PrzepisDania mięsneDo mięsa dodaję żurawinę i zapiekam. Ten pasztet nie ma sobie równych

Do mięsa dodaję żurawinę i zapiekam. Ten pasztet nie ma sobie równych

Pieczony pasztet
Pieczony pasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.12.2023 10:51, aktual.: 17.12.2023 15:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pyszny, domowy pasztet świetnie sprawdzi się na świąteczne śniadanie lub jako mięsna przekąska. Idealnie upieczone mięso przełamane delikatnie cierpką żurawiną smakuje jak z najlepszej restauracji.

Upieczenie domowego, pysznego pasztetu wcale nie jest trudnym zadaniem. Bije na głowę kupne gotowce nie tylko pod kątem smaku, ale również dobrego składu. Przygotowując pasztet w domu, mamy pewność co do jakości mięsa, nie dodajemy konserwantów i wzmacniaczy smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pasztet to nie tylko pyszny dodatek na kanapki, ale również ciekawy pomysł na jedno z dań na Święta Bożego Narodzenia. Za każdym razem gdy go przygotowuję, szybko znika ze stołu.

Pasztet z żurawiną

Moim ulubionym przepisem na domowy pasztet jest ten z dodatkiem żurawiny. Chociaż sama żurawina może być serwowana obok, jako sos, to dorzucenie do środka suszonych owoców jeszcze bardziej podkręci smak całego dania. Żurawina urozmaica konsystencję i jest świetną przeciwwagą do mięsnego farszu.

Pieczony pasztet
Pieczony pasztet© Adobe Stock

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 350 g boczku,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • niecała łyżeczka pieprzu,
  • 3-4 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 łyżki suszonego tymianku,
  • 2 duże jajka,
  • garść żurawiny,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso wieprzowe i drobiowe, pokrój je na małe kawałki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojone mięso, ziarenka ziela angielskiego, obraną włoszczyznę, czarny pieprz i liście laurowe. Gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojony czosnek, cebulę i boczek. Po chwili dodaj umytą i pokrojoną wątróbkę. Smaż, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  4. Gdy wszystkie składniki wystygną, wymieszaj je w dużej misce. Dodaj jajka i przyprawy. Wyrabiaj rękami, aż masa będzie jednolita.
  5. Dodaj żurawinę i wymieszaj.
  6. Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą.
  7. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza. Piecz przez około godzinę.
  8. Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia na kilka godzin.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także