Moja mama nie dodaje przecieru do pomidorowej. Sięga po nietypowy dodatek i wychodzi pysznie

Wymaga nie lada odwagi dodanie tego składnika do tradycyjnej pomidorowej. Zewsząd pojawiać się będą głosy, że to profanacja poczciwej pomidorówki, że pójście na łatwiznę, że oszukiwanie. Moja mama puszcza te uwagi mimo uszu i za każdym razem, kiedy szykuje tę pomidorówkę, danie znika z garnka w okamgnieniu. Przecier dawno poszedł w odstawkę.

Moja mama nie dodaje przecieru do zupy pomidorowejMoja mama nie dodaje przecieru do zupy pomidorowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mocno pomidorowa zupa na wczorajszym rosole to poniedziałkowy hit w wielu polskich domach. Trudno, żeby poczciwa pomidorówka miała się komukolwiek znudzić, warto jednak zaszaleć i nieco odmienić jej smak. Moja mama, zamiast przecieru, do zupy dodaje zupełni innych składnik. Wychodzi pysznie i intensywnie pomidorowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza czy tortilla? Oto jest pytanie. Z naszym patentem będziesz mieć 2w1

Zupa pomidorowa inaczej. Postaw na ten składnik

Zamiast łączyć wczorajszy rosół z przecierem i śmietaną, zaszalej i podkręć nieco smak pomidorowej. Przygotuj passatę, pomidory z puszki i świeże zioła. Smak całości wspaniale podkreśli oliwa z oliwek i świeże ząbki czosnku. Na tym jednak nie koniec.

Zamiast przecieru dodaj do zupy pomidorowej kilka łyżek ketchupu. Chyba wszyscy dobrze wiemy, jak dobrej jakości ketchup może wspaniale odnaleźć się jako przyprawa (choćby nawet w marynatach). Koniecznie wypróbuj ten przepis na pomidorową.

Jak kupić dobry ketchup? Uważa się, że do wyprodukowania idealnego ketchupu powinno się zużyć od 230 do 250 g pomidorów na 100 g sosu. Zwracajmy również uwagę na cukier - im mniej, tym lepiej. Niektóre ketchupy zawierają nawet 35 g cukru na 100 g produktu, czyli w jednej łyżeczce sosu znajdziemy aż 1,5 łyżeczki słodzidła.

Zupa pomidorowa z ketchupem
Zupa pomidorowa z ketchupem © Pixabay

Zupa pomidorowa z ketchupem. Przepis

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 400 ml passaty pomidorowej,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz i cukier do smaku,
  • oliwa z oliwek (opcjonalnie),
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
  2. Przygotowany bulion podgrzej i dodaj do niego marchewkę, pomidory z puszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj zupę, aż marchew zmięknie.
  3. Do zupy dodaj passatę i ketchup. Zagotuj całość.
  4. Na końcu zblenduj zupę z listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie cukrem.
  5. Podawaj z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie