Najlepszy makowiec z masą budyniową na święta. Przepis ma już 150 lat

Zamiast tradycyjnego makowca zawijanego, przygotowuję pyszny i prosty makowiec z masą budyniową. Ciasto jest łatwe do zrobienia i zachwyca smakiem i wyglądem. Ten przepis ma już 150 lat i niezmiennie cieszy podniebienie.

Makowiec z budyniem - PysznościMakowiec z budyniem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ma-k
Ewa Malinowska

Makowiec, strucla i inne ciasta z dodatkiem maku to obowiązkowy deser na bożonarodzeniowym stole. Sam mak symbolizuje obfitość, a jego zjedzenie podczas Wigilii ma przynieść szczęście i dostatek na następny rok. Na dodatek przygotowane z nim desery są po prostu pyszne. Zamiast jednak poświęcać dużo czasu i energii na zawijanie makowca, przygotuj go w inny, równie smaczny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Makowiec z budyniem

Ten przepis jest prostszy w przygotowaniu niż tradycyjny makowiec zawijany, ponieważ nie wymaga wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania, aż ono wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, upiec ciasto i przygotować masę budyniową. Masło nadaje mu kremowej konsystencji, a czekolada dodaje smaku i pięknego wyglądu. To idealny deser na świąteczny stół.

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 150 g mielonego maku,
  • 16 g proszku do pieczenia,
  • 425 g masła,
  • 225 g cukru,
  • 75 g budyniu waniliowego w proszku,
  • 4 jajka,
  • 0,5 l mleka,
  • 300 g kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki oleju,
  • 150 g ciemnej i 150 g mlecznej czekolady.
Makowiec z budyniem
Makowiec z budyniem © YouTube | Henia Foks

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnku podgrzej odrobinę mleka. Wsyp do niego budyniowy proszek i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
  2. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem Gdy mleko się zagotuje, dodaj rozpuszczony budyń i energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje.
  3. Gotową masę budyniową wyjmij z garnka i przełóż do miski. Przykryj ją folią spożywczą, aby nie powstał na niej kożuch.
  4. W międzyczasie przygotuj spód makowca. Ucieraj masło z cukrem, aż masa będzie puszysta. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  5. Do masy maślanej dodaj 150 g śmietany.
  6. Dosyp mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
  9. W czasie, gdy spód się piecze, przygotuj krem budyniowy. Ubij 200 g masła na puszystą masę.
  10. Stopniowo dodawaj do niego wystudzony budyń, cały czas miksując.
  11. Dodaj pozostałą śmietanę i jeszcze przez chwilę mieszaj masę.
  12. Upieczony i wystudzony spód makowca wyłóż kremem budyniowym i równo go rozsmaruj.
  13. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią wierzch ciasta.
  14. Makowiec z masą budyniową włóż do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo