Kiedy mam dość świątecznego jedzenia, robię kurczaka po chińsku. Lepszy niż z restauracji

Chociaż żurki, białe kiełbasy i pieczone mięsa są bardzo smaczne, to po kilku dniach można mieć trochę dość tradycyjnych smaków. Po powrocie do rutyny dna powszedniego sięgam chętnie po przepis na domową chińszczynę. Robi się ją ekspresowo i jest pyszną odskocznią od tradycyjnych dań.

Kurczak po chińskuKurczak po chińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sławomir Fajer
Ewa Malinowska

Od razu zaznaczę, że pewnie z kuchnią chińską to to danie ma tyle wspólnego, co ryba po grecku z Grecją. Bazą jest mrożona mieszanka chińskich warzyw, która nadaje całości azjatyckiego sznytu. Taki obiad robi się ekspresowo. To świetna opcja po świątecznym lenistwie, gdy powroty z pracy do domu bywają męczące. Wystarczy chwilę podsmażyć całość i cieszyć się pysznym obiadem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Prosty przepis na kurczaka po chińsku

Kurczak po chińsku to prosty przepis na szybki obiad. Nie wydasz również na niego fortuny, bo składniki są tanie i łatwo dostępne. Jedynym mniej standardowym dodatkiem jest sos sojowy. Warto mieć go w swojej szafce - sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw czy też zamiennik soli do rosołu.

Kurczak po chińsku - Pyszności
Kurczak po chińsku - Pyszności © Adobe Stock

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pół łyżki ostrej papryki mielonej,
  • 400 g chińskiej mieszanki warzywnej,
  • 100 ml wody,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • ryż.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka pokrój w kostkę.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy z mieloną papryką.
  3. Do marynaty włóż pokrojonego kurczaka i dokładnie go natrzyj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i podsmażaj około 10 minut.
  5. Dodaj mrożoną mieszankę chińską i wymieszaj.
  6. Danie podlej wodą i duś na małym ogniu około 15 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  9. Ugotowany ryż wyłóż na talerz.
  10. Na środek nałóż porcję chińszczyzny i podaj.

Całość możesz udekorować dodatkowo sezamem. Do smażących się warzyw z kurczakiem możesz dorzucić dodatkowo również namoczone wcześniej grzybki mun, pędy bambusa lub inne azjatyckie dodatki. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej