Najlepszy makowiec z masą budyniową na święta. Przepis ma już 150 lat
Zamiast tradycyjnego makowca zawijanego, przygotowuję pyszny i prosty makowiec z masą budyniową. Ciasto jest łatwe do zrobienia i zachwyca smakiem i wyglądem. Ten przepis ma już 150 lat i niezmiennie cieszy podniebienie.
12.12.2023 | aktual.: 12.12.2023 11:32
Makowiec, strucla i inne ciasta z dodatkiem maku to obowiązkowy deser na bożonarodzeniowym stole. Sam mak symbolizuje obfitość, a jego zjedzenie podczas Wigilii ma przynieść szczęście i dostatek na następny rok. Na dodatek przygotowane z nim desery są po prostu pyszne. Zamiast jednak poświęcać dużo czasu i energii na zawijanie makowca, przygotuj go w inny, równie smaczny sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makowiec z budyniem
Ten przepis jest prostszy w przygotowaniu niż tradycyjny makowiec zawijany, ponieważ nie wymaga wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania, aż ono wyrośnie. Wystarczy wymieszać składniki, upiec ciasto i przygotować masę budyniową. Masło nadaje mu kremowej konsystencji, a czekolada dodaje smaku i pięknego wyglądu. To idealny deser na świąteczny stół.
Składniki:
- 175 g mąki pszennej,
- 150 g mielonego maku,
- 16 g proszku do pieczenia,
- 425 g masła,
- 225 g cukru,
- 75 g budyniu waniliowego w proszku,
- 4 jajka,
- 0,5 l mleka,
- 300 g kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki oleju,
- 150 g ciemnej i 150 g mlecznej czekolady.
Sposób przygotowania:
- W niewielkim garnku podgrzej odrobinę mleka. Wsyp do niego budyniowy proszek i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
- Pozostałe mleko zagotuj z cukrem Gdy mleko się zagotuje, dodaj rozpuszczony budyń i energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje.
- Gotową masę budyniową wyjmij z garnka i przełóż do miski. Przykryj ją folią spożywczą, aby nie powstał na niej kożuch.
- W międzyczasie przygotuj spód makowca. Ucieraj masło z cukrem, aż masa będzie puszysta. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując.
- Do masy maślanej dodaj 150 g śmietany.
- Dosyp mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
- W czasie, gdy spód się piecze, przygotuj krem budyniowy. Ubij 200 g masła na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj do niego wystudzony budyń, cały czas miksując.
- Dodaj pozostałą śmietanę i jeszcze przez chwilę mieszaj masę.
- Upieczony i wystudzony spód makowca wyłóż kremem budyniowym i równo go rozsmaruj.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią wierzch ciasta.
- Makowiec z masą budyniową włóż do lodówki na kilka godzin.