Naturalny antybiotyk według przepisu siostry Anastazji. Tak smaczny, że wszyscy wyjadają prosto ze słoika
22.08.2024 13:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smakuje nieziemsko, jest łatwy do przygotowania, a jedzenie go może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Czosnek od dawna znany jest jako naturalny antybiotyk, a w marynowanej wersji stanie się świetnym składnikiem dań i przekąsek.
W okresie jesiennym i zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje. Warto zadbać wtedy o wzmocnienie układu odpornościowego, a najlepszą profilaktyką będzie stosowanie naturalnych środków, które pozytywnie wpływają na odporność. W przypadku czosnku naukowo udowodniono, że wykazuje on działanie zbliżone do antybiotyków. Dlatego warto często po niego sięgać, a w wersji, którą proponuje siostra Anastazja, smakuje tak dobrze, że można wcinać go garściami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynowany czosnek to naturalny antybiotyk. Jakie ma właściwości?
Właściwości marynowanego czosnku są niezliczone, ale podkreślenia warte jest jego działanie wzmacniające układ odpornościowy, co jest szczególnie istotne w okresie sezonowych infekcji. Ponadto ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzewa oraz wzmacnia potliwość. Warto dodać, że czosnek działa podobnie do antybiotyków, co zostało udowodnione naukowo. Właściwości tego warzywa porównywane są do penicyliny, erytromycyny czy tetracykliny.
Marynowany czosnek ma łagodniejszy smak niż surowy, dlatego sprawdzi się, jeśli przeszkadza ci czosnkowa intensywność. Ponadto jest przyjemnie chrupiący i bardzo smaczny. Dosłownie można wyjadać go wprost ze słoika. Można też dodawać go do kanapek, sałatek, zapiekanek, zup i mięs, sosów, pieczonych warzyw. Warto więc mieć w spiżarni kilka słoiczków tego specjału. Przepisem na marynowany czosnek podzieliła się siostra Anastazja.
Marynowany czosnek. Przepis siostry Anastazji
Składniki:
- 4 liście laurowe,
- 2 szklanki wody,
- kilka główek czosnku,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki soli,
- 2 szklanki octu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 4 łyżki cukru,
- ziarna pieprzu.
Przygotowanie:
- Czosnek podziel na ząbki i obierz.
- Wymieszaj w garnku wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe i gorczycę połącz, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Do słoików wrzuć ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, następnie dorzuć czosnek i zalej całość zaprawą.
- Słoiki zakręć i pasteryzuj od ciepłej wody przez 10 minut.
- Gotowe słoiki odłóż do ostygnięcia odwrócone do góry dnem na 24 godziny.
- Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.