PrzepisProste przepisyDo pieczonego pstrąga zawsze dodaję ten składnik. Ryba nigdy nie wychodzi sucha

Do pieczonego pstrąga zawsze dodaję ten składnik. Ryba nigdy nie wychodzi sucha

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki obiad. Przygotowanie ryby i jej upieczenie zajmuje niecałe 30 minut. W górskich gospodach podają pstrąga smażonego tylko na maśle. Kiedyś w jednej restauracji skusiłam się na wersję z piekarnika z boczkiem i porem. Od tej pory zawsze dodaję do ryby plasterki wędzonego boczku.

Pstrąg pieczony z boczkiem wychodzi soczysty i pełen smaku
Pstrąg pieczony z boczkiem wychodzi soczysty i pełen smaku
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn

29.11.2024 08:49

Pstrąg, który pochodzi z dobrej hodowli, jest zdrową i niskokaloryczną rybą. Zawiera dużą ilość białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Chociaż pstrąg smażony na maśle smakuje wyśmienicie, o wiele zdrowszą opcją jest przygotowanie go na parze lub w piekarniku. Aby ryba była soczysta, warto dodać do środka trochę masła i kilka plasterków wędzonego boczku. Tak przygotowany smakuje wybornie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak można przygotować pstrąga?

Pstrąg to ryba, którą uwielbiamy nie tylko za soczyste i chude mięso, ale przede wszystkim za łatwość wyjmowania ości. Po rozłożeniu ryby, jeśli zachowasz ostrożność, wyjmiesz kręgosłup w całości. W mięsie pstrąga raczej nie ma małych ości, którymi można się zakrztusić.

Latem dużym powodzeniem cieszą się pstrągi grillowane z dodatkiem świeżych ziół i soku z cytryny. Tradycjonaliści wolą pstrąga smażonego na patelni z dodatkiem masła i czosnku. Tak przygotowany ma bardziej intensywny smak i chrupiącą skórkę. Inną ciekawą opcją jest przygotowanie pstrąga w marynacie teriyaki, która nadaje mu delikatnej słodyczy i azjatyckiego akcentu.

Przepis na pstrąga pieczonego z boczkiem

Pstrąga możesz dodatkowo ponacinać i w nacięcia włożyć plasterki cytryny. Ja polewam pstrąga sokiem z cytryny już po przełożeniu na talerz. Nie nacinam skóry, aby mięso nie wysychało podczas pieczenia.

Składniki na obiad dla 2 osób:

  • 2 pstrągi,
  • 1 cebula,
  • 50 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 g soli.

Wykonanie:

  1. Wypatroszoną rybę umyj i oczyść z łusek. Osusz ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj solą.
  2. Do środka włóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i wędzony boczek pokrojony w paski.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. W połowie pieczenia polej rybę tłuszczem, który się wytopił.
  4. Na ostatnie 5 minut zmień ustawienia piekarnika na grillowanie.

Z czym podać pieczonego pstrąga?

Do pieczonego pstrąga podaję warzywa gotowane na parze. Do garnka ze specjalnym sitkiem wrzucam pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę, po ok. 10 minutach dodaję różyczki brokułów. Podgrzewam razem jeszcze przez 3-4 minuty i wyjmuję gotowane warzywa na talerz. Podaję do nich domowy sos tzatziki, zrobiony z ogórka, czosnku i jogurtu greckiego.

pstrągryba pieczonaprzepisy na obiady domowe
Wybrane dla Ciebie