Magda Gessler robi rewelacyjne rolmopsy wigilijne. Dodaje składnik, o którym inni nawet nie pomyślą

W przedświątecznym zamieszaniu, kiedy poszukiwania idealnych przepisów na wigilijne dania nabierają tempa, warto zerknąć na jeden z pomysłów znanej i cenionej kucharki – Magdy Gessler. Tym razem gwiazda postanowiła nadać nowy wymiar klasycznym rolmopsom.

Magda Gessler robi rewelacyjne rolmopsy wigilijne.Magda Gessler robi rewelacyjne rolmopsy wigilijne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Magda Gessler, znana ze swojego mistrzowskiego podejścia do świątecznego menu, wprowadza rewolucję do tradycyjnych potraw. Jej niezwykłe rolmopsy wigilijne to nie tylko kwintesencja prostoty, ale także wyrafinowane połączenie smaków. Gessler dodaje do swoich rolmopsów składnik, o którym inni nawet nie pomyślą, nadając tym klasycznym przysmakom nowoczesny i niepowtarzalny charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

Wigilijne rolmopsy Magdy Gessler

Wigilijne rolmopsy to danie obecne na wielu polskich stołach świątecznych. Nazwa "rolmops" pochodzi od niemieckiego słowa "rolle", co oznacza "zwój", a drugi człon, "mops", dodaje nieco humorystycznego wydźwięku. Wersje klasyczne bazują na filetach śledziowych, korniszonie i cebuli, ale Magda Gessler postanowiła przełamać tę tradycję i dodać do swoich rolmopsów marynowane gruszki.

Przepis na rolmopsy Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g matiasów,
  • 150 g ogórków kiszonych,
  • 150 g marynowanych gruszek,
  • 150 ml octu spirytusowego,
  • 50 ml oleju,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 czerwona cebula,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Pokrój marchewki, ogórki kiszone oraz marynowane gruszki w słupki, które są około 3 cm dłuższe od szerokości płata śledziowego. Posiekaj szczypiorek na zapałki, a cebulę na piórka.

Do octu dodaj 400 ml przegotowanej wody i olej, a następnie wrzuć ziele, liście, sól, pieprz i cukier.

Owiń płat matiasa wokół porcji warzyw, gruszek i szczypiorku, a każdą porcję zepnij wykałaczką. Na dnie naczynia ułóż niewykorzystaną cebulę, a na niej umieść śledzie. Zalej całość przygotowaną marynatą. Na koniec odstaw wszystko do lodówki na kilka godzin, aby smaki mogły się idealnie połączyć.

Magda Gessler, mistrzyni kuchni świątecznej, ponownie udowadnia, że tradycyjne dania mogą być niezwykłe dzięki niewielkim innowacjom. Jej rolmopsy wigilijne z marynowanymi gruszkami to niezapomniane doświadczenie smakowe, które zaskoczy każde podniebienie. Daj się skusić tej niezwykłej kombinacji smaków i podaj na swoim wigilijnym stole rolmopsy, które zrewolucjonizują twoje świąteczne menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇