Lukier wyjdzie lśniący i nie popęka. Niezastąpiony do dekorowania pierniczków

Lukier do zdobienia pierniczków jest gęsty i lśniący, szybko zasycha, ale nie kruszy się i nie pęka. Jest idealny do tworzenia zmyślnych dekoracji na ulubionych słodkościach. A zrobisz go przy użyciu trzech składników w mniej niż pół godziny.

Lukier królewski do dekorowaniaLukier królewski do dekorowania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lukier z białka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny zwany również jako Royal Icing, wykorzystywany jest przeważnie do zdobienia ciasteczek, pierniczków czy tortów. Charakteryzuje się śnieżnobiałą barwą oraz tym, że nie spływa z wypieków, a szybko twardnieje. Zobacz, jak przygotować taki lukier krok po kroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mają cię odwiedzić goście? Zaskocz ich genialnym deserem na zimno

Jak zrobić dobry lukier królewski?

Złota proporcja białek do cukru pudru wynosi 1:5. Tutaj warto dodać, że mowa o gramach, tj. jeśli białko jajka ważny 30 gramów, to dodajemy do niego 150 g cukru pudru. Oczywiście lukier można zagęścić lub rozrzedzić wedle uznania. W tym pierwszym przypadku należy dodać więcej cukru pudru, w drugim - sok z cytryny lub odrobinę wody.

Obecność soku z cytryny wpływa na elastyczność masy i ułatwia dekorowanie. Istotne jest również to, by wcześniej przesiać cukier puder. Dzięki temu lukier będzie gładki, pozbawiony grudek.

Może się zdarzyć, że zbytnio napowietrzymy lukier, np. poprzez zbyt intensywne ubijanie masy. Wtedy na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Tych można się pozbyć, przebijając je wykałaczką. Kolejną ważną kwestią są barwniki - jeśli decydujemy się skorzystanie z barwników, lepiej jest postawić na te w żelu lub w proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić niepotrzebnie lukier.

Zobacz, jak zrobić lukier do dekorowania
Zobacz, jak zrobić lukier do dekorowania © Pixabay

Lukier królewski do dekorowania. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 60 g białka kurzego (ok. 2 średnie jajka),
  • 300 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie: barwnik spożywczy.

Przygotowanie:

  1. Przesiej cukier puder, jajko przelej wrzątkiem.
  2. Do oddzielnej miski dodaj białko, sok z cytryny i cukier puder. Mieszaj całość mikserem ręcznym na niskich obrotach za pomocą mieszadeł haków (nie ubijaków do piany).
  3. Po ok. 10 minutach lukier powinien być gładki i lśniący. W tym momencie do lukru dodać możesz barwnik spożywczy. Zamieszaj całość.
  4. Lukier należy przykrywać folią (tak by ta dotykała powierzchni lukru), kiedy nie jest używany, w przeciwnym razie obeschnie. W lodówce można przechowywać go ok. 3-4 dni.

Źródło: domowe-wypieki.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości