Do mięsa dodaję żurawinę i zapiekam. Ten pasztet nie ma sobie równych
Pyszny, domowy pasztet świetnie sprawdzi się na świąteczne śniadanie lub jako mięsna przekąska. Idealnie upieczone mięso przełamane delikatnie cierpką żurawiną smakuje jak z najlepszej restauracji.
14.12.2023 | aktual.: 17.12.2023 15:16
Upieczenie domowego, pysznego pasztetu wcale nie jest trudnym zadaniem. Bije na głowę kupne gotowce nie tylko pod kątem smaku, ale również dobrego składu. Przygotowując pasztet w domu, mamy pewność co do jakości mięsa, nie dodajemy konserwantów i wzmacniaczy smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczony pasztet to nie tylko pyszny dodatek na kanapki, ale również ciekawy pomysł na jedno z dań na Święta Bożego Narodzenia. Za każdym razem gdy go przygotowuję, szybko znika ze stołu.
Pasztet z żurawiną
Moim ulubionym przepisem na domowy pasztet jest ten z dodatkiem żurawiny. Chociaż sama żurawina może być serwowana obok, jako sos, to dorzucenie do środka suszonych owoców jeszcze bardziej podkręci smak całego dania. Żurawina urozmaica konsystencję i jest świetną przeciwwagą do mięsnego farszu.
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej,
- 500 g piersi z kurczaka,
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 350 g boczku,
- 6 liści laurowych,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 5 ziarenek czarnego pieprzu,
- pęczek włoszczyzny,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1,5 łyżeczki soli,
- niecała łyżeczka pieprzu,
- 3-4 łyżki suszonego majeranku,
- 3 łyżki suszonego tymianku,
- 2 duże jajka,
- garść żurawiny,
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umyj mięso wieprzowe i drobiowe, pokrój je na małe kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojone mięso, ziarenka ziela angielskiego, obraną włoszczyznę, czarny pieprz i liście laurowe. Gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojony czosnek, cebulę i boczek. Po chwili dodaj umytą i pokrojoną wątróbkę. Smaż, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Gdy wszystkie składniki wystygną, wymieszaj je w dużej misce. Dodaj jajka i przyprawy. Wyrabiaj rękami, aż masa będzie jednolita.
- Dodaj żurawinę i wymieszaj.
- Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą.
- Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza. Piecz przez około godzinę.
- Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia na kilka godzin.