Szwagier przyniósł sałatkę na grilla. Teraz wszyscy chcą od niego przepis
Chociaż podczas grillowania główną rolę gra najczęściej kiełbasa, kaszanka czy karkówka, to ta sałatka sprawi, że na chwilę wszyscy zapomną o pysznościach z rusztu. Kiedy mój szwagier przyniósł ją po raz pierwszy, każdy od razu poprosił go o przepis.
16.04.2024 16:28
Sałatka z selera naciowego, jabłek i winogron to prosta, ale pyszna i pełna wartości odżywczych przekąska. Połączenie różnych smaków i tekstur sprawia, że jest to idealne danie na każdą okazję, w tym również na grilla. Jest trochę kwaśno, nieco słodko, chrupiąco i rześko. Całość zwieńcza dawka majonezu, łącząc wszystkie składniki w pyszną całość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z selerem naciowym i winogronem
Słodycz winogron idealnie komponuje się z kwaśnością jabłek, a wyrazisty smak selera naciowego równoważy kremowy majonez. Orzechy włoskie dodają chrupkości i ciekawej tekstury, czyniąc sałatkę jeszcze bardziej apetyczną.
Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy pokroić składniki, wymieszać je z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka jest gotowa w kilka minut. Warto wstawić ją jednak do lodówki - po schłodzeniu jest jeszcze smaczniejsza.
Składniki:
- 6 łodyg selera naciowego,
- 3 kwaśne jabłka,
- 1 kiść winogron,
- kilka orzechów włoskich,
- sól i pieprz do smaku,
- majonez,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Seler dokładnie umyj i pokrój w kostkę.
- Jabłka umyj i również pokrój. Nie musisz ich obierać. Świetnie pasować będą tutaj kwaśne odmiany, jak szara reneta czy Boskoop.
- Winogrona umyj i pokrój, orzechy posiekaj.
- W misce połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotową sałatkę wstaw do lodówki. Gdy będzie schłodzona, będzie smakowała jeszcze lepiej. Smacznego!