W piątki przygotowuję indyjskie kotleciki. Na jednej dokładce się nie kończy

Indyjskie kotleciki ziemniaczane to pyszny przepis na aromatyczny obiad bez dodatku mięsa. Proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne kulki podbiją serca zarówno miłośników kuchni indyjskiej, jak i tych, którzy szukają nowych smaków.

Indyjskie kotleciki - PysznościIndyjskie kotleciki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia indyjska kusi bogactwem przypraw i aromatem. Nie brakuje w niej również propozycji na dania wegetariańskie, które zachwycają wyjątkowym smakiem. Jedną z moich ulubionych potraw są aloo tikki, czyli proste kotleciki z ziemniaków i zielonego groszku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Indyjskie kotleciki ziemniaczane

Te aromatyczne kotleciki sprawdzą się na wiele okazji. Idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe lub kolacja, ale też jako pikantna przystawka na imprezę. Możesz je podawać z ryżem, chlebem naan lub sałatką. W moim domu wykorzystuję re również do przygotowania wegetariańskich burgerów.

Wegetariańskie burgery z indyjskimi kotlecikami - Pyszności
Wegetariańskie burgery z indyjskimi kotlecikami - Pyszności © Canva | vm2002

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 200 g zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 papryczka chilli,
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka kminu,
  • ok. 3 cm kawałek imbiru,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 cebule dymki,
  • kolendra,
  • 3 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od starcia imbiru, a następnie siekam chilli, cebulę, czosnek, natkę kolendry i szczypiorek.
  2. Na patelni szklę cebulę, czosnek i chilli. Robię to na niedużej mocy palnika, aby nic nie przypalić.
  3. Ziemniaki dokładnie myję i gotuję w mundurku. Odstawiam do wystudzenia.
  4. Po ostudzeniu obieram i rozgniatam tłuczkiem.
  5. Marchewki kroję w drobną kostkę, a do ziemniaków dodaję zielony groszek (najlepiej z mrożonki), starty imbir, podsmażone warzywa, kmin, garam masala, posiekaną kolendrę, szczypiorek i mąkę.
  6. Z powstałej masy formuję niewielkie kulki (około 3-4 cm średnicy), które następnie spłaszczam dłonią.
  7. Obtaczam je w bułce tartej i wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem.
  8. Smażę je, aż apetycznie się zarumienią.

Te małe cuda zachwycą każdego miłośnika egzotycznych smaków. Są tanie, proste w przygotowaniu i mają w sobie tyle aromatu, że nie sposób się nimi nie zachwycić.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej