Do pieczonego pstrąga zawsze dodaję ten składnik. Ryba nigdy nie wychodzi sucha

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki obiad. Przygotowanie ryby i jej upieczenie zajmuje niecałe 30 minut. W górskich gospodach podają pstrąga smażonego tylko na maśle. Kiedyś w jednej restauracji skusiłam się na wersję z piekarnika z boczkiem i porem. Od tej pory zawsze dodaję do ryby plasterki wędzonego boczku.

Pstrąg pieczony z boczkiem wychodzi soczysty i pełen smakuPstrąg pieczony z boczkiem wychodzi soczysty i pełen smaku
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn
Anna Galuhn

Pstrąg, który pochodzi z dobrej hodowli, jest zdrową i niskokaloryczną rybą. Zawiera dużą ilość białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Chociaż pstrąg smażony na maśle smakuje wyśmienicie, o wiele zdrowszą opcją jest przygotowanie go na parze lub w piekarniku. Aby ryba była soczysta, warto dodać do środka trochę masła i kilka plasterków wędzonego boczku. Tak przygotowany smakuje wybornie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Jak można przygotować pstrąga?

Pstrąg to ryba, którą uwielbiamy nie tylko za soczyste i chude mięso, ale przede wszystkim za łatwość wyjmowania ości. Po rozłożeniu ryby, jeśli zachowasz ostrożność, wyjmiesz kręgosłup w całości. W mięsie pstrąga raczej nie ma małych ości, którymi można się zakrztusić.

Latem dużym powodzeniem cieszą się pstrągi grillowane z dodatkiem świeżych ziół i soku z cytryny. Tradycjonaliści wolą pstrąga smażonego na patelni z dodatkiem masła i czosnku. Tak przygotowany ma bardziej intensywny smak i chrupiącą skórkę. Inną ciekawą opcją jest przygotowanie pstrąga w marynacie teriyaki, która nadaje mu delikatnej słodyczy i azjatyckiego akcentu.

Przepis na pstrąga pieczonego z boczkiem

Pstrąga możesz dodatkowo ponacinać i w nacięcia włożyć plasterki cytryny. Ja polewam pstrąga sokiem z cytryny już po przełożeniu na talerz. Nie nacinam skóry, aby mięso nie wysychało podczas pieczenia.

Składniki na obiad dla 2 osób:

  • 2 pstrągi,
  • 1 cebula,
  • 50 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 g soli.

Wykonanie:

  1. Wypatroszoną rybę umyj i oczyść z łusek. Osusz ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj solą.
  2. Do środka włóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i wędzony boczek pokrojony w paski.
  3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. W połowie pieczenia polej rybę tłuszczem, który się wytopił.
  4. Na ostatnie 5 minut zmień ustawienia piekarnika na grillowanie.

Z czym podać pieczonego pstrąga?

Do pieczonego pstrąga podaję warzywa gotowane na parze. Do garnka ze specjalnym sitkiem wrzucam pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę, po ok. 10 minutach dodaję różyczki brokułów. Podgrzewam razem jeszcze przez 3-4 minuty i wyjmuję gotowane warzywa na talerz. Podaję do nich domowy sos tzatziki, zrobiony z ogórka, czosnku i jogurtu greckiego.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania