PrzepisGrillŁosoś z grilla to prawdziwy skarb na talerzu. Każdy będzie chciał go skubnąć

Łosoś z grilla to prawdziwy skarb na talerzu. Każdy będzie chciał go skubnąć

Odpowiednie przygotowanie tej ryby i podanie jej z dobrze dobranym sosem to gwarancja kulinarnego sukcesu. Twoja rodzina pokocha to danie, a łosoś z grilla trafi bezpośrednio na listę największych klasyków przygotowywanych co roku na wiosnę!

Łosoś z grilla będzie hitem tego sezonu
Łosoś z grilla będzie hitem tego sezonu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Delicious

25.04.2024 16:04

Sezon grillowy już się rozpoczął, a my wprost nie możemy się doczekać wcielenia w życie skrzętnie sporządzanych i spisywanych na tę okazję przepisów. I ponieważ nie uważamy, by grill oznaczał jedynie kiełbasę i karkówkę, receptur na potrawy wykraczające poza ten schemat udało nam się zebrać naprawdę sporo. Jedna z nich (i to taka, która znajduje się przynajmniej w pierwszej piątce ulubionych) dotyczy pewnej smacznej, różowo-pomarańczowej ryby. Tak, łosoś z grilla to w tym roku nasz absolutny faworyt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowanie tej zdrowej ryby na ruszcie jest banalnie proste, chociaż nie może się odbyć bez znajomości kilku podstawowych faktów. Po pierwsze: czas. Chociaż jest to kwestia względna, bo temperatura na poszczególnych grillach może się od siebie znacznie różnic, to warto pamiętać, by nie trzymać łososia zbyt długo na ruszcie — to mogłoby spowodować, że przestanie być soczysty. Po drugie: dodatki. Łosoś z grilla jak nic innego doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami i cytryną. I w końcu po trzecie: sos. My proponujemy przygotować taki na bazie jogurtu, który sprawi, że kremowość potrawy osiągnie poziom, o którym nie śniło się waszym filozofom.

Poniżej prezentujemy przykładowy przepis. Powodzenia!

Łosoś z grilla z sosem jogurtowym

Składniki:

  • 4 dzwonki lub filety łososia ze skórą,
  • cytryna,
  • sól, pieprz,
  • jogurt naturalny,
  • koperek,
  • opcjonalnie: kostka sera żółtego.
Łosoś z grilla - smaczny i zdrowy
Łosoś z grilla - smaczny i zdrowy© Canva | ivan-negrus-images

Sposób przygotowania:

  1. Skórę łososia natrzyj solą. Mięso natrzyj przyprawami i skropl sokiem z cytryny. Włóż do pojemnika i wstaw rybę do lodówki na półtorej godziny.
  2. Po tym czasie za pomocą pędzelka posmaruj łososia tłuszczem i połóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po kilka minut na stronę. Jeśli zamiast dzwonków korzystasz z filetów, zacznij grillowanie od strony ze skórą.
  3. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, żeby był gęstszy, dodaj do tej mieszanki trochę startego sera żółtego i podgrzej w rondelku. Łosoś z grilla polany takim sosem będzie smakował wprost rewelacyjnie. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie