy nie odczuwają eneregtycznego kopa?Dlaczego po kawie niektórzy nie odczuwają eneregtycznego kopa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zawarta w kawie kofeina jest środkiem pobudzającym - ​​zwiększa aktywność mózgu i układu nerwowego, a także pobudza krążenie substancji chemicznych, takich jak kortyzol i adrenalina w organizmie. Niemniej niektórzy po wypiciu kawy nie odczuwają typowego "kopa", zastrzyku energii. Dlaczego? Odpowiedź może być zapisana w genach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kurczakiem wianek z ciasta filo. To strzał w dziesiątkę

Jak metabolizujemy kawę?

Za metabolizowanie kawy w głównej mierze odpowiada enzym wytwarzany przez wątrobę - cytochrom P450. Szybkość tego procesu może się różnić w zależności od zmienności genu CYP1A2, który ten enzym koduje (kontroluje). W zależności od tego, jaki wariant tego genu posiadasz, tak twój organizm metabolizuje kofeinę.

- Blisko połowa wszystkich ludzi ma dwie kopie "szybkiego" wariantu CYP1A2, co czyni je szybkimi metabolizatorami kofeiny. Kolejne 40 procent ma tylko jedną kopię i metabolizuje kofeinę wolniej, a pozostałe 10 procent bez kopii ma ultrawolny metabolizm - mówi Ahmed El-Sohemy, profesor nauk o żywieniu na Uniwersytecie w Toronto w rozmowie z dziennikiem "The Washington Post".

Inaczej: ludzie, którzy posiadają wolny i ultrawolny wariant genu CYP1A2, po prostu dłużej i mocniej odczuwają pobudzający efekt kawy oraz, niestety, są bardziej narażeni na negatywne skutki picia czarnego naparu, np. choroby serca. Okazuje się bowiem, że spożywanie nawet dwóch czy trzech filiżanek kawy dziennie podnosi u nich ryzyko zawału serca nawet o 36 proc. Tak więc jeśli po wypiciu kawy masz problemy z zaśnięciem, czujesz nadmierne pobudzenie, a nawet bóle głowy, może to wskazywać na wolny metabolizm kofeiny.

Nie czujesz przypływu energii po kawie?
Nie czujesz przypływu energii po kawie? © Pixabay

Genetyka może również wpływać na preferencje dotyczące kawy. Jak wskazują badania z 2021 roku, ​​osoby z wariantami genetycznymi związanymi z dużą wrażliwością na kofeinę rzadziej cieszyły się gorzkim smakiem ciemnej kawy.

Brak energii po kawie? Powodów jest kilka

Jak jest z posiadaczami szybszego wariantu genu CYP1A2? Tutaj sytuacja wygląda zgoła inaczej. To właśnie w ich przypadku efekt pobudzający kofeiny jest krótszy. Ponadto osoby te rzadko odczuwają negatywne skutki spożywania kawy takie, jak bóle głowy, nerwowość, drażliwość czy niepokój. Co więcej, jeśli spożywają kawę umiarkowanie, działa ona na ich organizm prozdrowotnie i skutecznie obniża ryzyko zawału.

Może być też tak, że niektóre osoby nie odczuwają pobudzającego działania kawy, gdyż najzwyczajniej w świecie "uodpornili" się na nią. Jak? Poprzez częste jej spożywanie. Po prostu. Warto też wiedzieć, że kofeina blokuje receptory adenozyny (wywołujące senność), ale nie wstrzymuje jej produkcji. Tak więc kiedy następuje ich odblokowanie, nadchodzi zmęczenie. I to ze zdwojoną siłą.

Z jednej strony więc im wyższą dawkę kofeiny dostarczasz do organizmu, tym czas blokowania adenozyny jest dłuższy (dłużej nie odczuwasz senności). Natomiast jeśli stale pijesz dużo kawy i te kanały są stale blokowane, organizm kompensuje to, tworząc więcej receptorów adenozynowych. Dlatego też potrzebujesz więcej i więcej kofeiny, by móc zablokować receptory odpowiedzialne za senność. A przez to zwiększasz tolerancję na kofeinę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀