PrzepisKuchnia chińskaKiedy mam dość świątecznego jedzenia, robię kurczaka po chińsku. Lepszy niż z restauracji

Kiedy mam dość świątecznego jedzenia, robię kurczaka po chińsku. Lepszy niż z restauracji

Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer

02.04.2024 09:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż żurki, białe kiełbasy i pieczone mięsa są bardzo smaczne, to po kilku dniach można mieć trochę dość tradycyjnych smaków. Po powrocie do rutyny dna powszedniego sięgam chętnie po przepis na domową chińszczynę. Robi się ją ekspresowo i jest pyszną odskocznią od tradycyjnych dań.

Od razu zaznaczę, że pewnie z kuchnią chińską to to danie ma tyle wspólnego, co ryba po grecku z Grecją. Bazą jest mrożona mieszanka chińskich warzyw, która nadaje całości azjatyckiego sznytu. Taki obiad robi się ekspresowo. To świetna opcja po świątecznym lenistwie, gdy powroty z pracy do domu bywają męczące. Wystarczy chwilę podsmażyć całość i cieszyć się pysznym obiadem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na kurczaka po chińsku

Kurczak po chińsku to prosty przepis na szybki obiad. Nie wydasz również na niego fortuny, bo składniki są tanie i łatwo dostępne. Jedynym mniej standardowym dodatkiem jest sos sojowy. Warto mieć go w swojej szafce - sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw czy też zamiennik soli do rosołu.

Kurczak po chińsku - Pyszności
Kurczak po chińsku - Pyszności© Adobe Stock

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pół łyżki ostrej papryki mielonej,
  • 400 g chińskiej mieszanki warzywnej,
  • 100 ml wody,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • ryż.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka pokrój w kostkę.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy z mieloną papryką.
  3. Do marynaty włóż pokrojonego kurczaka i dokładnie go natrzyj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i podsmażaj około 10 minut.
  5. Dodaj mrożoną mieszankę chińską i wymieszaj.
  6. Danie podlej wodą i duś na małym ogniu około 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  9. Ugotowany ryż wyłóż na talerz.
  10. Na środek nałóż porcję chińszczyzny i podaj.

Całość możesz udekorować dodatkowo sezamem. Do smażących się warzyw z kurczakiem możesz dorzucić dodatkowo również namoczone wcześniej grzybki mun, pędy bambusa lub inne azjatyckie dodatki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl