Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Chcesz przygotować dla swoich bliskich coś pysznego i mega uroczego jednocześnie? Nasze cudowne minibałwanki spiszą się w tej roli idealnie!

Mini bałwanki zrobią furorę w każdym domuMini bałwanki zrobią furorę w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Uwielbiam grudniowy czas. Śnieżna sceneria dookoła, świąteczne dekoracje i klimatyczna muzyka. Do tego trio idealnie pasuje również zimowe menu. Co można w nim znaleźć? Oczywiście całą masę przepisów, które idealnie nawiązują do zimowej aury. 

A skoro o niej już mowa, to konieczne musisz przetestować recepturę na urocze bałwanki w wydaniu mini. Nie dość, że nieziemsko smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, ich przygotowanie to świetna zabawa. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. To będzie prawdziwa frajda zwłaszcza dla maluchów. Na pewno ucieszą się z takiej niespodzianki w słodkim wydaniu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Genialny deser z kokosowym akcentem w uroczej formie już czeka. Mini bałwanki to prawdziwy strzał w 10!

Składniki: 

Bałwanki:

  • 300 ml mleka skondensowanego,
  • 350 g wiórków kokosowych. 

Do dekoracji: 

  • 3 łyżki białej czekolady w roztopionej wersji,
  • czarny lukier,
  • złoty lukier, 
  • czerwone żelki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na kokosowe bałwanki. W tym celu łączę wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym. Składniki mieszam przy pomocy drewnianej łyżki.

Jako pierwsze składniki łączę wiórka  i mleko skondensowane
Jako pierwsze składniki łączę wiórka i mleko skondensowane © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przy pomocy łyżki do lodów z powstałej mieszanki tworzę dwie kuleczki — jedną większą i drugą mniejszą. Każdą kuleczkę obtaczam dodatkowo we wiórkach kokosowych

Każdą kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych
Każdą kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Większą kuleczkę układam na talerzu. Następnie na wierzchu rozprowadzam warstwę białej czekolady w roztopionej wersji. Bezpośrednio na czekoladzie układam mniejszą kulkę z wiórków kokosowych. I forma bałwanków jest już gotowa.

Bałwanki już prawie gotowe
Bałwanki już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdego bałwanka dekoruję przy pomocy czerwonych żelek — tworząc mini szaliczek oraz lukrowych pisaków w złotym i czarnym kolorze. Smacznego!

Prawda, że są mega urocze?
Prawda, że są mega urocze? © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszy przepisie na świąteczny deser. Oczywiście jeśli szukasz więcej inspiracji na grudniowe menu, zapraszam do naszej bogatej bazy z przepisami. Czeka tam na ciebie cała masa niesamowitych receptur — począwszy od rozgrzewających zup, genialnych rolad z ciekawym farszem, kończąc na fenomenalnych słodkościach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend