Rosół czy pomidorowa? Ekspertka jasno odpowiada, która zupa jest zdrowsza

Rosół czy pomidorowa? Jeśli chodzi o wyższość smaku, to zdania są podzielone. Obydwie słyną z najróżniejszych właściwości odżywczych. Czy jednak zastanawialiście się nad tym, która zupa jest zdrowsza? Ekspertka wypowiedziała się na ten temat i nie pozostawiła żadnych złudzeń.

Która zupa jest zdrowsza?Która zupa jest zdrowsza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Rosół i pomidorowa to bez wątpienia władczynie polskiej kuchni. Obydwie zupy pojawiają się na naszych stołach niemalże tak samo często. Niektórzy preferują bulion, inni wolą zjeść pomidorówkę. I jedna, i druga zupa jest pełna składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Wiemy już, która jest zdrowsza. Opowiedziała o tym technolożka żywienia. Jej filmik zdobył dużą popularność na TikToku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Rosół czy pomidorowa? Która zupa jest zdrowsza?

Dr Karolina Kowalczyk, technolog żywienia, opublikowała filmik na temat najbardziej popularnych zup w Polsce. Pozytywnie wypowiadała się o rosole i pomidorowej. Jednak jasno też wskazała, która zupa jest zdrowsza. Rosół i pomidorowa są niskokaloryczne i zawierają minerały oraz witaminy - to nie ulega najmniejszej wątpliwości. Pomidorówka zawiera dodatkowo likopen, który ma działanie antyoksydacyjne.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa © Wikipedia

Jak brzmiał ostateczny werdykt? Oddajmy głos dr Kowalczyk:

- Pomidorowa zwycięża tylko jednym punktem, jeżeli jest ugotowana z rosołu. Zwycięża obecnością likopenu.

Faktycznie, likopen działa na wielu poziomach i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Przede wszystkim chroni nas przed działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z rosołu na rzecz pomidorowej. Jeśli nie lubisz tej drugiej zupy, nie powinieneś jej jeść na siłę. Pamiętaj też, że kluczowa jest zbilansowana dieta, w której dostarczysz sobie odpowiednich ilości wszystkich składników odżywczych. Na rynku jest tak dużo produktów, że możesz wybrać takie, które ci odpowiadają.

Wybrane dla Ciebie
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy