Rosół czy pomidorowa? Ekspertka jasno odpowiada, która zupa jest zdrowsza

Rosół czy pomidorowa? Jeśli chodzi o wyższość smaku, to zdania są podzielone. Obydwie słyną z najróżniejszych właściwości odżywczych. Czy jednak zastanawialiście się nad tym, która zupa jest zdrowsza? Ekspertka wypowiedziała się na ten temat i nie pozostawiła żadnych złudzeń.

Która zupa jest zdrowsza?Która zupa jest zdrowsza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Rosół i pomidorowa to bez wątpienia władczynie polskiej kuchni. Obydwie zupy pojawiają się na naszych stołach niemalże tak samo często. Niektórzy preferują bulion, inni wolą zjeść pomidorówkę. I jedna, i druga zupa jest pełna składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Wiemy już, która jest zdrowsza. Opowiedziała o tym technolożka żywienia. Jej filmik zdobył dużą popularność na TikToku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Rosół czy pomidorowa? Która zupa jest zdrowsza?

Dr Karolina Kowalczyk, technolog żywienia, opublikowała filmik na temat najbardziej popularnych zup w Polsce. Pozytywnie wypowiadała się o rosole i pomidorowej. Jednak jasno też wskazała, która zupa jest zdrowsza. Rosół i pomidorowa są niskokaloryczne i zawierają minerały oraz witaminy - to nie ulega najmniejszej wątpliwości. Pomidorówka zawiera dodatkowo likopen, który ma działanie antyoksydacyjne.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa © Wikipedia

Jak brzmiał ostateczny werdykt? Oddajmy głos dr Kowalczyk:

- Pomidorowa zwycięża tylko jednym punktem, jeżeli jest ugotowana z rosołu. Zwycięża obecnością likopenu.

Faktycznie, likopen działa na wielu poziomach i ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Przede wszystkim chroni nas przed działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek nowotworowych. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z rosołu na rzecz pomidorowej. Jeśli nie lubisz tej drugiej zupy, nie powinieneś jej jeść na siłę. Pamiętaj też, że kluczowa jest zbilansowana dieta, w której dostarczysz sobie odpowiednich ilości wszystkich składników odżywczych. Na rynku jest tak dużo produktów, że możesz wybrać takie, które ci odpowiadają.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej