PrzepisDeseryKokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Mini bałwanki zrobią furorę w każdym domu
Mini bałwanki zrobią furorę w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
10.12.2023 12:34, aktualizacja: 10.12.2023 13:26

Chcesz przygotować dla swoich bliskich coś pysznego i mega uroczego jednocześnie? Nasze cudowne minibałwanki spiszą się w tej roli idealnie!

Uwielbiam grudniowy czas. Śnieżna sceneria dookoła, świąteczne dekoracje i klimatyczna muzyka. Do tego trio idealnie pasuje również zimowe menu. Co można w nim znaleźć? Oczywiście całą masę przepisów, które idealnie nawiązują do zimowej aury. 

A skoro o niej już mowa, to konieczne musisz przetestować recepturę na urocze bałwanki w wydaniu mini. Nie dość, że nieziemsko smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, ich przygotowanie to świetna zabawa. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. To będzie prawdziwa frajda zwłaszcza dla maluchów. Na pewno ucieszą się z takiej niespodzianki w słodkim wydaniu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny deser z kokosowym akcentem w uroczej formie już czeka. Mini bałwanki to prawdziwy strzał w 10!

Składniki: 

Bałwanki:

  • 300 ml mleka skondensowanego,
  • 350 g wiórków kokosowych. 

Do dekoracji: 

  • 3 łyżki białej czekolady w roztopionej wersji,
  • czarny lukier,
  • złoty lukier, 
  • czerwone żelki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na kokosowe bałwanki. W tym celu łączę wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym. Składniki mieszam przy pomocy drewnianej łyżki.

Jako pierwsze składniki łączę wiórka  i mleko skondensowane
Jako pierwsze składniki łączę wiórka i mleko skondensowane© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przy pomocy łyżki do lodów z powstałej mieszanki tworzę dwie kuleczki — jedną większą i drugą mniejszą. Każdą kuleczkę obtaczam dodatkowo we wiórkach kokosowych

Każdą kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych
Każdą kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Większą kuleczkę układam na talerzu. Następnie na wierzchu rozprowadzam warstwę białej czekolady w roztopionej wersji. Bezpośrednio na czekoladzie układam mniejszą kulkę z wiórków kokosowych. I forma bałwanków jest już gotowa.

Bałwanki już prawie gotowe
Bałwanki już prawie gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdego bałwanka dekoruję przy pomocy czerwonych żelek — tworząc mini szaliczek oraz lukrowych pisaków w złotym i czarnym kolorze. Smacznego!

Prawda, że są mega urocze?
Prawda, że są mega urocze?© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszy przepisie na świąteczny deser. Oczywiście jeśli szukasz więcej inspiracji na grudniowe menu, zapraszam do naszej bogatej bazy z przepisami. Czeka tam na ciebie cała masa niesamowitych receptur — począwszy od rozgrzewających zup, genialnych rolad z ciekawym farszem, kończąc na fenomenalnych słodkościach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także