PrzepisRozpływająca się w ustach faszerowana cukinia. Smak tego farszu jest nie do podrobienia

Rozpływająca się w ustach faszerowana cukinia. Smak tego farszu jest nie do podrobienia

Sezon wiosenno-letni to czas, w którym oprócz popularnych owoców, na targu i w sklepach pojawiają się popularne warzywa, z których można przygotować naprawdę smaczne i różnorodne dania. Jedną z opcji może być cukinia faszerowana. To połączenie popularnego warzywa z mięsem mielonym, warzywami i odpowiednio dobranymi przyprawami. Takie danie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Cukinia faszerowana - Pyszności; Foto Canva.com
Cukinia faszerowana - Pyszności; Foto Canva.com

12.06.2023 | aktual.: 12.06.2023 11:26

Zależy ci na tym, by twój obiad był pyszny, zdrowy, kolorowy i zachwycił całą twoją rodzinę? Postaw na sprawdzone warzywa i to, co akurat masz pod ręką. Nie musisz spędzać wielu godzin na gotowaniu. Wystarczy, że wybierzesz cukinię podczas zakupów i przygotujesz z niej przysmak, który pokocha cała twoja rodzina. Cukinia faszerowana to pomysł na obiad z mięsem, warzywami, rozpływającym się serem i odpowiednio dobranymi przyprawami.

Cukinia faszerowana - pomysł na szybki i smaczny obiad

Zanim poznasz przepis na faszerowaną cukinię, dobrze jest nieco lepiej przyjrzeć się tej właśnie potrawie. Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. To danie jest proste do przygotowania i można je dostosować do swoich preferencji smakowych. Aby smakowało najlepiej, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach, związanych z przygotowaniem tego dania.

Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli na twoim stole pojawi się cukinia faszerowana, to pamiętaj, by:

  • wybrać odpowiednią wielkość i rodzaj cukinii - najlepiej sprawdzi się średnia cukinia zielona lub żółta;
  • odpowiednio wydrążyć cukinię - zrób to w taki sposób, by możliwe było wypełnienie jej przygotowanym farszem;
  • farsz do cukinii możesz przygotować na wiele ciekawych sposobów, wykorzystując mięso mielone lub warzywne dodatki;
  • istotny jest czas pieczenia - włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Jaki farsz do cukinii?

Zgodnie z tym, co zostało wyżej wspomniane, cukinia faszerowana to danie, do którego możesz użyć rozmaite farsze. Najpopularniejszy jest ten na bazie wieprzowego mięsa mielonego. Możliwe jest również wykorzystanie mięsa z indyka lub też pyszne, warzywne dodatki. Jeśli preferujesz wegetariańską lub wegańską opcję, wykorzystaj różnorodne warzywa, kaszę (np. kaszę jaglaną, quinoa) lub np. soczewicę. Podsmaż warzywa na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Dodaj ugotowaną kaszę lub soczewicę, aby wzbogacić farsz o białko roślinne.

Mięso mielone. Fot. Pexels
Mięso mielone. Fot. Pexels

Dość często wybieraną opcją jest również ryż. Dodaj do niego pokrojone warzywa, takie jak papryka, kukurydza, groszek, marchewka czy pomidory. Dopraw farsz ziołami i przyprawami, takimi jak pietruszka, oregano, bazylia czy papryka. Faszerowana cukinia to również takie danie, w którym nadzienie przygotowuje się na bazie serów. Połącz starte sery, takie jak żółty, cheddar, mozzarella lub feta, z dodatkami jak pomidory suszone, czarne oliwki, świeże zioła czy szpinak. Ten farsz jest doskonały dla miłośników serowych smaków.

Cukinia faszerowana przepis - jak ją zrobić?

Przepis na faszerowaną cukinię nie jest zbyt skomplikowany. Stosując wszystkie wspomniane wyżej zasady, przygotujesz danie, które będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia. Postaw na ulubione dodatki i zaskocz swoją rodzinę.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub filetu z indyka
  • 3 młode, większe i grubsze cukinie
  • pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • 200 g sera mozzarella
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 20 g sera typu parmezan
  • ulubione przyprawy: płaska łyżeczka soli i słodkiej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Faszerowane cukinie - Pyszności; Foto Canva.com
Faszerowane cukinie - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinie pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół, przy pomocy ostrego noża.
  2. Wydrąż środek cukinii łyżką do lodów.
  3. Najtwardsze fragmenty miąższu pokrój w kostkę i odstaw - będą potrzebne do farszu.
  4. Wnętrze cukinii przetrzyj ręcznikiem papierowym i posmaruj je olejem lub oliwą.
  5. Gotowe połówki cukinii ułóż na blaszce do pieczenia i posyp je przyprawami.
  6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem i podpiecz cukinie przez 15 minut.
  7. Podczas podpiekania cukinii, przygotuj farsz. Podsmaż cebulę, miąższ z cukinii i czosnek. W następnej kolejności dodaj mięso mielone i przyprawy i podsmażaj przez 15 minut. Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i wyłącz patelnię.
  8. Wypełnij farszem podpieczone cukinie, posyp je tartym parmezanem i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie, na cukinie wyłóż plasterki sera mozzarella i podpiekaj jeszcze przez 5 minut.
  9. Cukinia faszerowana jest gotowa. Udekoruj ją pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie