Do mięsa dodaję żurawinę i zapiekam. Ten pasztet nie ma sobie równych

Pyszny, domowy pasztet świetnie sprawdzi się na świąteczne śniadanie lub jako mięsna przekąska. Idealnie upieczone mięso przełamane delikatnie cierpką żurawiną smakuje jak z najlepszej restauracji.

Pieczony pasztetPieczony pasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Upieczenie domowego, pysznego pasztetu wcale nie jest trudnym zadaniem. Bije na głowę kupne gotowce nie tylko pod kątem smaku, ale również dobrego składu. Przygotowując pasztet w domu, mamy pewność co do jakości mięsa, nie dodajemy konserwantów i wzmacniaczy smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Pieczony pasztet to nie tylko pyszny dodatek na kanapki, ale również ciekawy pomysł na jedno z dań na Święta Bożego Narodzenia. Za każdym razem gdy go przygotowuję, szybko znika ze stołu.

Pasztet z żurawiną

Moim ulubionym przepisem na domowy pasztet jest ten z dodatkiem żurawiny. Chociaż sama żurawina może być serwowana obok, jako sos, to dorzucenie do środka suszonych owoców jeszcze bardziej podkręci smak całego dania. Żurawina urozmaica konsystencję i jest świetną przeciwwagą do mięsnego farszu.

Biedronka pasztet
Pieczony pasztet © Adobe Stock

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 350 g boczku,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • niecała łyżeczka pieprzu,
  • 3-4 łyżki suszonego majeranku,
  • 3 łyżki suszonego tymianku,
  • 2 duże jajka,
  • garść żurawiny,
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso wieprzowe i drobiowe, pokrój je na małe kawałki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojone mięso, ziarenka ziela angielskiego, obraną włoszczyznę, czarny pieprz i liście laurowe. Gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojony czosnek, cebulę i boczek. Po chwili dodaj umytą i pokrojoną wątróbkę. Smaż, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  4. Gdy wszystkie składniki wystygną, wymieszaj je w dużej misce. Dodaj jajka i przyprawy. Wyrabiaj rękami, aż masa będzie jednolita.
  5. Dodaj żurawinę i wymieszaj.
  6. Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą.
  7. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza. Piecz przez około godzinę.
  8. Po upieczeniu pozostaw pasztet do ostygnięcia na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje