PrzepisBoże NarodzenieLukier wyjdzie lśniący i nie popęka. Niezastąpiony do dekorowania pierniczków

Lukier wyjdzie lśniący i nie popęka. Niezastąpiony do dekorowania pierniczków

Lukier królewski do dekorowania
Lukier królewski do dekorowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.12.2023 18:47, aktualizacja: 13.12.2023 08:37

Lukier do zdobienia pierniczków jest gęsty i lśniący, szybko zasycha, ale nie kruszy się i nie pęka. Jest idealny do tworzenia zmyślnych dekoracji na ulubionych słodkościach. A zrobisz go przy użyciu trzech składników w mniej niż pół godziny.

Lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny zwany również jako Royal Icing, wykorzystywany jest przeważnie do zdobienia ciasteczek, pierniczków czy tortów. Charakteryzuje się śnieżnobiałą barwą oraz tym, że nie spływa z wypieków, a szybko twardnieje. Zobacz, jak przygotować taki lukier krok po kroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobry lukier królewski?

Złota proporcja białek do cukru pudru wynosi 1:5. Tutaj warto dodać, że mowa o gramach, tj. jeśli białko jajka ważny 30 gramów, to dodajemy do niego 150 g cukru pudru. Oczywiście lukier można zagęścić lub rozrzedzić wedle uznania. W tym pierwszym przypadku należy dodać więcej cukru pudru, w drugim - sok z cytryny lub odrobinę wody.

Obecność soku z cytryny wpływa na elastyczność masy i ułatwia dekorowanie. Istotne jest również to, by wcześniej przesiać cukier puder. Dzięki temu lukier będzie gładki, pozbawiony grudek.

Może się zdarzyć, że zbytnio napowietrzymy lukier, np. poprzez zbyt intensywne ubijanie masy. Wtedy na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Tych można się pozbyć, przebijając je wykałaczką. Kolejną ważną kwestią są barwniki - jeśli decydujemy się skorzystanie z barwników, lepiej jest postawić na te w żelu lub w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić niepotrzebnie lukier.

Zobacz, jak zrobić lukier do dekorowania
Zobacz, jak zrobić lukier do dekorowania© Pixabay

Lukier królewski do dekorowania. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 60 g białka kurzego (ok. 2 średnie jajka),
  • 300 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy.

Przygotowanie:

  1. Przesiej cukier puder, jajko przelej wrzątkiem.
  2. Do oddzielnej miski dodaj białko, sok z cytryny i cukier puder. Mieszaj całość mikserem ręcznym na niskich obrotach za pomocą mieszadeł haków (nie ubijaków do piany).
  3. Po ok. 10 minutach lukier powinien być gładki i lśniący. W tym momencie do lukru dodać możesz barwnik spożywczy. Zamieszaj całość.
  4. Lukier należy przykrywać folią (tak by ta dotykała powierzchni lukru), kiedy nie jest używany, w przeciwnym razie obeschnie. W lodówce można przechowywać go ok. 3-4 dni.

Źródło: domowe-wypieki.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także