Moja mama nie dodaje przecieru do pomidorowej. Sięga po nietypowy dodatek i wychodzi pysznie
Wymaga nie lada odwagi dodanie tego składnika do tradycyjnej pomidorowej. Zewsząd pojawiać się będą głosy, że to profanacja poczciwej pomidorówki, że pójście na łatwiznę, że oszukiwanie. Moja mama puszcza te uwagi mimo uszu i za każdym razem, kiedy szykuje tę pomidorówkę, danie znika z garnka w okamgnieniu. Przecier dawno poszedł w odstawkę.
15.11.2023 11:10
Mocno pomidorowa zupa na wczorajszym rosole to poniedziałkowy hit w wielu polskich domach. Trudno, żeby poczciwa pomidorówka miała się komukolwiek znudzić, warto jednak zaszaleć i nieco odmienić jej smak. Moja mama, zamiast przecieru, do zupy dodaje zupełni innych składnik. Wychodzi pysznie i intensywnie pomidorowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa pomidorowa inaczej. Postaw na ten składnik
Zamiast łączyć wczorajszy rosół z przecierem i śmietaną, zaszalej i podkręć nieco smak pomidorowej. Przygotuj passatę, pomidory z puszki i świeże zioła. Smak całości wspaniale podkreśli oliwa z oliwek i świeże ząbki czosnku. Na tym jednak nie koniec.
Zamiast przecieru dodaj do zupy pomidorowej kilka łyżek ketchupu. Chyba wszyscy dobrze wiemy, jak dobrej jakości ketchup może wspaniale odnaleźć się jako przyprawa (choćby nawet w marynatach). Koniecznie wypróbuj ten przepis na pomidorową.
Jak kupić dobry ketchup? Uważa się, że do wyprodukowania idealnego ketchupu powinno się zużyć od 230 do 250 g pomidorów na 100 g sosu. Zwracajmy również uwagę na cukier - im mniej, tym lepiej. Niektóre ketchupy zawierają nawet 35 g cukru na 100 g produktu, czyli w jednej łyżeczce sosu znajdziemy aż 1,5 łyżeczki słodzidła.
Zupa pomidorowa z ketchupem. Przepis
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 średnie marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz i cukier do smaku,
- oliwa z oliwek (opcjonalnie),
- kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Marchewkę obierz i pokrój w talarki.
- Przygotowany bulion podgrzej i dodaj do niego marchewkę, pomidory z puszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj zupę, aż marchew zmięknie.
- Do zupy dodaj passatę i ketchup. Zagotuj całość.
- Na końcu zblenduj zupę z listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie cukrem.
- Podawaj z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.