Pstrąg z grilla to dobra alternatywa dla czerwonego mięsa. Z tymi przyprawami smakuje najlepiej
Jeśli rozpocząłeś już sezon grillowy, to być może poszukujesz inspiracji do wrzucenia na ruszt czegoś innego, niż tylko kiełbasę i karkówkę. Dla nas obowiązkowy jest w tym czasie pstrąg z grilla. Korzyści z jego spożywania jest wiele, a doskonały smak to tylko jedna z nich.
16.04.2024 08:34
Chociaż dietetycy i lekarze niczym mantrę powtarzają to, że czerwone mięso (zwłaszcza to wysokoprzetworzone) to jeden najgorszych produktów, jakie możemy sobie zaserwować, to podczas sezonu grillowego — zwłaszcza na jego początku — próżno szukać w stęsknionym za zapachem węgla społeczeństwie zdrowego rozsądku. Taka tradycja, co tu poradzić? Czy da się coś z tym zrobić i optymalnie rozwiązać? Według nas — owszem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W naszym przekonaniu istnieje kilka sposobów na to, by nie rezygnować z grillowania, a jednocześnie nie obciążyć organizmu potężnym ładunkiem tłuszczu, soli i kalorii. O wrzucaniu na ruszt warzyw pisaliśmy w innym naszym artykule. Dzisiaj chcemy porozmawiać o tym, dlaczego pstrąg z grilla to równie doskonała alternatywa dla standardowej kiełbasy.
Pstrąg z grilla — zdrowie na ruszcie
Dlaczego to właśnie na pstrąga warto postawić w kwestii grilla? To bardzo proste: ze względu na to, że ryba ta to niezwykłe połączenie smaku i właściwości prozdrowotnych. O co dokładnie chodzi? O to, że pstrąg z grilla to potężne źródło kwasów omega-3 i omega-6, których zawiera najwięcej spośród wszystkich ryb słodkowodnych. To również witaminy A, B, E i D i białko (nawet 20 gramów na 100 gramów produktu). A to wszystko w zaledwie 140 kcal/100 gramów! Prawda, że warto?
Pstrąg z grilla — jak go przygotować?
Pstrąg z grilla doskonale smakuje zwłaszcza wtedy, gdy przyrządzimy go w towarzystwie odpowiednio aromatycznych ziół. Doskonale sprawdzi się tu mieszanka koperku, natki pietruszki, oregano, rozmarynu i ziół prowansalskich. Te składniki warto wzmocnić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, masłem i czosnkiem.
Osuszone pstrągi układamy na błyszczącej stronie folii aluminiowej (to ważne, żeby matowa strona była od zewnątrz), doprawiamy wymienionymi wcześniej składnikami i zawijamy. Grillujemy przez około 20 minut, co jakiś czas obracając rybę. Tak przygotowany pstrąg z grilla na pewno posmakuje zarówno tobie, jak i twojej rodzinie. Smacznego!