Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Chcesz przygotować dla swoich bliskich coś pysznego i mega uroczego jednocześnie? Nasze cudowne minibałwanki spiszą się w tej roli idealnie!

Mini bałwanki zrobią furorę w każdym domuMini bałwanki zrobią furorę w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Uwielbiam grudniowy czas. Śnieżna sceneria dookoła, świąteczne dekoracje i klimatyczna muzyka. Do tego trio idealnie pasuje również zimowe menu. Co można w nim znaleźć? Oczywiście całą masę przepisów, które idealnie nawiązują do zimowej aury. 

A skoro o niej już mowa, to konieczne musisz przetestować recepturę na urocze bałwanki w wydaniu mini. Nie dość, że nieziemsko smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, ich przygotowanie to świetna zabawa. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. To będzie prawdziwa frajda zwłaszcza dla maluchów. Na pewno ucieszą się z takiej niespodzianki w słodkim wydaniu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowym bałwankom nie oprze się nawet największy niejadek. Takie są urocze

Genialny deser z kokosowym akcentem w uroczej formie już czeka. Mini bałwanki to prawdziwy strzał w 10!

Składniki: 

Bałwanki:

  • 300 ml mleka skondensowanego,
  • 350 g wiórków kokosowych. 

Do dekoracji: 

  • 3 łyżki białej czekolady w roztopionej wersji,
  • czarny lukier,
  • złoty lukier, 
  • czerwone żelki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na kokosowe bałwanki. W tym celu łączę wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym. Składniki mieszam przy pomocy drewnianej łyżki.

Jako pierwsze składniki łączę wiórka  i mleko skondensowane
Jako pierwsze składniki łączę wiórka i mleko skondensowane © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przy pomocy łyżki do lodów z powstałej mieszanki tworzę dwie kuleczki — jedną większą i drugą mniejszą. Każdą kuleczkę obtaczam dodatkowo we wiórkach kokosowych

Każdą kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych
Każdą kuleczkę obtaczam we wiórkach kokosowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Większą kuleczkę układam na talerzu. Następnie na wierzchu rozprowadzam warstwę białej czekolady w roztopionej wersji. Bezpośrednio na czekoladzie układam mniejszą kulkę z wiórków kokosowych. I forma bałwanków jest już gotowa.

Bałwanki już prawie gotowe
Bałwanki już prawie gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Każdego bałwanka dekoruję przy pomocy czerwonych żelek — tworząc mini szaliczek oraz lukrowych pisaków w złotym i czarnym kolorze. Smacznego!

Prawda, że są mega urocze?
Prawda, że są mega urocze? © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszy przepisie na świąteczny deser. Oczywiście jeśli szukasz więcej inspiracji na grudniowe menu, zapraszam do naszej bogatej bazy z przepisami. Czeka tam na ciebie cała masa niesamowitych receptur — począwszy od rozgrzewających zup, genialnych rolad z ciekawym farszem, kończąc na fenomenalnych słodkościach.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo