Naturalny antybiotyk według przepisu siostry Anastazji. Tak smaczny, że wszyscy wyjadają prosto ze słoika

Smakuje nieziemsko, jest łatwy do przygotowania, a jedzenie go może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Czosnek od dawna znany jest jako naturalny antybiotyk, a w marynowanej wersji stanie się świetnym składnikiem dań i przekąsek.

Marynowany czosnek przepisu siostry Anastazji Marynowany czosnek przepisu siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Canva | Jakob Berg

W okresie jesiennym i zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje. Warto zadbać wtedy o wzmocnienie układu odpornościowego, a najlepszą profilaktyką będzie stosowanie naturalnych środków, które pozytywnie wpływają na odporność. W przypadku czosnku naukowo udowodniono, że wykazuje on działanie zbliżone do antybiotyków. Dlatego warto często po niego sięgać, a w wersji, którą proponuje siostra Anastazja, smakuje tak dobrze, że można wcinać go garściami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Marynowany czosnek to naturalny antybiotyk. Jakie ma właściwości?

Właściwości marynowanego czosnku są niezliczone, ale podkreślenia warte jest jego działanie wzmacniające układ odpornościowy, co jest szczególnie istotne w okresie sezonowych infekcji. Ponadto ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzewa oraz wzmacnia potliwość. Warto dodać, że czosnek działa podobnie do antybiotyków, co zostało udowodnione naukowo. Właściwości tego warzywa porównywane są do penicyliny, erytromycyny czy tetracykliny.

Marynowany czosnek ma łagodniejszy smak niż surowy, dlatego sprawdzi się, jeśli przeszkadza ci czosnkowa intensywność. Ponadto jest przyjemnie chrupiący i bardzo smaczny. Dosłownie można wyjadać go wprost ze słoika. Można też dodawać go do kanapek, sałatek, zapiekanek, zup i mięs, sosów, pieczonych warzyw. Warto więc mieć w spiżarni kilka słoiczków tego specjału. Przepisem na marynowany czosnek podzieliła się siostra Anastazja.

Marynowany czosnek
Marynowany czosnek © Canva | Jiri Hera

Marynowany czosnek. Przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 4 liście laurowe,
  • 2 szklanki wody,
  • kilka główek czosnku,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 4 łyżki cukru,
  • ziarna pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Czosnek podziel na ząbki i obierz.
  2. Wymieszaj w garnku wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe i gorczycę połącz, a następnie doprowadź do wrzenia.
  3. Do słoików wrzuć ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, następnie dorzuć czosnek i zalej całość zaprawą.
  4. Słoiki zakręć i pasteryzuj od ciepłej wody przez 10 minut.
  5. Gotowe słoiki odłóż do ostygnięcia odwrócone do góry dnem na 24 godziny.
  6. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟