Pstrąg z grilla to dobra alternatywa dla czerwonego mięsa. Z tymi przyprawami smakuje najlepiej

Jeśli rozpocząłeś już sezon grillowy, to być może poszukujesz inspiracji do wrzucenia na ruszt czegoś innego, niż tylko kiełbasę i karkówkę. Dla nas obowiązkowy jest w tym czasie pstrąg z grilla. Korzyści z jego spożywania jest wiele, a doskonały smak to tylko jedna z nich.

Pstrą z grilla - zdrowa i smaczna alternatywa dla karkówkiPstrą z grilla - zdrowa i smaczna alternatywa dla karkówki
Źródło zdjęć: © Canva | vikif

Chociaż dietetycy i lekarze niczym mantrę powtarzają to, że czerwone mięso (zwłaszcza to wysokoprzetworzone) to jeden najgorszych produktów, jakie możemy sobie zaserwować, to podczas sezonu grillowego — zwłaszcza na jego początku — próżno szukać w stęsknionym za zapachem węgla społeczeństwie zdrowego rozsądku. Taka tradycja, co tu poradzić? Czy da się coś z tym zrobić i optymalnie rozwiązać? Według nas — owszem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki i prosty patent na obiad prosto z patelni. Każdy się nim zajada

W naszym przekonaniu istnieje kilka sposobów na to, by nie rezygnować z grillowania, a jednocześnie nie obciążyć organizmu potężnym ładunkiem tłuszczu, soli i kalorii. O wrzucaniu na ruszt warzyw pisaliśmy w innym naszym artykule. Dzisiaj chcemy porozmawiać o tym, dlaczego pstrąg z grilla to równie doskonała alternatywa dla standardowej kiełbasy.

Pstrąg z grilla — zdrowie na ruszcie

Dlaczego to właśnie na pstrąga warto postawić w kwestii grilla? To bardzo proste: ze względu na to, że ryba ta to niezwykłe połączenie smaku i właściwości prozdrowotnych. O co dokładnie chodzi? O to, że pstrąg z grilla to potężne źródło kwasów omega-3 i omega-6, których zawiera najwięcej spośród wszystkich ryb słodkowodnych. To również witaminy A, B, E i D i białko (nawet 20 gramów na 100 gramów produktu). A to wszystko w zaledwie 140 kcal/100 gramów! Prawda, że warto?

Pstrąg z grilla wymaga zestawu aromatycznych przypraw
Pstrąg z grilla wymaga zestawu aromatycznych przypraw © Canva | Animaflora

Pstrąg z grilla — jak go przygotować?

Pstrąg z grilla doskonale smakuje zwłaszcza wtedy, gdy przyrządzimy go w towarzystwie odpowiednio aromatycznych ziół. Doskonale sprawdzi się tu mieszanka koperku, natki pietruszki, oregano, rozmarynu i ziół prowansalskich. Te składniki warto wzmocnić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, masłem i czosnkiem.

Osuszone pstrągi układamy na błyszczącej stronie folii aluminiowej (to ważne, żeby matowa strona była od zewnątrz), doprawiamy wymienionymi wcześniej składnikami i zawijamy. Grillujemy przez około 20 minut, co jakiś czas obracając rybę. Tak przygotowany pstrąg z grilla na pewno posmakuje zarówno tobie, jak i twojej rodzinie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem