Naturalny antybiotyk według przepisu siostry Anastazji. Tak smaczny, że wszyscy wyjadają prosto ze słoika

Smakuje nieziemsko, jest łatwy do przygotowania, a jedzenie go może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Czosnek od dawna znany jest jako naturalny antybiotyk, a w marynowanej wersji stanie się świetnym składnikiem dań i przekąsek.

Marynowany czosnek przepisu siostry Anastazji Marynowany czosnek przepisu siostry Anastazji
Źródło zdjęć: © Canva | Jakob Berg

W okresie jesiennym i zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje. Warto zadbać wtedy o wzmocnienie układu odpornościowego, a najlepszą profilaktyką będzie stosowanie naturalnych środków, które pozytywnie wpływają na odporność. W przypadku czosnku naukowo udowodniono, że wykazuje on działanie zbliżone do antybiotyków. Dlatego warto często po niego sięgać, a w wersji, którą proponuje siostra Anastazja, smakuje tak dobrze, że można wcinać go garściami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Marynowany czosnek to naturalny antybiotyk. Jakie ma właściwości?

Właściwości marynowanego czosnku są niezliczone, ale podkreślenia warte jest jego działanie wzmacniające układ odpornościowy, co jest szczególnie istotne w okresie sezonowych infekcji. Ponadto ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzewa oraz wzmacnia potliwość. Warto dodać, że czosnek działa podobnie do antybiotyków, co zostało udowodnione naukowo. Właściwości tego warzywa porównywane są do penicyliny, erytromycyny czy tetracykliny.

Marynowany czosnek ma łagodniejszy smak niż surowy, dlatego sprawdzi się, jeśli przeszkadza ci czosnkowa intensywność. Ponadto jest przyjemnie chrupiący i bardzo smaczny. Dosłownie można wyjadać go wprost ze słoika. Można też dodawać go do kanapek, sałatek, zapiekanek, zup i mięs, sosów, pieczonych warzyw. Warto więc mieć w spiżarni kilka słoiczków tego specjału. Przepisem na marynowany czosnek podzieliła się siostra Anastazja.

Marynowany czosnek
Marynowany czosnek © Canva | Jiri Hera

Marynowany czosnek. Przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 4 liście laurowe,
  • 2 szklanki wody,
  • kilka główek czosnku,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 4 łyżki cukru,
  • ziarna pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Czosnek podziel na ząbki i obierz.
  2. Wymieszaj w garnku wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe i gorczycę połącz, a następnie doprowadź do wrzenia.
  3. Do słoików wrzuć ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, następnie dorzuć czosnek i zalej całość zaprawą.
  4. Słoiki zakręć i pasteryzuj od ciepłej wody przez 10 minut.
  5. Gotowe słoiki odłóż do ostygnięcia odwrócone do góry dnem na 24 godziny.
  6. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo