Łosoś z grilla to prawdziwy skarb na talerzu. Każdy będzie chciał go skubnąć

Odpowiednie przygotowanie tej ryby i podanie jej z dobrze dobranym sosem to gwarancja kulinarnego sukcesu. Twoja rodzina pokocha to danie, a łosoś z grilla trafi bezpośrednio na listę największych klasyków przygotowywanych co roku na wiosnę!

Łosoś z grilla będzie hitem tego sezonuŁosoś z grilla będzie hitem tego sezonu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Delicious

Sezon grillowy już się rozpoczął, a my wprost nie możemy się doczekać wcielenia w życie skrzętnie sporządzanych i spisywanych na tę okazję przepisów. I ponieważ nie uważamy, by grill oznaczał jedynie kiełbasę i karkówkę, receptur na potrawy wykraczające poza ten schemat udało nam się zebrać naprawdę sporo. Jedna z nich (i to taka, która znajduje się przynajmniej w pierwszej piątce ulubionych) dotyczy pewnej smacznej, różowo-pomarańczowej ryby. Tak, łosoś z grilla to w tym roku nasz absolutny faworyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Przygotowanie tej zdrowej ryby na ruszcie jest banalnie proste, chociaż nie może się odbyć bez znajomości kilku podstawowych faktów. Po pierwsze: czas. Chociaż jest to kwestia względna, bo temperatura na poszczególnych grillach może się od siebie znacznie różnic, to warto pamiętać, by nie trzymać łososia zbyt długo na ruszcie — to mogłoby spowodować, że przestanie być soczysty. Po drugie: dodatki. Łosoś z grilla jak nic innego doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami i cytryną. I w końcu po trzecie: sos. My proponujemy przygotować taki na bazie jogurtu, który sprawi, że kremowość potrawy osiągnie poziom, o którym nie śniło się waszym filozofom.

Poniżej prezentujemy przykładowy przepis. Powodzenia!

Łosoś z grilla z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 4 dzwonki lub filety łososia ze skórą,
  • cytryna,
  • sól, pieprz,
  • jogurt naturalny,
  • koperek,
  • opcjonalnie: kostka sera żółtego.
Łosoś z grilla - smaczny i zdrowy
Łosoś z grilla - smaczny i zdrowy © Canva | ivan-negrus-images

Sposób przygotowania:

  1. Skórę łososia natrzyj solą. Mięso natrzyj przyprawami i skropl sokiem z cytryny. Włóż do pojemnika i wstaw rybę do lodówki na półtorej godziny.
  2. Po tym czasie za pomocą pędzelka posmaruj łososia tłuszczem i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po kilka minut na stronę. Jeśli zamiast dzwonków korzystasz z filetów, zacznij grillowanie od strony ze skórą.
  3. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, żeby był gęstszy, dodaj do tej mieszanki trochę startego sera żółtego i podgrzej w rondelku. Łosoś z grilla polany takim sosem będzie smakował wprost rewelacyjnie. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀