Rozpływająca się w ustach faszerowana cukinia. Smak tego farszu jest nie do podrobienia
Sezon wiosenno-letni to czas, w którym oprócz popularnych owoców, na targu i w sklepach pojawiają się popularne warzywa, z których można przygotować naprawdę smaczne i różnorodne dania. Jedną z opcji może być cukinia faszerowana. To połączenie popularnego warzywa z mięsem mielonym, warzywami i odpowiednio dobranymi przyprawami. Takie danie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.
12.06.2023 | aktual.: 12.06.2023 11:26
Zależy ci na tym, by twój obiad był pyszny, zdrowy, kolorowy i zachwycił całą twoją rodzinę? Postaw na sprawdzone warzywa i to, co akurat masz pod ręką. Nie musisz spędzać wielu godzin na gotowaniu. Wystarczy, że wybierzesz cukinię podczas zakupów i przygotujesz z niej przysmak, który pokocha cała twoja rodzina. Cukinia faszerowana to pomysł na obiad z mięsem, warzywami, rozpływającym się serem i odpowiednio dobranymi przyprawami.
Cukinia faszerowana - pomysł na szybki i smaczny obiad
Zanim poznasz przepis na faszerowaną cukinię, dobrze jest nieco lepiej przyjrzeć się tej właśnie potrawie. Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. To danie jest proste do przygotowania i można je dostosować do swoich preferencji smakowych. Aby smakowało najlepiej, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach, związanych z przygotowaniem tego dania.
Zobacz także
Jeśli na twoim stole pojawi się cukinia faszerowana, to pamiętaj, by:
- wybrać odpowiednią wielkość i rodzaj cukinii - najlepiej sprawdzi się średnia cukinia zielona lub żółta;
- odpowiednio wydrążyć cukinię - zrób to w taki sposób, by możliwe było wypełnienie jej przygotowanym farszem;
- farsz do cukinii możesz przygotować na wiele ciekawych sposobów, wykorzystując mięso mielone lub warzywne dodatki;
- istotny jest czas pieczenia - włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Jaki farsz do cukinii?
Zgodnie z tym, co zostało wyżej wspomniane, cukinia faszerowana to danie, do którego możesz użyć rozmaite farsze. Najpopularniejszy jest ten na bazie wieprzowego mięsa mielonego. Możliwe jest również wykorzystanie mięsa z indyka lub też pyszne, warzywne dodatki. Jeśli preferujesz wegetariańską lub wegańską opcję, wykorzystaj różnorodne warzywa, kaszę (np. kaszę jaglaną, quinoa) lub np. soczewicę. Podsmaż warzywa na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Dodaj ugotowaną kaszę lub soczewicę, aby wzbogacić farsz o białko roślinne.
Dość często wybieraną opcją jest również ryż. Dodaj do niego pokrojone warzywa, takie jak papryka, kukurydza, groszek, marchewka czy pomidory. Dopraw farsz ziołami i przyprawami, takimi jak pietruszka, oregano, bazylia czy papryka. Faszerowana cukinia to również takie danie, w którym nadzienie przygotowuje się na bazie serów. Połącz starte sery, takie jak żółty, cheddar, mozzarella lub feta, z dodatkami jak pomidory suszone, czarne oliwki, świeże zioła czy szpinak. Ten farsz jest doskonały dla miłośników serowych smaków.
Cukinia faszerowana przepis - jak ją zrobić?
Przepis na faszerowaną cukinię nie jest zbyt skomplikowany. Stosując wszystkie wspomniane wyżej zasady, przygotujesz danie, które będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia. Postaw na ulubione dodatki i zaskocz swoją rodzinę.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub filetu z indyka
- 3 młode, większe i grubsze cukinie
- pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- garść szczypiorku
- 200 g sera mozzarella
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 20 g sera typu parmezan
- ulubione przyprawy: płaska łyżeczka soli i słodkiej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinie pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół, przy pomocy ostrego noża.
- Wydrąż środek cukinii łyżką do lodów.
- Najtwardsze fragmenty miąższu pokrój w kostkę i odstaw - będą potrzebne do farszu.
- Wnętrze cukinii przetrzyj ręcznikiem papierowym i posmaruj je olejem lub oliwą.
- Gotowe połówki cukinii ułóż na blaszce do pieczenia i posyp je przyprawami.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem i podpiecz cukinie przez 15 minut.
- Podczas podpiekania cukinii, przygotuj farsz. Podsmaż cebulę, miąższ z cukinii i czosnek. W następnej kolejności dodaj mięso mielone i przyprawy i podsmażaj przez 15 minut. Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i wyłącz patelnię.
- Wypełnij farszem podpieczone cukinie, posyp je tartym parmezanem i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie, na cukinie wyłóż plasterki sera mozzarella i podpiekaj jeszcze przez 5 minut.
- Cukinia faszerowana jest gotowa. Udekoruj ją pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!